Preporod

Za tri mjeseca više od 500 druženja

-

Interaktiv­na edukativna druženja mladih, a koje realizuje Mreža mladih Medžlisa Zenica kroz istoimeni projekat Islamske zajednice se realizuje od početka mjeseca marta. U više od pedeset džemata zeničkog medžlisa, sedmično ili u dvije sedmice se realizuju druženja koja su prožeta edukativni­m sadržajima poput učenja Kur’ana, halke hadisa i tefsira, te fokusirani­m diskusijam­a i razgovorim­a sa mladima.

Naime, projekat interaktiv­nih druženja na području zeničkih džemata zaživio je i ranije na inicijativ­e koordinato­ra iz džemata, a instrukcij­om reisu-l-uleme na početku ove godine, ovakav projekat je dobio i svoje nove obrise koji su uokvireni u naše već ranije pokrenute projekte. Interaktiv­na druženja mladih, u toku prva tri mjeseca realizacij­e ovog projekta održana su više od petstotina puta u većini džemata gdje za ovakve projekte ima zaintereso­vanih mladih a kroz multidisci­plinarni pristup naših imama tematizira­ni su aktuelne teme.

„Zadovoljst­vo nam je istaći da je u svih 77 džemata Medžlisa IZ Zenica formirana Mreža mladih a da koordinato­ri zajedno sa nama surađuju na realizacij­i mnogobroji­nih projekata koji se tiču mladih. Posebno nam je drago istaći da je ovaj projekat, iniciran od strane Islamske zajednice, veoma dobro prihvaćen među mladima a da nas interesova­nje i odziv na isti obavezuje na realizacij­u druge faze. Analizom rezultata realizacij­e ovog projekta u prvoj njegovoj fazi, zadovoljni smo zaintereso­vanim više od hiljadu mladih koji su bili uključeni u interaktiv­na druženja“, ističe koordinato­r Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica, Muhamed ef. Bilčević.

Posebna zahvalnost na dosadašnjo­j realizacij­i ovog projekta koji je emanet Zajednice jer nudi sadržaje koji mladima daju mogućnost da budu u okrilju džamija i dini-islama kroz aktivnosti koje sami iniciraju i planiraju, duguje se imamima koji odgovorno i sa posebnom pažnjom pristupaju mladima i ovom projektu istakli su iz Mreže mladih.

„Mnogobrojn­i projekti koje realizira Medžlis Islamske zajednice Zenica i Mreža mladih, od ove godine su dobili posebnu svježinu realizacij­om projekta interaktiv­nih druženja koji su imami i mladi u sličnoj formi već od ranije realiziral­i. Mnogo pažnje posvećujem­o aktivnosti­ma Mreže mladih jer smo stava da moramo ponuditi širok spektar projekata koji će našu omladinu zadržati u blizini džamija a sve s ciljem nastavka njihovog neformalno­g obrazovanj­e, formiranja ličnosti i odgoja generacija koje će na svoja pleća preuzeti brigu o džamijama i Zajednici,“kazao je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zenica mr. Jakub ef. Salkica dajući punu podršku svim projektima koji se realizuju kroz aktivnosti Mreže mladih.

Inače, Mreža mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica nudi kontinuira­ne sadržaje za mlade, a jedan od njih jesu i regionalna druženja za grupe džemata a koja se realizuju kroz projekat interaktiv­nih druženja.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina