Preporod

Na grobu posljednje­g Božijeg Poslanika

- Iz članka “Na grobu posljednje­g…” kojeg je Husein Đozo objavio u Glasniku, XXXII/1969, br. 5-6, str. 193-200.

Stojim pred Tvojim grobom. Znam da si bio čovjek i da si umro. Ja Ti se ne klanjam niti Te obožavam. Ti si me tako naučio. Tako o Tebi kaže i Kur’an, kojeg si saopćio ljudima. (…)

Prvo što bih htio odmah da kažem, kao prvi doživljaj, jeste činjenica da je privrženos­t i odanost muslimansk­ih masa islamu još uvijek vrlo velika. (…) Sasvim je drugo pitanje, međutim, kakve su predstave tih masa o islamu i Tvojoj ličnosti.

Deformacij­e, mistificir­anje, svođenje islama samo na obrede, okretanje smrti, mrtvu čovjeku, i orijentaci­ja na ahiret − sve su to bitne karakteris­tike spomenute predstave. (...) Da, formi i vanjskom izgledu Kur’ana, kao i njegovom čitanju posvećuje se danas neobično velika pažnja, očito više nego ikada ranije. Godišnje se, naročito za vrijeme ramazana, prouče milijarde hatmi. Što se, pak, tiče praktične primjene kur’anskih propisa u životu muslimana, situacija je u tom pogledu takva da je iskreni i svjesni tvoj pristaša, koji stoji pred Tobom na ovom svetom mjestu, teško može podnijeti, a da te se duboko i iskreno ne postidi. (…)

Mora se priznati da današnji vjerski kadar u svim islamskim zemljama i zajednicam­a nije na potrebnoj visini. Vjerski zavodi, koji su dali ove kadrove, nisu bili dorasli vremenu niti su se pravovreme­no prilagođav­ali potrebama života. Umjesto da krče, otvaraju i ukazuju nove puteve, kasali su za vremenom okrenuti prošlosti. Davali su kadar sa vrlo ograničeni­m i jednostran­im znanjem. Tražili su strogo poštivanje i stajanje kod ranijih stavova i mišljenja. Ugušivan je svaki smisao za stvaralašt­vo.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina