Preporod

Bila su to teška vremena za učenike medrese

Učenici moraju ekonomatu medrese za svaki mjesec pridonijet­i: u gotovu Din. 700.- i u naravi: 4kg pšeničnog brašna, 5kg krompira, 1kg graha, 3kg hošafa, 75dkg masla i 1kg luka...

- PRIREDIO: MUHAMED HODžIć

Bilo je teško vrijeme za Gazi Husrev-begovu medresu 1950. godine kada je izbačena iz svojih vlastitih prostorija „Đulaginog dvora“u Sarajevu. (Đulagin dvor je zgrada preko puta Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu, gdje je danas smještena medresa.)

Izbačena je rješenjem tadašnjeg Narodnog odbora I reona Izvršnog odbora, Povjerenst­va za stanove u Sarajevu broj: 3629/50, od 01. avgusta 1950. godine i premješten­a u prostorije srednjoško­lskog doma „Živka Jošila“, u Dobrovolja­čkoj ulici broj 39, u kojoj je nekad bio internat Šerijatske gimnazije, kod Drvenije mosta.

Vrhovno islamsko starješins­tvo je zgradu „Đulagin dvor“moralo da ustupi za smještaj tek osnovanog Filozofsko­g fakulteta. (Filozofski fakultet Univerzite­ta u Sarajevu osnovan je Odlukom Vlade NRBiH od 14. februara 1950. godine.) /www.ff.unsa.ba/index. php/bs/pocetna-bs/o-fakultetu.

Bilo je teško organizova­ti smještaj i nastavu za učenike medrese u jednoj staroj i vrlo trošnoj kući, kako se navodi u ovim arhivskim spisima. „Usljed pomanjkanj­a prostorija bili smo prisiljeni u prošloj školskoj godini jednu učionicu IV razreda smjestiti u prostoriju samo sa jednim prozorom,“piše direktor medrese.A da su zaista bila teška vremena najbolje svjedoči Konkurs za upis u prvi razred medrese u školskoj 1951./52. godini kojeg je, tadašnji direktor medrese Sulejman Kemura, dostavio Vrhovnom islamskom starješins­tvu u Sarajevu na odobrenje i koji je (konkurs) odobren na sjednici VIS-a 14. 07.1951. godine.

U Konkursu se, između ostaloga, navodi da pravo upisa u prvi razred imaju svršenici osnovnih škola, koji nisu mlađi od 10 a ni stariji od 14 godina te da će kandidati polagati prijemni ispit iz učenja Kur’ana.

Svi kandidati moraju biti potpuno zdravi, ne smiju imati nikakvih tjelesnih ni duševnih mana. Svi kandidati u svojim molbama trebaju navesti da li žele biti unutarnji ili vanjski učenici.

I učenici starijih godišta moraju moliti mjesto u internatu, ako žele biti unutarnji, jer će se mjesta u internatu dijeliti prvenstven­o onim učenicima, koji imaju odlično vladanje i uspjeh u nauci. Broj internih mjesta je ograničen zbog nedovoljno­g prostora.

Učenici, koji budu primljeni u internat obavezni su pri stupanju u internat sobom ponijeti: dva peškira i tri veša za presvlaku. Osim toga takvi učenici moraju ekonomatu medrese za svaki mjesec pridonijet­i: u gotovu Din. 700.- i u naravi: 4kg pšeničnog brašna, 5kg krompira, 1kg graha, 3kg hošafa, 75dkg masla i 1kg luka. Novac i hranu su interni učenici dužni predavati tri mjeseca unaprijed...Te godine u medresu je upisano 135 učenika, jedan učenik iz Srbije, 22 učenika iz Crne Gore i 112 iz Bosne i Hercegovin­e. (GHB, Arhiv IZ, zbirka varia, sing: V-41-28_1951)

 ?? ?? Spisak učenika
Spisak učenika

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina