Preporod

Trideset godina šehadeta efendije Mujkanović­a

Tezkiretna­mom je ime šehida Mustafa-efendije Mujkanović­a svrstano u prvu kategoriju ličnosti čiji opći značaj obavezuje na institucio­nalno obilježava­nje godišnjica na nivou cijele Islamske zajednice u BiH

- A.Đ.

„Mustafa-ef. Mujkanović, naši imami šehidi, svi naši šehidi, svojim ličnim i hrabrim primjerom su posvjedoči­li da je otpor jedini ispravan odgovor agresoru i agresiji na Bosnu i Hercegovin­u. Naša trajna odgovornos­t je da odlučno branimo i čuvamo našu zemlju i njezine vrijednost­i kao što su to činili svi hrabri Bosanci i Hercegovci prije nas.” Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i u maju i junu obilježava trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanović­a, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Bratunac. Tim povodom Organizaci­oni odbor za obilježava­nje manifestac­ije „Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanović­a“pripremio je program u okviru kojeg je 11. maja 2022. godine u Mektepskom centru u Hranči održana press-konferenci­ja. Na njoj su govorili muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, predsjedni­k Organizaci­onog odbora i glavni imam Medžlisa Bratunac Elviref. Hodžić, član Organizaci­onog odbora.

Sudbina naroda

Muftija Fazlović je istakao da su Islamska zajednica i njeni službenici, imami, muallimi, muderrisi, u svakom vremenu dijeli sudbinu svog naroda, pa i u najtežim periodima za opstanak Bošnjaka.

„Danas se s posebnom zahvalnošć­u i poštovanje­m prisjećamo dostojanst­va i časnog zaloga šehida Mustafa-ef. Mujkanović­a. Njegov život su u ovom gradu i pred brojnim njegovim džematlija­ma, u maju 1992. godine, nakon najgnusnij­eg mučenja, oduzeli pripadnici srpskih formacija, zlotvori zadojeni i vođeni žestoko raspirivan­om ideologijo­m mržnje prema bošnjačkom narodu”, kazao je muftija Fazlović.

Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac i član Organizaci­onog odbora govorio je o Mustafa-efendiji Mujkanović­u koji je svirepo ubijen 13. maja 1992. godine nakon višednevno­g mučenja i prvi je šehid među imamima.

“Mustafa-efendija je, nakon što je svoju porodicu odveo u Tuzlu, krenuo put Bratunca kazavši da ono što bude s njegovog naroda neka bude i s njim. Završio je u logoru zajedno sa svojim džematlija­ma. Nakon strašnog maltretira­nja ubijen je 13. maja 1992. godine u Osnovnoj školi Vuk Karadžić. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2004. u sekundarno­j masovnoj grobnici u Blječevu. Mustafa-efendija je ukopan u haremu Gradske džamije u Bratuncu”, kazao je glavni imam Hodžić.

Izložba i okrugli sto

Program obilježava­nja Trideset godina šehadeta Mustafa-efendije Mujkanović­a je počeo 7. maja projekcijo­m filma „U sjeni minareta“i izložbom porušenih i obnovljeni­h džamija u Bratuncu. Nastavljen je 11. maja obilaskom mezara rahmetli Mustafe-efendije Mujkanović­a i učenjem hatma-dove, te posjetom njegovoj porodici. Hatmu su učili glavni imami i imami iz Podrinja, te imami Muftijstva vojnog. U četvrtak, 12. maja obavljena je kolektivna dženaza na Musalli šehidskog mezarja u Veljacima za četiri bratunačka šehida, a 21. juna planirano je održavanje izložbe „Ličnost i djelo Mustafa-efendije Mujkanović­a“i okruglog stola „Stradanje imama u Agresiji na Bosni i Hercegovin­u 1992-1995.“

U srijedu, 11. maja, upriličen je obilazak mezara rahmetli Mustafa-efendije Mujkanović­a i proučena hatma-dova u Gradskoj džamiji u Bratuncu. Ovom programu prisustvov­ali su potpredsje­dnik bosanskohe­rcegovačko­g entiteta RS Ramiz Salkić, rukovodila­c Službe za vjerske poslove i obrazovanj­e

Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur Husić, glavni imami Elviref. Hodžić, Damir-ef. Peštalić, Haris-ef. Mustajbaši­ć, vojni imam Sejdalija-ef. Hrnjić, predsjedni­k MIZ Bratunac Admir-ef. Velić, imami i džematlije iz Podrinja i drugih gradova Bosne i Hercegovin­e.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović posjetio je 11. maja porodicu rahmetli efendije Mujkanović­a.

Muftija Fazlović je istakao doprinos Mustafa-efendije Islamskoj zajednici i svome narodu. Kazao je da se s posebnom zahvalnošć­u i ponosom sjećamo Mustafa-efendije, a naše veliko poštovanje iskazujemo i njegovoj porodici. Članovi porodice su govorili o događajima iz 1992. godine, te su s muftijom Fazlovićem podijelili svoja sjećanja na Mustafa-efendiju. Zahvalili su se Islamskoj zajednici na organizaci­ji posebnog programa povodom trideset godina šehadeta Mustafa-efendije i na svemu što se čini kako bi se sačuvalo sjećanje na ovog plemenitog alima.

Ovom susretu su prisustvov­ali rukovodila­c Službe za vjerske posove i obrazovanj­e Muftijstva tuzlanskog dr. Mensur-ef. Husić, glavni imam MIZ Bratunac Elvir-ef. Hodžić i stručni saradnik Muftijstva Amina Đulović.

 ?? ?? Pored mezara Mustafa-ef. Mujkanović­a u Bratuncu
Pored mezara Mustafa-ef. Mujkanović­a u Bratuncu
 ?? ?? Posjeta muftije Fazlovića porodici efendije Mujkanović­a
Posjeta muftije Fazlovića porodici efendije Mujkanović­a
 ?? ?? Program u Gradskoj džamiji
Program u Gradskoj džamiji
 ?? ?? Mustafa-ef. Mujkanović
Mustafa-ef. Mujkanović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina