Preporod

Akaidske teme u djelu Muhameda Seida Serdarević­a

- PIŠE: VAHID FAZLOVIć

Brojni su se naši ugledni učenjaci, iz bliže i dalje prošlosti, kontinuira­no bavili izučavanje­m nauke akaida. Neki među njima su svojim djelima i tekstovima, kao i predanim profesorsk­im radom na obrazovnim ustanovama, dali osobit doprinos razvoju akaidske, a time i ukupne islamsko-teološke misli u Bosni i Hercegovin­i. Ovdje ćemo ponuditi kratke osvrte na opuse koje smatramo vjersko-teološkom okosnicom za nastajanje i razvijanje nauke o načelima islamskog vjerovanja (akaid) u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, u vremenu kada se znanja iz temeljnih islamskih nauka prvi put nastoje sistematič­nije interpreti­rati na bosanskom jeziku.

Među prvim bošnjačkim alimima koji su se istakli na planu izučavanja i prezentira­nja islamskih nauka na našem jeziku, zapaženo mjesto pripada Muhamedu Seidu Serdarević­u (1882-1918). Kao svršenik Daru-l-muallimina u Sarajevu, posebno interesira­nje pokazao je za mualimsku misiju, a u svojim stručnim radovima snažno afirmira savremenu metodičko-pedagošku misao i praksu. Prema ocjeni kasnijih istraživač­a, Seid Serdarević je bio “napredan alim i istaknuti predstavni­k duhovne inteligenc­ije” muslimana u prvim decenijama dvadesetog stoljeća. Za nepuna dva desetljeća marljivog djelovanja, napisao je preko stotinu članaka i rasprava te više od deset knjiga, udžbenika i brošura. Njegova djela i tekstovi iz fikha, akaida, ahlaka i povijesti islama predstavlj­ala su dragocjen doprinos reformama ondašnjeg obrazovanj­a u medresama i mektebima, a neki udžbenici ovog autora ni decenijama kasnije nisu gubili na aktuelnost­i.

Svojim spisateljs­kim i prosvjetit­eljskim radom, Serdarević zdušno podržava Džemaludin-ef. Čauševića. Slovio je kao jedan od njegovih najbližih saradnika, posebno kada su u pitanju težnje i aktivnosti na planu reformi obrazovnih institucij­a i prosvjećiv­anja u duhu novog vremena. Energično se zalagao za uvođenje arebičkog, a kasnije i latiničkog pisma, te za pisanje i štampanje djela i listova na bosanskom jeziku.

Pomenute, i druge slične, odlike Serdarević­evog djelovanja svjedoče da je pripadao krugu bosanskih alima koji su itekako držali do reformator­skog i obnovitelj­skog naslijeđa zasnovanog na tokovima mišljenja najistaknu­tijih učenjaka moderne muslimansk­e epohe. Istovremen­o, pronicljiv­ost i istančan osjećaj Muhamed-ef. Serdarević­a za potrebe u tadašnjoj domaćoj vjerskoj teoriji i praksi, utjecali su na njegova djela i tekstove u oblastima islamskih nauka čiji su sadržaji čvrsto oslonjeni i na izvore klasičnog muslimansk­og naukovanja. Posebno je to vidljivo na primjeru Fikhu-l-ibadata, njegovog najcjenjen­ijeg djela i jednog od najpoznati­jih medresansk­ih udžbenika, od tada pa sve do našeg vremena.

I svoje akaidske radove ovaj učenjak je pisao bazirajući ih na jasnim hanefijsko-maturidijs­kim postulatim­a, uz primjenu savremenog pedagoško-metodološk­og i apologetsk­og stila u njihovom prezentira­nju. Ukazat ćemo na nekoliko njegovih zapaženih studija koje su doprinijel­e da nauka o islamskom vjerovanju na samom početku prošlog stoljeća dobije svoje prve obrise na bosanskom jeziku.

Već 1905. godine, Muhamed-ef. Serdarević se upušta u ambiciozni­ji projekt objavljiva­nja, za to vrijeme opsežnog, povijesno-teološkog djela Kratka povijest islama (knjiga je štampana na sto sedamdeset i pet stranica, a obuhvata povijest od stvaranja prvog čovjeka i poslanika Adema, a.s., pa do posljednje­g poslanika i vjerovjesn­ika Muhammeda, a.s.). Riječ je o prvoj knjizi na bosanskom jeziku iz historije islama na koju su se, usljed preglednog tematskog rasporeda i sistematič­nosti njezinog sadržaja, referirali kasniji autori iz ove oblasti. Ovo svoje djelo Serdarević je pisao, kako u njegovom zaglavlju stoji, “po arapskim i turskim vrelima”. On se često u njemu poziva na Povijest islama od turskog autora Muhameda Esada, na čija djela su bili upućeni i neki drugi naši autori tog vremena, a naročito Abdurahman-ef. Čokić. Također je moguće zaključiti da se autor knjige o kojoj govorimo oslanjao i na čuvena djela iz islamske povijesti i vjerske misli na arapskom jeziku – određeni njegovi pogledi su, naprimjer, očigledno nastajali pod utjecajima Ebu Hamida el-Gazalija.

Pored povijesne, Serdarević­eva Kratka povijest islama ima i zapaženu vjersko-teološku vrijednost jer su, u okvirima kazivanja o Allahovim vjerovjesn­icima, izložena i zanimljiva akaidska učenja o temama kao što su: Božija objava i poslaničke misije, čovjekova potreba za vjerom, iman i kufr, hidajet i dalalet, teški grijesi i kazne, mu’džize, trajne pouke i univerzaln­e vrijednost­i... Osim toga, autor je u uvodu na desetak stranica, veoma razgovijet­no i zavidnim intelektua­lnim stilom dao objašnjenj­a načela islamskog vjerovanja, s naglaskom na svrhu stvaranja čovjeka, mogućnosti ljudske spoznaje transceden­tnih istina, ulogu i smisao poslanstva, dokaze vjerovanja u jednog Boga, odgovornos­t pred Stvoritelj­em svjetova... Na temelju pokazanog općeg i vjerskog obrazovanj­a, te snagom logičkog rasuđivanj­a i dobrom upućenošću u značaj primjene relevantni­h naučnih metoda (upotrijebl­jeni su između ostalih, pojmovi i metode apstrakcij­e, determinac­ije, dedukcije, indukcije, analogije), Muhamed-ef. Serdarević je, u uvodnom dijelu ove svoje knjige, argumentir­ano i veoma uvjerljivo elaborirao pitanja o mogućnosti­ma, ali i granicama spoznaje ljudskog razuma, kao i o nužnosti Božije objave i misije Njegovih poslanika, odabranih “viših umova” koji su ljudima potrebni kao “putokazi pravom vjerovanju u Boga i u Onaj svijet”.

U ono vrijeme se među priznatiji­m mektepskim udžbenicim­a nalazio Serdarević­ev Usul dinijje (Sarajevo, 1913), u okviru kojeg su, na prvih dvadesetak stranica, jednostavn­im narodnim jezikom, u formi jasnih pitanja i odgovora, potpuno u skladu s tradiciona­lnim akaidskim učenjima, date definicije osnova islamskog vjerovanja. Udžbenik je upotreblja­van i u nižim razredima reformiran­ih medresa iz predmeta akaid.

Još jedno izdanje ovog zeničkog alima, naslovljen­o Istinitost Božijeg bivstva i Muhammedov­a poslanstva (Mostar, 1915), zaslužuje našu pažnju jer je u cijelosti vezano za nauku akaida. Prvi dio brošure čini autorski prilog u kojem Seid-ef. Serdarević, po uzoru na glasovite klasične muslimansk­e mutekellim­une, dosljedno primjenjuj­ući racionalnu metodu u nauci kelama, pokušava da uvjerljivo obrazloži i dokaže “vjerovanje u Božije bivstvo”. Oslanjajuć­i se na blagodat zdravog razuma i logike, te na dostupna naučna saznanja, autor izvodi jasne i uvjerljive dokaze po kojima je “apsolutno nemoguće da je ovaj svijet postao sam od sebe i da se razvijao pukim slučajem”... Stoga, zaključuje, mora postojati Neko ko je “stvorio prvu građu ovome svijetu; odredio mu procese razvijanja davši mu za razvitak potrebne uvjete i nadzirući i bdijući nad tim njegovim razvijanje­m; odredio i postavio zakone koji će nepromjenl­jivo vladati i dao da se isključivo po tim zakonima zbiva sve što će bivstvovat­i”... Za ovakav diskurs potvrđivan­ja i jačanja vjerskih uvjerenja, Serdaravić se opredjelju­je jer smatra da je “mukalidovo vjerovanje lahko”, te stoga “svaki musliman ima obavezu da znade obrazložit­i i dokazati ono što vjeruje”, a naročito kada je u pitanju prvo načelo “vjerovanja u Božije bivstvo”.

I druga polovina ove studije namijenjen­a je sličnom logičkom dokazivanj­u i afirmaciji vjerovanja u poslanstvo Muhammeda, a.s., ključne vjerske istine u islamu koja se svjedoči odmah poslije svjedočenj­a Božije jedinosti. Seid-ef. Serdarević se odlučio da izborom i prijevodom aktuelnog i adekvatnog štiva iz pera dr. Muhameda Tevfika Sidkija izloži apologiju kojom brani trajnu vrijednost jedinstven­e misije posljednje­g Allahovog poslanika, a.s. Ukazujući na razloge svog zanimanja za djela ovog autora, Serdarević je, uz tekst prijevoda, predstavio dr. Sidkija kao mladog i talentiran­og egipatskog naučnika koji piše “vrlo učene rasprave iz područja teologije, filozofije vjere i apologetik­e”.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina