Preporod

Četiri aktivnosti u jednom danu

- R. ORLOVIĆ

Unedjelju, 15. maja 2022. na području Medžlisa Tešanj uspješno su realiziran­e četiri aktivnosti. Prijem i uručenje nagrada pobjednici­ma na konkursu za najbolji likovni i literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola i polaznika mektepske pouke u povodu 7. maja Dana džamija. Prijem je organizira­o i nagrade za prvih pet radova iz svih oblasti uručio glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad ef. Omerbašić, a nagrade obezbijedi­la Fondacija Mulalić. Navodimo prvonagrađ­ene: likovni rad za učenike od 1. do 5. razreda OŠ na temu: „Ramazan u mom oku“od prispjelih 328 radova: I mjesto – Zerina Isić – V OŠ “1. mart” Jelah. Literarni rad za učenike od 6. do 9. razreda OŠ na temu: „7. maj, sjećanje na tužan dan“od prispjelih 24. rada: I mjesto – Lejla Sejmenović IX-1 OŠ “Rešad Kadić”. Esej za učenike od 1. do 4. razreda srednjih škola na temu „Naša domovina treba odgovorne i moralne domaćine“- od prispjelih 16. radova: I mjesto – Dalila Karahmet - II-1 – Srednja tehnička škola likovni rad za polaznike mektepske pouke - I nivo na temu: „Džamija u mom oku“od pristiglih 28 radova I mjesto – Elmina Mehmedović – Lepenica.

Literarni rad za polaznike II i III nivo mektepske pouke na temu: „Domovina se brani i vjerom“I mjesto – Kenan Smajić iz džemata

Mrkotić-Putešić. Takmičenje polaznika mektepske pouke muftiluka zeničkog održano je poslije podne namaza u četiri kategorije sa učešćem 28 polaznika iz svih 7 medžlisa IZ sa područja muftiluka zeničkog u atriju Medžlisa Tešanj i Šarenom mektebu. Šesto takmičenje polaznika mektepske pouke u stonom tenisu održano je u saradnji sa džematom i Omladinski­m klubom Novi Miljanovci u omladinsko­m domu u Novim Miljanovci­ma.

Na takmičenju su učestvoval­a po dva takmičara iz tešanjskih mekteba u pojedinačn­om takmičenju, a obezbijeđe­ne su i uručene diplome i nagrade finalistim­a takmičenja tojest za osvojena prva četiri mjesta, a pobjednik je Jašić Abdulah, džemat DolacKotla­nice. U Jelahu je održana Večer Kur’ana u džamiji Jelah u okviru programa obilježava­nja 50. godina džemata, a povodom Dana džamija. U toku programa ajete Kur’ana Časnog učili su hafizi: mr. Nermin-ef. Ibrahimovi­ć, Almir-ef. Salkanović, Anesef. Mulić, Ahmed Delić i Ibrahim Alparslan iz Turske, a prisutnima se prigodno obratili muftija zenički hafiz dr. Mevludin-ef. Dizdarević, glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić i domaćin hafiz mr. Almir-ef. Hadžić.

 ?? ?? Pobjednici konkursa za literarni i likovni rad
Pobjednici konkursa za literarni i likovni rad

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina