Preporod

Ruže sandžačke bašče

U Kulturnom centru u Novom Pazaru, 22. maja, upriličena je Svečana akademija 510. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg za svršenike odjeljenja u Novom Pazaru, Rožajama i Preševu.

-

Svečanosti su prisustvov­ali predsjedni­k Mešihata u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić, mr. Seid ef. Eminović, izaslanik reisu-l-uleme Kavazovića, muftija beogradski Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hafiz Abdurrahma­n ef. Kujević, muftija preševski Ragmi ef. Destani, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, ulema, imami, profesori i roditelji maturanata. U obraćanju direktor Medrese Adnan ef. Dupljak naglasio je da su medresanti ruže sandžačke bašče. Izaslanik Seid ef. Eminović, obraćajući se prisutnima, istakao je čast i zadovoljst­vo da prenese selame iz Sarajeva.

Muftija Dudić je istakao kako je ovo još jedan veliki dan za Zajednicu, radostan trenutak za sve, posebno za roditelje maturanata i maturantic­a. “S današnjim danom oni u safu s ostalih osam medresa promoviran­i su u diplomce okončavši školovanje u najelitnij­oj školi. Ove akademije, rekao sam direktoru, treba vratiti u džamijske prostore, a i ovaj Kulturni centar je harem Ejup-begove džamije. Ovo ovdje mjesto je džamijsko i od tog prostora nećemo odustati dok se ne vrati i ne bude tu ponovo sagrađena džamija. Ovo su maturanti rahmetli muftije Muamera Zukorlića”, kazao je muftija Dudić pozvavši prisutne da prouče Fatihu za njegovu dušu.

„Misija je da gradite, a ne da rušite; da volite, a ne da mrzite i budete prepoznatl­jivi kroz naučeno u Medresi. Ponos ste svih Zajednice i roditelja”, zaključio je muftija Dudić.

Gicić Šejmi i Hamzi Fetahoviću muftija Dudić uručio je prigodne zahvalnice. Direktor Medrese je uručio zahvalnice najboljim učenicima i učenicama. Dina Izeti i Emin Zukorlić proglašeni su učenicima generacije i priznanje će primiti u Sarajevu od reisu-l-uleme Kavazovića. Također, dr. Misala Pramenkovi­ć uručila je priznanje uzornim roditeljim­a. Prozivkom maturanata predstavlj­ena je 510. generacija, a tokom programa ilahije je izveo hor Medrese. Ašere je na početku proučio maturant Emin Zukorlić. Maturantic­a Ajša Baltić obratila se učeničkom riječju. Dovu na kraju proučio je muftija dr. Rešad ef. Plojović.

 ?? ?? Svečana akademija 510. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg
Svečana akademija 510. generacije maturanata Medrese Gazi Isa-beg

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina