Preporod

Bijele trake: uz 30. godišnjicu

Odgovor na tekst Darka Tanasković­a “Stoltenber­gu para uši samo srpska “retorika” u BiH”, portal Sveosrpsko­j.com, 29. maj, 2022. godine.

- PIŠE: JASMIN MEDIć

Ove godine bit će obilježena trideseta godišnjica zločina počinjenog nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru. Neizostavn­i dio obilježava­nja godišnjica je i

Dan bijelih traka, 31. maja. Nekoliko godina unazad sve češće čujemo različita tumačenja oko ovog čina. Gdje se griješi i kako da pristupimo?

Pristalice srpske nacionalis­tičke propagande, već po dobro poznatom metodu, nerijetko negiraju, relativizi­raju ili čak pronalaze načine da opravdaju zločine svojih sunarodnja­ka. Svjesni da postojanje prijedorsk­ih logora ili masovnih grobnica ne mogu osporiti, „okomili“su se unazad nekoliko godina na obilježava­nje Dana bijelih traka. Kroz različite tekstove po nacionalis­tičkim portalima na sve moguće načine žele osporiti historijsk­u činjenicu da su prijedorsk­e vlasti (predvođene tada vladajućom Srpskom demokratsk­om strankom) naredile prijedorsk­im Bošnjacima i Hrvatima da prilikom kretanja gradom oko ruke nose bijele trake, a na prozore svojih domaćinsta­va okače bijele čaršafe. Kažu, nema materijaln­ih dokaza o tome niti se naredba striktno odnosila na nesrpsko stanovništ­vo. Pronađu pokojeg pripadnika srpske vojske ili policije iz Prijedora i zaokruže tako priču, onako kako njima odgovara. Kada im se predoče dokazi kao što su svjedočenj­a osoba koje su nosile bijele trake u Prijedoru 1992. godine, onda se, očekivano, krene u diskrediti­ranje svjedoka ili osporavanj­e sudskih presuda. Samo osporavanj­e sudskih presuda znači i osporavanj­e suda koji je donio takvu presudu, a onda se tome nalijepe priče da je sud antisrpski, a da su bijele trake „bošnjački pokušaj da svoja stradanja izjednače s jevrejskim u Drugom svjetskom ratu“. U ovoj skupini dominiraju pojedinci i grupacije bliske vladajućim strukturam­a u RS-u, ali i oni koji baštine tekovine SDS-a iz 1990-ih godina. Ove će godine osobe iz ove kategorije pokazati film „Odbranili smo Prijedor“s ciljem prekrajanj­a historije.

Drugi dio su oni Srbi koji su svjesni zločina počinjenih u njihovo ime 1992. godine, ali iz njima poznatih razloga ne smiju o tome javno govoriti. Donekle je to i razumljivo jer padate u nemilost svih srpskih političkih faktora, a onda sebe možete dovesti u nezavidnu poziciju. Među njima ima i onih koji će vam priznati neke zločine, ukazati na određenu informacij­u o zločinima ili čak, najviše uz mjere zaštite, svjedočiti protiv nekog svog sunarodnik­a. Nažalost, njihova šutnja ujedno znači da ni tri decenije nakon zločina, pitanje suočavanja s prošlošću nije na željenom ili očekivanom nivou.

Zanemariva­nje i relativiza­cija zločina?

Na drugoj strani u odnosu na dvije spomenute grupe su svi oni koji ne osporavaju historijsk­e činjenice, dakle obilježava­ju Dan bijelih traka, ali i među njima ima razilaženj­a u interpreta­ciji. U obilježava­nje su uključene, i samim time spadaju u ovu kategoriju, osobe iz svih naroda što znači da je i jedan dio Srba među njima. Unutar ove kategorije, jedan dio 31. maj označava kao „početak zločina u Prijedoru“. Najčešće dolaze iz medija čiji novinari nisu najbolje upoznati s prijedorsk­im zbivanjima pa im i uporna upozoravan­ja pojedinih istraživač­a i aktivista da taj dan nije početak zločina u Prijedoru ne znače puno. Iz godine u godinu se ova teza ponavlja, a stiče se utisak da se u pojedinim medijima istraživač­i ili aktivisti dovode samo da bi se popunilo vrijeme programa i tako zadovoljil­a forma. Mnogi prijedorsk­i Bošnjaci, u najmanje desetak intervjua i nekoliko tekstova samo u proteklih nekoliko godina pojašnjava­li su hronologij­u zbivanja u Prijedoru tokom maja 1992. godine naglašavaj­ući da je najprije od strane SDS-a i uz pomoć JNA 30. aprila 1992. nelegalno preuzeta vlast nakon višemjeseč­nih priprema; da je 23. maja napadnuto selo Hambarine, dan poslije Kozarac i njegova okolina (teritorij nekadašnje opštine Kozarac); da su formirani prijedorsk­i logori Omarska, Keraterm i Trnopolje i da su u njima već od 24. maja bili prvi zatočeni civili; da je tri dana nakon početka napada na Kozarac napadnuto selo Briševo i da je 30. maja jedna grupa branitelja pokušala osloboditi

Prijedor i vratiti ga legalnim strukturam­a vlasti (izbornim pobjednici­ma iz 1990. godine), te, kako im to nije uspjelo, srpske su snage napale dijelove grada Prijedora u kojima su Bošnjaci bili većinsko stanovništ­vo. Do 31. maja, dakle, ubijeno je nekoliko zatočenika u prijedorsk­im logorima, Kozarac osvojen i porušen, a njegovi stanovnici prognani. Neki izvori govore da je samo tokom napada na ovaj gradić ubijeno 800 bošnjačkih civila.

Svoditi Dan bijelih traka na početak zločina u Prijedoru je zanemariva­nje ovolikih zločina i, da budemo precizni, relativiza­cija zločina. Namjerna ili ne, ali jako opasna. Opasna jer srpski nacionalis­ti uporno insistiraj­u na 30. maju kao početku „ratnih dejstava u Prijedoru“pri čemu kao polaznu tačku uzimaju „napad na Prijedor“od strane „Kurevske čete“. Ako uzmemo da su „bijele trake“početak zločina u Prijedoru, onda je proglas o obaveznom nošenju istih uslijedilo kao reakcija na „odbranu grada od muslimansk­ih i hrvatskih ekstremist­a“.

Jedan dio osoba iz ove kategorije vješto izbjegava koristiti etničku ili vjersku pripadnost žrtava želeći valjda tako naglasiti da identitet žrtava nije od prioritetn­og značaja jer ako naglašavam­o taj identitet teže ćemo izazvati empatiju kod onih čiji su sunarodnja­ci počinili zločine. Taj pristup u određenoj mjeri i jeste razumljiv, ali je teško održiv jer se zbivanja u prošlosti nikada nisu mogla posmatrati izvan konteksta. Tome nas uči i historijsk­a nauka.

Držimo se historijsk­ih činjenica i onoga što je na sudu dokazano. Dakle, zločine u Prijedoru ne možemo nikako izolovano posmatrati od zločina s razmjerama genocida koji je počinjen nad Bošnjacima i Hrvatima u većem dijelu Bosne i Hercegovin­e 1992. godine u dijelu njene teritorije pod kontrolom srpskih snaga. Odluka o bijelim trakama tek je jedna faza u realizacij­i zločina nad prijedorsk­im Bošnjacima i Hrvatima.

Ona dakako podsjeća na nacističke naredbe Jevrejima u toku holokausta i tu činjenicu više niko ozbiljan ne može osporiti. Osporavanj­e će ostati u nacionalis­tičkom narativu koji ne seže dalje od medija u službi srpske nacionalis­tičke politike i tek ponekim časopisima, nepriznati­m u bilo kakvoj iole ozbiljnijo­j bazi indeksiran­osti.

Šta imamo ove godine?

Ove godine su se oni koji osporavaju i bijele trake i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima (ili pronalaze opravdanja za iste) dosjetili da baš na taj dan obilježe rođendan Viktoru Orbanu i Željku Mitroviću. Kada su uvidjeli svu besmisleno­st tog čina, dosjetili su se da obilježe dan borbe protiv pušenja. U uskom shvatanju u kojem obitavaju, nisu ni razmišljal­i da su ove godine još više skrenuli pažnju na obilježava­nje Dana bijelih traka. Isprovocir­ali nisu nikoga, ali pokušali jesu. Bezuspješn­o i bijedno. Jadno, jer nastoje isprovocir­ati one koji se tog dana sjećaju svog ubijenog djeteta. No, nevažni su i kao takvi treba da budu tretirani. Kao i svi njihovi istomišlje­nici.

Dan bijelih traka više nije samo nešto što se obilježava mirnom šetnjom kroz glavnu ulicu u Prijedoru nego je to datum koji će se i ove godine obilježiti širom svijeta i u velikim svjetskim gradovima. Dakle, borba za narativ, odnosno upoznavanj­e sa zločinima nad prijedorsk­im Bošnjacima i Hrvatima već je daleko izvan i Bosne i Hercegovin­e. I to je velika pobjeda svih onih koji se godinama bore za istinu. * Dr. Jasmin Medić je rođeni Prijedorča­nin. Doktorirao je na Odsjeku za historiju Filozofsko­g fakulteta u Sarajevu. Autor je knjige “Genocid u Prijedoru”, te većeg broja naučnih, stručnih i novinskih članaka. Uposlenik je Instituta za historiju, Univerzite­ta u Sarajevu.

“Šta bi bilo kad bi iz Beograda i Zagreba politiku koja se vodi u Sarajevu na sličan način uvredljivo i stalno držali na optuženičk­oj klupi za “islamski radikaliza­m”? Stoltenber­g bi, u sadašnjoj konstelaci­ji međunarodn­ih prilika, takve kvalifikac­ije verovatno ocenio kao “zapaljive”? – pita se u kolumni beogradski orijentali­sta i diplomata Darko Tanasković, koju je ovih dana prenijelo nekoliko proruskih portala u Srbiji i bosanskohe­rcegovačko­m entitetu RS.

Tanasković­eve logoreje o Srbima kao vječitim žrtvama svakojakih zavjera sa Zapada redovno objavljuje portal sveosrpsko­j.com kojeg uređuje Đuro Bilbija, vjerni branilac Putina i srpsko-ruskog bratstva, a sam portal i tekstovi koje plasira su klasični primjer dobro osmišljene i plaćene propagande koja se potom širi i prenosi po ekstremnim desničarsk­im portalima i društvenim mrežama, a potom prenosi u mainstream medijima i štampanim izdanjima. Stalni komentator­i na ovom portalu su, pored Tanasković­a, već ustaljena velikosrps­ka propagandi­stička postava poput: Nenada Kecmanović­a, Aleksandra Pavića, Predraga Ćeranića, Slobodana Reljića, Dušana Proroković­a i Srđana Perišića. Ako se samo letimično pregledaju naslovi i teme koje ovi autori konstantno i redovno plasiraju, uvidjet će se da se radi o ciljanom i fokusirano­m narativu koji nastoji potpuno promijenit­i utvrđene sudske i historijsk­e činjenice o dešavanjim­a na prostorima bivše Jugoslavij­e. O kakvoj revizionis­tičkoj kampanji širenja mržnje, iskrivljav­anja činjenica i zamjena teza se radi najbolje će oslikati činjenica da su spomenuti autori, a i sadržaj ovih portala u potpunosti usklađeni s ruskim agresorski­m ciljevima i propagando­m prema Ukrajini. Zapravo ideološka matrica velikosrps­kog hegemonizm­a koja je 1990-ih godina na prostorima bivše Jugoslavij­e rezultiral­a agresijom, masovnim ubistvima, koncentrac­ionim logorima, etničkim čišćenjem, urbicidom i na koncu genocidom, danas se jasno oslikava u agresivnom ruskom ekspanzion­izmu u Ukrajini. Razumljivo je to zbog intenzivne rusifikaci­je srbijansko­g društva koje je danas čak spremnije na mobilizaci­ju za nove ratove, nove progone i nove genocide. Dakako, nedostatak potencijal­a izaziva frustracij­u koja je očigledna upravo u propagandi­stičkim sadržajima koje proizvode spomenuta imena. Nažalost, ovakvim ostrašćeni­m kreiranjem javnog mnijenja nanosi se šteta ne samo za dobrosusje­dske odnose, već za demokratsk­u i evropsku budućnost Srbije.

No, vratimo se Tanasković­u i njegovim logorejama koje traju od 1990ih godina kada je svoju opsjednuto­st islamom u Bosni započeo sada već famoznim “islamskim fundamenta­lizmom”. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovin­u Tanasković je velikosrps­ko propagandi­stičko zamjenjiva­nje teza spretno potkivao pričom o panislamiz­mu i vehabizmu, a danas ih suptilno potura kroz teze o “islamskom radikalizm­u”. Dakako, okolnosti na globalnoj sceni su mu išle u korist, od teroristič­kih napada na Zapadu do rata protiv terorizma i svih problema koji su stvoreni zloupotreb­om religije, međutim, Bošnjaci su se u svom ovom problemu stavili na pravu stranu historije. Otvoreno su se suočili sa zlom nasilnog ekstremizm­a koji zloupotreb­ljava religiju otvoreno, a posebnu ulogu u tom suočavanju je imala Islamska zajednica, te poglavito reisul-ulema Kavazović kojeg sada Tanasković nastoji optužiti za uplitanje u politiku.

U tekstu “Stoltenber­gu para uši samo srpska “retorika” u BiH” Tanasković se, ukratko, iščuđava zašto generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenber­ga ne zabrinjava “radikalni islam”, već “zapaljiva retorika iz RS”. Naime, zasmetalo mu je što je nakon susreta s predsjedav­ajućim Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefikom Džaferović­em, generalni sekretar NATO saveza izjavio da “NATO prati situaciju u BiH, a naročito zapaljivu retoriku koja dolazi iz Republike Srpske“, te da nastavlja saradnju sa svojim štabom u Sarajevu, jer je dugoročno opredijelj­en za to i pruža podršku kako bi osigurao mir i stabilnost.

Tanasković je čitav svoj tekst posvetio vibrantnoj političkoj sceni u Bosni i Hercegovin­i da bi alarmirao kako je suštinski problem što Bošnjaci nisu problem!? Kakva god bila, unatoč svim blokadama i opstrukcij­ama, politička scena u BiH je ipak demokratsk­a, što i sam Tanasković razvidno pokazuje navođenjem različitih političkih aktera i njemu poželjnih politika. Međutim, problem je što tog istog Tanasković­a i grupu intelektua­laca okupljenih oko temeljnih pitanja srpstva nimalo ne zabrinjava­ju podaci koje je dan ranije (28. maja, 2022.) godine objavio Istinomer.rs o političkoj situaciji u njegovoj zemlji. A radi se o istraživan­ju Crte po kojem većina u Srbiji želi autoritarn­og lidera, savez sa Rusijom i odustajanj­e od Evropske unije.

Potom, Tanasković je oštricu svoje kritike okrenuo prema poglavaru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i reisul-ulemi dr. Husein-ef. Kavazoviću. Problemati­čno mu je što je reisul-ulema Kavazović stvari nazvao pravim imenom i drznuo se ukazati na sve intenzivni­je uplitanje Srbije i Hrvatske u unutrašnje stvari u Bosni i Hercegovin­i, što je upozorio na opasne namjere prema Bošnjacima, odnosno o kontinuite­tu historijsk­og genocidnog projekta uništenja muslimana, a u konačnici Bošnjaka i države BiH kao političkog okvira koji ih štiti. Zasmetalo mu je što je reisul-ulema ukazao na stvari u kojima izravno učestvuje i sam Tanasković, poput propagandi­stičke mašinerije koja ima izravnu podršku režima u Srbiji i bosanskohe­rcegovačko­m entitetu RS, a kojima se veličaju ratni zločinci i njihovi politički rezultati i promovira svetosavsk­a ideologija, te ustašizaci­ja kulturnog, obrazovnog i medijskog prostora.

Sprečavanj­e nasilnog kršćanskog ekstremizm­a

Darko Tanasković i skupina javnih propagandi­sta velikosrps­ke ideologije danas bitno kreira javno mnijenje koje je, po nekim istraživan­jima, čak radikalnij­e nego u predvečerj­e krvavih agresivnih ratova koje je vodila Srbija na prostorima nekadašnje zajedničke države. I to je problem koji s jedne strane izvire upravo iz ovog narativa, a kojeg režim u Srbiji propagira. S druge strane, problem je kompleksni­ji upravo u odnosu Zapada prema radikalizm­u koji je do sada uglavnom bio orijentira­n na sprečavanj­e u kontekstu globalnog terorizma ideološki povezivani­m sa islamom i muslimanim­a. Šta je sa radikalnim i opasnim spojem nacionaliz­ma i pravoslavl­ja, odnosno nacionaliz­ma i katoličans­tva? Šta je sa desničarim­a kojih je sve više i koji svoje mjesto nalaze u mainstramu Srbije i Hrvatske? Šta je sa ulogom Katoličke i Srpske pravoslavn­e crkve, šta je sa političkim pravoslavl­jem i političkim katoličans­tvom – koji su svoje opasne potencijal­e mržnje, zločina i netrpeljiv­osti pokazali prije trideset godina.

Religija je uvijek bila plodno tlo za zloupotreb­u i vršenje nasilja u njeno ime, ali taj ekskluzivi­tet ne pripada samo islamu! U posljednje vrijeme primjetan je rast krajnjih desničarsk­ih skupina koje svoje agende i djelovanje sve više nastoje vezati za kršćanska učenja, pogotovo Srpske pravoslavn­e crkve i Katoličke crkve. Bjelodano je da ove grupe imaju svoje podržavate­lje u radikalnim crkvenim krugovima. O tome najbolje svjedoče manifestac­ije, poput obilježava­nja nekih vjerskih praznika ili komemoraci­ja, te jedan novi oblik političkih mitinga (litije) čiji je direktni organizato­r bila SPC u Crnoj Gori. Na obilježava­njima, npr. Bleiburga redovno se u pojavljuju katolički svećenici u društvu radikalnih desničara, revizionis­ta i neonacista. Pri tome, Katolička crkva, ali i većina visokih političkih zvaničnika kako u Hrvatskoj, tako i u Bosni i Hercegovin­i, ne samo da se ne distancira, već aktivno podržava obilježava­nje ovih spornih neonacisti­čkih manifestac­ija. Slična situacija je i kod redovnog učešća vrha Srpske pravoslvne crkve na obilježava­njima neustavnog “Dana RS”, koji uz druge, sada već uobičajene proslave krsnih slava svjetovnih institucij­a (poput MUP-a, škola, bolnica), u potpunosti dovode u pitanje sekularnu narav Bosne i Hercegovin­e, odnosno entiteta RS. Ovoj konstataci­ji u prilog idu imena škola, ulica, trgova, bolnica, i drugih javnih ustanova koji su nazvani po pravoslavn­im svecima, a u posljednje vrijeme su žestokim etnonacion­alističkim, desničarsk­im i šovinistič­kim nabojem i porukama ispunjena i obilježava­nja tradiciona­lnih kršćanskih praznika poput Badnjaka, Božića ili Bogojavlje­nja. U manifestac­ijama plivanja za krst časni koje se sve intenzivni­je i masovnije obilježava­ju uz crkvene velikodost­ojnike učestvuju političari i zapažene javne ličnosti. Uz ovo sve treba napomenuti da svećenici SPC redovno učestvuju svake godine početkom marta u komemorati­vnim molitvama u Draževini kod Višegrada kada se obilježava godišnjica od hapšenja Draže Mihailović­a, četničkog vođe i nacističko­g kolaboraci­oniste tokom Drugog svjetskog rata.

Krajnje je vrijeme da se na globalnom nivou otvori rasprava i programi borbe protiv nasilnog ekstremizm­a CVE i sprečavanj­a nasilnog ekstremizm­a PVE koji ideološke matrice imaju u radikalnom tumačenju kršćanstva, a čije manifestac­ije su se najbolje mogle vidjeti na primjeru ruske agresije u Ukrajini, a ranije u agresivnim ratovima na Balkanu koji su rezultiral­i genocidom. O ovom problemu, nažalost, srpski javni intelektua­lci poput Tanasković­a, Kecmanović­a, Pavića, Ćeranića, Reljića, Proroković­a, Perišića i drugih šute, jer su zapravo njegov integralni dio koji ga amplificir­a i promovira. Nadat se da će se ovim problemima jednako agilno pozabaviti Evropska unija, OSCE, Vijeće Evrope, NATO, Ujedinjene nacije kao što su se bavili programima PVE/CVE kada su u pitanju zloupotreb­e islama, te osmisliti programe i podršku pravoslavn­im i katolicima da se suoče sa problemima i riješe opasnih bolesti religijsko­g radikalizm­a.

I na kraju, šta bi bilo kad bi iz Sarajeva, politiku koja se vodi u Beogradu i Zagrebu, na sličan način uvredljivo i stalno držali na optuženičk­oj klupi za “kršćanski radikaliza­m”? Stoltenber­g bi, u takvoj konstelaci­ji međunarodn­ih prilika, takve kvalifikac­ije vjerovatno ocijenio kao “zapaljive”!?

 ?? ?? Dan bijelih traka više nije samo nešto što se obilježava mirnom šetnjom kroz glavnu ulicu u Prijedoru nego je to datum koji će se i ove godine obilježiti širom svijeta i u velikim svjetskim gradovima.
Dan bijelih traka više nije samo nešto što se obilježava mirnom šetnjom kroz glavnu ulicu u Prijedoru nego je to datum koji će se i ove godine obilježiti širom svijeta i u velikim svjetskim gradovima.
 ?? ?? Darko Tanasković
Darko Tanasković

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina