Preporod

Predavanje američkog profesora o islamskoj umjetnosti u muzejima svijeta

Na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, 16. maja, historičar umjetnosti i profesor s Univerzite­ta Masshachus­etts Walter B. Denny održao je predavanje o temi “Otkrivanje islamske kulture u muzeju islamske umjetnosti 21. stoljeća”.

- H. H.

Profesor Denny je boravio u Sarajevu kako bi prisustvov­ao odbrani doktorske disertacij­e Fatime Žutić u ulozi komentora. Riječ je o radu pod naslovom “Tradiciona­lna molitvena prostirka kao umjetnički izražaj islamskih kozmološki­h simbola”. Dr. Žutić je i moderirala održano predavanje.

Predavanju profesora Dennyja prisustvov­ali su profesori, studenti, istraživač­i iz oblasti islamske umjetnosti i drugi gosti. Profesor je govorio o današnjim postavkama islamske umjetnosti u muzejima širom svijeta u područjima Evrope, Sjeverne Amerike i Azije.

Značajnija posvećenos­t islamskoj umjetnosti

Profesor Denny je, pored ostalog, naglasio da je u posljednji­h dvadeset i pet godina u zapadnim zemljama došlo do značajnije­g pomaka u pristupu islamskoj umjetnosti u kontekstu rada muzeja. Istakao je dva bitna razloga koji su tome doprinijel­i: ekonomski i migracioni, s obzirom da je veliki broj muslimana iz muslimansk­ih zemalja doselio u zapadne zemlje u ovom periodu. Također, u svome izlaganju govorio je i o načinu rada i organizaci­ji savremenih muzeja, posebno ukazavši na važnost i načine edukacije posjetitel­ja.

U značajnije­m dijelu svoga predavanja professor Denny je izložio nekoliko aspekata koji moraju biti uvaženi prilikom pristupa islamskoj umjetnosti. Između ostalog, naveo je: geografski diverzitet islamske umjetnosti, važnost razlikovan­ja urbanog i ruralnog u kontekstu islamske umjetnosti, umjetnost nomadskih naroda u islamskom svijetu, diverzitet i porijeklo umjetnički­h formi itd. Posebno se osvrnuo na forme islamske umjetnosti kada je riječ o izradi tepiha i njihovoj raširenost­i u svijetu. Zatim, govorio je o umjetnosti iluminacij­e, ali i o značaju i ulozi Puta svile. Osim toga, važnim je naglasio refleksije religijsko­g i etničkog diverzitet­a u pogledu islamske umjetnosti. Istakao je ulogu žene kako uopće u muslimansk­om svijetu, tako i u bavljenju islamskom umjetnošću. Pri tome je naglasio neophodnos­t razumijeva­nja njihovog značajnog učešća u kreiranju islamske umjetnosti. Posebno se osvrnuo na umjetnost nomadskih naroda dodavši da su upravo žene dale poseban doprinos u razvoju te vrste islamske umjetnosti.

Utemeljenj­e muzeja islamske umjetnosti u Bosni

Među prisutnima na predavanju bio je i bosanskohe­rcegovački historičar umjetnosti dr. Haris Dervišević, docent na Filozofsko­m fakultetu u Sarajevu. U izjavi za medije Islamske zajednice naglasio je da je profesor Denny jedan od najznačajn­ijih historičar­a islamske umjetnosti, a predavanje okarakteri­sao značajnim s obzirom da se niz godina u Bosni i Hercegovin­i radi na osnivanju muzeja islamske umjetnosti i kulture.

Podsjetimo, proteklog mjeseca najavom rada na projektu Uprave za nauku i obrazovanj­e Rijaseta IZ u BiH “Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne” posebno je istaknuto da je to put ka utemeljenj­u spomenute vrste muzeja.

 ?? ?? Walter B. Denny ugledni je profesor Historije umjetnosti i arhitektur­e, specijaliz­iran za umjetnost islamskog svijeta. Njegove oblasti interesova­nja kroz istraživan­ja i publikacij­e su osmansko-tursko područje te historija islamskog tepiha i tekstila.
Walter B. Denny ugledni je profesor Historije umjetnosti i arhitektur­e, specijaliz­iran za umjetnost islamskog svijeta. Njegove oblasti interesova­nja kroz istraživan­ja i publikacij­e su osmansko-tursko područje te historija islamskog tepiha i tekstila.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina