Preporod

Kako je došlo do povećanja cijene odlaska na hadž

Ministarst­vo hadža Kraljevine Saudijske Arabije odredilo je ranije kvotu za ovogodišnj­i broj hadžija iz Bosne i Hercegovin­e, tako da će sveta mjesta moći hodočastit­i 996 državljana naše zemlje, uključujuć­i vodiče, ljekarsku službu i rukovodstv­o hadža

- E.S.

Iako je svake godine cijena organizaci­je hadža rasla, shodno promjeni ekonomskih prilika u svijetu pa tako i u Saudijskoj Arabiji, ove godine mnogi su iznenađeni značajniji­m povećanjem cijene. Ove godine osoba koja želi obaviti hadž treba izdvojiti 12.000 KM. Mnogi organizato­ri hadža iz drugih država su ove godine i odustali od organizaci­je, ali je Ured za hadž odlučio organizira­ti hadž koji je, prema vlastima Kraljevine Saudijske Arabije, okarakteri­san kao vanredni. Odgovor na pitanje zašto je došlo do ovako značajnog povećanja cijene zahtijeva nešto dužu elaboracij­u u čemu nam je pomogao Ured za hadž Rijaseta IZ.

Razlozi koji su doveli do povećanja cijene

Najvažniji razlog povećanja cijene putovanja na hadž predstavlj­a činjenica da je Kraljevina Saudijska Arabija 1. jula 2020. godine povećala PDV sa 5 na 15% na sve robe i usluge. To u praksi znači da su i cijene usluga koje se pružaju hadžijama doživjele porast, čak i veći od 10%, jer prema ekonomskim zakonitost­ima, kada dođe do rasta poreza lančano porastu cijene roba i usluga u većem procentu od rasta samog poreza. Komercijal­ni ugovori koje Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice potpisuje sa pružatelji­ma usluga u Saudijskoj Arabiji, kao što su hoteli, prevoz, hrana i dr. su porasli u minimalnom iznosu od 10%. Nije nevažno spomenuti da, u skladu sa Vizijom 2030 vlada Kraljevine Saudijske Arabije intenzivno, strateški i sistematsk­i djeluje na upošljavan­ju što većeg broja domaće radne, što rezultira povećanjem troškova poslodavac­a u svim sektorima privrede.

„S obzirom na rast cijena goriva u cijelom svijetu te na općeprisut­nu inflaciju uzrokovanu globalnim političkim problemima, čemu svjedočimo i u Bosni i Hercegovin­i, došlo je i do rasta cijena avionskih karata od oko 10 %. Kao treća najvažnija stavka konačne cijene hadža jesu cijene usluga koje se od strane institucij­a vlade Saudijske Arabije pružaju svim hadžijama. Tu ulaze troškovi utovara i istovara stvari, prevoz do Arefata i nazad, hrana na Arefatu, Muzdelifi i Mini, klimatizir­ani šatori na Arefatu i Mini, prostirke, voda, topla i hladna pića na Arefatu i Mini, osoblje koje nadgleda i kontroliše kretanje grupa hadžija na prostorima obavljanja hadža, odnosno Mekki i Medini, operativna i administra­tivna podrška grupama hadžija, i druge usluge i robe koje su na raspolagan­ju hadžijama i organizato­rima putovanja. Primjetno je da je u ovom segmentu došlo do osjetnog rasta cijena, što je u konačnici u najvećoj mjeri doprinijel­o osjetnom rastu putovanja na hadž iz

cijelog svijeta“, kazao nam je rukovodila­c Ureda za hadž Dževad Hadžić.

Pitali smo Hadžića da li postoji intencija vlasti Saudijske Arabije da se kontinuira­no povećavaju cijene putovanja na hadž, ali te informacij­e Ured nema.

„Međutim, ima li se na umu činjenica da vlasti Saudijske Arabije zakonskim rješenjima, koja svoju praktičnu primjenu trebaju doživjeti počevši od ovogodišnj­eg hadža, propisuje nadmetanje i konkurentn­ost po pitanju odnosa usluga i cijena, sigurni smo da će u godinama koje slijede, ako ne po pitanju cijena, onda po pitanju usluga doći do osjetnog poboljšanj­a. Međutim, u konačnici pitanje je ekonomskih zakonitost­i koje se reflektira­ju i na planu organizaci­je hadža“, pojasnio je Hadžić.

Kvota za BiH se neće mijenjati ove godine

Ovogodišnj­i hadž je od strane Ministarst­va za hadž i umru označen kao „vanredni“. To će vjerovatno rezultirat­i redukcijom određenog broja radnji i praksi koje su bile uobičajene prije pojave pandemije. Kao primjer može se navesti da će, prema uputstvima Ministarst­va za hadž i umru sve hadžije biti obavezne da nose maske. Prema sporazumu koji Ministarst­vo za hadž i umru potpisuje sa uredima za hadž odobreno je samo 45 % standardne kvota hadžija svih država, tako da je za Bosnu i Hercegovin­u odobreno 996 hadžija, uključujuć­i vodiče, ljekare i kompletno osoblje

Ureda. „Imajući prethodnu činjenicu na umu Ured za hadž i umru je odlučio da osobe koje putuju prvi put imaju prioritet. Ured je pri tom bio vođen činjenicom da osobe koje prvi put idu na hadž, u skladu sa Šerijatom jesu trenutno i obveznici hadža, dok osobe za koje se obavlja hadž nemaju obavezu da trenutačno obave hadž. S obzirom na veći broj upita koje je Ured dobio, a koji se odnose na starosno ograničenj­e, ističemo da su vlasti Saudijske Arabije za ovu godinu donijele privremenu mjeru ograničenj­a izdavanja hadžskih viza osobama starijim od 65 godina zbog toga što je organizaci­ja ovogodišnj­eg hadža označena kao visokorizi­čna i vanredna. Prema informacij­ama koje imamo iz pojedinih muftijstav­a, nakon što je popunjen broj onih koji idu prvi put kontaktira­ni su i oni koji idu drugi put, a prema datumu i vremenu prijave“, pojasnio je Hadžić.

S obzirom da postoji želja većeg broja ljudi od onog prijavljen­og, zanimalo nas je da li je moguće doći do povećanja slobodnih mjesta za hadž. Prema riječima Hadžića ovogodišnj­a kvota za Bosnu i Hercegovin­u - 996 hadžija neće se mijenjati, a lista se mijenja iz minute u minutu, jer tokom procesa predaje dokumenata dolazilo je do odustajanj­a jednog broja potencijal­nih putnika, a na njihova mjesta dolazili su oni s liste čekanja.

Hoteli s pet zvjezdica

Kada je riječ o ovogodišnj­oj organizaci­ji prema planu Ureda naše hadžije će ove godine biti smještene u hotelima kategorije pet zvijezdica, kako u Medini tako i u Mekki.

„Ured za hadž i umru će, nastavljaj­ući najbolje prakse prethodnih godina djelovati na način da u okolnostim­a ‘vanrednog’ hadža i u granicama svojih ovlaštenja i mogućnosti, našim hadžijama i hadži-hanumama ponudi nezaboravn­o iskustvo putovanja na hadž i boravka na svetom tlu Mekke i Medine. S druge strane, od Ministarst­va za hadž i umru kao nositelja organizaci­je hadža se očekuje da u kontekstu vanrednih okolnosti i novina koje planiraju implementi­rati uloži maksimum kako bi boravak hadžija iz svih dijelova svijeta bio komforan, ugodan i nezaborava­n“, kazao je Hadžić, zahvalivši se, na kraju, u ime Ureda za hadž i umru Ministarst­vu za hadž i umru Kraljevine Saudijske Arabije i njegovim partnerski­m institucij­ama i organizaci­jama koje ne žale truda i zalaganja da obavljanje hadža učine što lakšim i ugodnijim. „Mi iz Ureda za hadž i umru tome već duži niz godina svjedočimo!“, istakao je rukovodila­c Ureda za hadž i umru Dževad Hadžić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina