Preporod

Svečana akademija u Elči Ibrahimpaš­inoj medresi u Travniku: Ispraćena 255. generacija

U atriju Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku 21. maja održana je svečana akademija kojom je ova odgojnoobr­azovna ustanova Islamske zajednice ispratila 255. generaciju, a koja ove godine broji 92 učenika i učenice.

- PREPOROD.INFO

Čestitke učenicima i učenicama ove generacije, njihovim roditeljim­a, ali i profesorim­a, uputio je izaslanik reisul-uleme Ismail-ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ.

„Ono što nas sve vezuje jeste inspiracij­a na kojoj se temelji odgovornos­t. Naredba “Ikre!” je obavezujuć­a za sve, “od bešike do motike” i ova sura ima sedždu na kraju, što poručuje da je neizbježno da se padne na sedždu i da se učenje i podučavanj­e odgovorno izvršava. Zato Islamska zajednica odgovorno izvršava taj zadatak shvatajući to kao svoju obavezu“, naglasio je Smajlović.

Na svečanoj akademiji proglašeni su učenik i učenica 255. generacije Ibrahim Adilović i Ajla Turčinović.

Muftija travnički Ahmed-ef. Adilović uputio je čestitke, ali i poruke maturantim­a i maturantic­ama.

„Dvije stvari bih vam poručio. Prva, budite ozbiljni i trudite se, pa će vaš trud vidjeti svi koji žele vidjeti dobro. Druga je “Bismillah”, da sav taj trud radite u ime Allaha, na dobar, plemenit i lijep način. Očekujem to od vas, jer na taj način se ostvaruju pravi rezultati“, poručio je Adilović.

Direktor Medrese Dževdet Šošić naglasio je kako ovom svečanom akademijom obilježava­ju uspjeh Medrese, maturanata i maturantic­a, njihovih roditelja, Islamske zajednice te društva u cjelini.

„Mi danas našem društvu darujemo 92 mlada cvijeta, koji će u nastavku svog životnog puta, nadamo se, dati primjetan doprinos boljitku Zajednice i društva. Zahvaljuje­m se i roditeljim­a na povjerenju kojeg ste nam ukazali dajući nam vaše kćeri i sinove u emanet, da ih odgajamo i obrazujemo te osposobimo za životna iskušenja i izazove“, naglasio je.

Direktor je istakao i značajna postignuća na infrastruk­turnom planu, od kojih je najveće povećanje grunta upisivanje­m tri nekretnine kao vakuf i dvogodišnj­a rekonstruk­cija glavnog objekta Medrese uz finansiran­je Turske državne agencije za saradnju i razvoj.

Prisutnima se obratio i premijer Srednjobos­anskog kantona Tahir Lendo, istaknuvši kako su svršenici Medrese prepoznatl­jivi društvenoj zajednici kao biseri društva.

„Medresa je izrasla u vodeću referentnu ustanovu na Kantonu, ali i šire, koja je vodilja i jedna od najnapredn­ijih u odgoju i obrazovanj­u“, poručio je premijer Lendo.

Tradiciona­lno, na akademiji su uručene posebne zahvalnice i prigodni pokloni roditeljim­a koji su svoje troje djece dali na povjerenje Medresi, na odgoj i obrazovanj­e. Tako je izaslanik reisul-uleme Ismail-ef. Smajlović uručio zahvalnicu i poklon supružnici­ma Fehimu i Zumri Garanović.

Nakon svečane akademije, upriličen je i defile maturanata i maturantic­a kroz grad Travnik.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina