Preporod

Hercegovin­a dobila novog čuvara Kur’ana

U Mostaru je 21. maja 2022. godine održana svečanost hafiske dove novom hafizu časnog Kur’ana Elvedinu Tabakoviću.

- TEKST: MEADIN MRNDžIć FOTO: EMRAH HADROVIć

Svečanost je održana u novoj džamiji u Gornjem Zaliku, u džematu „Zalik“, Medžlisa Islamske zajednice Mostar, a selame i riječi dobrodošli­ce na samom početku uputio je Šefik-efendija Čavčić, imam, hatib i muallim džemata domaćina ove značajne svečanosti.

Hizmet džematu i Zajednici

„Danas je naš džemat bogatiji za još jednog čuvara časnog Kur’ana. Ja ne mogu kao čovjek i imam ovog džemata, a da ne pomenem, u ovom svečanom trenutku, našeg hafiza Elvedina - ovog tihog i skromnog insana, a kojeg poznajem još od njegovih srednjoško­lskih dana. On je prošao kroz mnoge projekte Islamske zajednice kao učenik i student, a sada kao porodičan čovjek je na hizmetu svom džematu i svojoj Zajednici i u svakom slučaju doprinosi, pa i na ovaj najbolji mogući način, napretku naše Zajednice“, rekao je na početku svečanosti efendija Čavčić.

U prelijepom ambijentu novoizgrađ­ene džamije u Gornjem Zaliku, a čije se svečano otvorenje očekuje početkom mjeseca juna tekuće godine, mnogobrojn­i prisutni mogli su uživati u prelijepim učenjima kur’anskih odlomaka, a kojima su ih počastili hafizi časnog Kur’ana: Aid Tulek, Armin Abaza, Agan Hamzakadić, Nezir Šarić, Mahir Ramić, Abdullah Tabaković – sin novog hafiza Elvedina Tabakovića i Jusuf Bećoja. U ime organizato­ra svečanosti, Karađoz-begove medrese i Medžlisa Islamske zajednice Mostar, obratio se mr. Dino-efendija Maksumić, glavni imam ovog medžlisa.

„Hafiza Elvedina znam otkako sam došao u Mostar i u Medresu, od prije 24 godine. I za ove 24 godine mogu pred ljudima i na Sudnjem danu posvjedoči­ti da je to jedan insan od edeba, ahlaka, blagosti, imana i islama. Zato mi je drago da mogu i u ulozi glavnog imama obratiti se s ovog mjesta i čestitati mu na ovom uspjehu koji je postigao. Čestitam hafizu, čestitam njegovom muhaffizu, ovom džematu, porodici posebno i svima vama, jer među sobom imate još jednog čuvara Allahove Riječi. Ja znam da je i hafizova supruga, uz sina koji je već hafiz, na tome putu, i molim Allaha da joj podari snage da i ona to hairli završi i da, ako Bog da, budu porodica hafiza u ovom našem džematu i našem kraju“– poručio je magistar Maksumić.

Pored hafiza koji su učili određene kur’anske odlomke, kraća kur’anska sureta proučio je i novi hafiz Elvedin Tabaković, a hafisku dovu proučio je njegov muhaffiz, profesor hafiz Aid Tulek, direktor Karađoz-begove medrese.

Povećan broj novih hafiza

U svojstvu izaslanika reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, dr. Husein-efendije Kavazovića, prisutnima se obratio prof. dr. hfz. Mensur Malkić, direktor Gazi Husrev-begove medrese i prvi imam istoimene džamije u Sarajevu.

„Hvala Allahu, uvijek je bilo, na ovim našim prostorima, onih koji su bili hafizi, koji su čuvali Allahovu Riječ. U proteklih nekoliko decenija broj hafiza povećao se kod nas u Bosni i Hercegovin­i. Hvala dragom Bogu na tome! U 2021. godini je pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i uspješno položilo hifz 60 kandidata. Pola muškaraca, pola djevojaka, hanuma. Toj armiji čuvara Kur’ana pridružio se i hafiz Elvedin Tabaković koji je sustigao svog sina Abdullaha. Drago mi je da je Islamska zajednica na ovom ovdje terenu dobila još jednog kvalitetno­g čuvara časnog Kur’ana. Ovo je dokaz da Mostar još ide koracima dalje ka uspjehu i da se muslimani s ovih prostora sve više bude i da su sve više svjesniji ko su, šta su i zbog čega su na ovim prostorima“– istakao je, između ostalog, u svom obraćanju profesor doktor hafiz Mensur Malkić.

On je uputio čestitke novom hafizu, ali i svima onima koji su doprinijel­i da hafiz Elvedin uspješno završi hifz:

„Čestitam roditeljim­a novog hafiza i oni treba danas da budu posebno ponosni, jer se njihov sin, uz njihovog unuka, upisao među one koji su čuvari časne Knjige. Čestitam i muhaffizu, hafizu Aid-efendiji Tuleku, direktoru Karađoz-begove medrese, a koji je preslušava­o našeg hafiza. Ja ne znam kako je on, uz sve poslove koje u Medresi ima, pronašao vremena, ali ga je pronašao, da bude od pomoći našem hafizu. Molim Allaha, dž.š., da našeg hafiza Aida uvrsti među odabranike, one koje Poslanik, a.s., hvali u hadisu, kada kaže ‘da najbolji među nama jesu oni koji nauče Kur’an i druge njemu podučavaju’. Posebno čestitam našem novom hafizu Elvedinu, uz dovu da mu Kur’an bude vodič na ovom svijetu i šefadžija na Sudnjem danu.“

Doktor hafiz Mensur Malkić je i uručio hafisku diplomu novom hafizu Elvedinu Tabakoviću, tako ga pridruživš­i plejadi onih koji na prostorima naše lijepe domovine čuvaju Allahovu Vječnu riječ.

 ?? ?? Hafiz Elvedin Tabaković tokom učenja posljednji­h sura iz Kur’ana
Hafiz Elvedin Tabaković tokom učenja posljednji­h sura iz Kur’ana
 ?? ?? Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme dr. Malkić
Hafisku diplomu uručio izaslanik reisul-uleme dr. Malkić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina