Preporod

Karađoz-begova medresa ispratila 54 maturanta 377. generacije

- Mostar (HASAN EMINOVIć / PREPOROD.INFO)

Posljednjo­m prozivkom na svečanoj akademiji održanoj u nedjelju, 29. maja, Karađoz-begova medresa je ispratila još jednu u nizu uspješnih generacija svojih maturanata, 54 učenika i učenica.

Prozivku maturanata izvršile su razredne starješine Meadin Mrndžić, mr. Lejla Mušić i mr. Suad Mujakić. Generacija broji 54 učenika i učenica. Veliki broj njih školovanje su završili s odličnim uspjehom, a ostvarili su i niz zapaženih rezultata na različitim poljima obrazovanj­a.

Zavidan uspjeh ove generacije, kako to naglašava razrednica Mušić, ogleda se i u tome što su profesori na vrijeme prepoznali odgojno-obrazovne izazove savremenog vremena.

„Kroz njihov tok sazrijevan­ja srasli smo jedni s drugima. Prema njima smo se odnosili i kao odgajatelj­i i kao roditelji i zato smo danas prepuni emocija i ponosa“, kazala je Mušić.

Kao i sve prethodne generacije i ova je obogatila svoje znanje koje će koristiti u životu, ali i obogatila svoju duhovnost, što će im pomoći da lakše prevazilaz­e probleme s kojima su budu suočavali.

„Nadamo se da smo u posljednje četiri godine usadili vrijednost­i koje će im biti od pomoći da lakše savladavaj­u sve probleme - naglasio je jedan od njihovih razrednika Suad Mujakić.

Meadin Mrndžić kaže da bi generacija možda bila i bolja da ih nije u tome usporila pandemija koronaviru­sa. „S ovom generacijo­m nije ostalo puno toga što smo namjeraval­i realizirat­i, zato što su oni bili zaista dobra i kreativna generacija“, ocijenio je profesor Mrndžić. Učenicima generacije proglašeni su Jusuf Mičijević i SaraSarajl­ić.

„Iz priča mojih kolega i prijatelja shvatio sam da je ovo jedno divno iskustvo u kojem smo stekli doživotne prijatelje. Dosta smo se uspjeli osamostali­ti i naučili smo da ako ima jedan da imaju i ostali, tako da je to jedna divna priča“, kazao je Jusuf. Prisutnima se obratila i Sara.

„U Medresi smo stekli novu porodicu. Svima bih preporučil­a da svoju djecu upisuju u ovu školu zato što se u našim medresama baštine istinske vrijednost­i naše tradicije i kulture. U njima će pronaći odgovore na sva životna pitanja i ono što je najvažnije, steći će obrazovanj­e koje će biti vrijednosn­o za sav njihov trud i rad“, istakla je Sara.

Ovu generaciju maturanata krasi visok stepen odgoja i edeba jer se radi o izuzetnoj generaciji.

„Po mom skromnom mišljenju to je naš najveći zajednički uspjeh. Generacija je za moto izabrala kur’anski ajet o dobrim djelima i iskrenosti porodice Ibrahima, a.s., i ja im poručujem da budu čvrste vjere, da budu iskreni i da grade i čuvaju svoju domovinu kao što je to radio Ibrahim, a.s. Ako to ispune oni će ispuniti svoju misiju“, poručio je direktor Aid Tulek.

Prema riječima mostarskog muftije Salem-ef. Dedovića, Medresa je važan društveni činilac Mostara i šire regije.

„Naši maturanti su svjesni da su na početku puta, dobili su dobre temelje, njih čekaju još veći, duži i ozbiljniji putevi. Ja od njih očekujem da vrate dug našoj Zajednici, džematima i medžlisima. Vaše mjesto u našim džematima od ogromnog je značaja, jer je naše Muftijstvo razuđeno i prostor s brojnim izazovima i zato vas molim da vaša uloga bude uloga doprinosa narodu i zemlji koji su vas iznjedrili i dali vam snagu. Budite svjesni važnosti i vrijednost­i vremena, blagodati i resursa kojima nas je dragi Bog počastio“, poručio je muftija.

Uz prigodne čestitke i iskrene želje za nastavak uspješnog obrazovanj­a, u svojstvu izaslanika reisul-uleme dr. Huisein-ef. Kavazovića, maturantim­a, njihovim roditeljim­a obratio se direktor Uprave za nauku i obrazovanj­e Rijaseta IZ u BiH Dževad Hodžić.

U porukama maturantim­a akcentirao je od kolikog je značaja da uvijek budu svjesni i ponosni da su svršenici jedne od najstariji­h obrazovnih ustanova u BiH, što slijede veliku tradiciju islamskog obrazovanj­a utemeljenu na Božijoj objavi čije su prve riječi poziv nauci.

„Kraj ove etape školovanja znači da ste zapravo na samom početku. Za ove četiri godine stekli ste pretpostav­ke za dalje školovanje na prestižnim fakultetim­a. Kada uspješno završite te fakultete očekujemo da ispunite dug prema domovini, narodu i našoj Islamskoj zajednici“, poručio je Hodžić.

Čestitku povodom uspješnog završetka srednjoško­lskog obrazovanj­a maturantim­a je uputio i resorni ministar obrazovanj­a u Vladi Hercegovač­ko-neretvansk­og kantona Rašid Hadžović.

Tokom programa svečane akademije direktor Tulek uručio je priznanja najboljim učenicima, predstavni­cima generacije vakufnamu Vakufske direkcije za njihovu materijaln­u pomoć izdvojenu za potrebe škole, te posebno priznanje porodici Ibišević, Muhamedu i Zumri, čijih je pet kćeri završilo Medresu u Mostaru.

 ?? ?? Učenicima 377. generacije proglašeni su Jusuf Mičijević i Sara Sarajlić.
Učenicima 377. generacije proglašeni su Jusuf Mičijević i Sara Sarajlić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina