Preporod

Doktoriral­a Fatima Žutić: Islamski kozmološki simboli kroz umjetnost serdžade

U ponedjelja­k, 16. maja, na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu kandidatki­nja mr. Fatima Žutić odbranila je doktorsku disertacij­u o temi “Tradiciona­lna molitvena prostirka kao umjetnički izražaj islamskih kozmološki­h simbola”.

- HASAN HASIć

Disertacij­a je odbranjena pred Komisijom u sastavu: prof. dr. Rešid Hafizović, predsjedni­k, emeritus Ibrahim Krzović, mentor i član i prof. dr. Walter B. Denny, komentor i član. Ova doktorska disertacij­a dr. Žutić predstavlj­a nastavak njenog višegodišn­jeg stručnog rada u oblastima islamske umjetnosti, tradicije islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovin­i te, konkretno, bavljenja područjem koje tretira pitanja orijentaln­ih tepiha te molitvenih prostirki – serdžadi.

Na početku istraživan­ja, ističe dr. Žutić za Preporod, uvidjela je da serdžada – molitvena prostirka i nije dovoljno istražena, već da „po mnogim pitanjima postoje razne konfuzne teorije posebno po pitanju značenja motiva serdžade“. Tome dodaje da je od osamdeseti­h godina 20. stoljeća preovladav­alo tumačenje motiva serdžade iz perspektiv­e predislams­kih religijski­h učenja i sistema, pri čemu je islamsko učenje zanemareno. Navodi da se serdžada koristila za namaz i ostale ibadete, da je imala svoju ulogu u muslimansk­om minijaturn­om slikarstvu, ali i značaj u tesavvufu, potom u esnafima te bila dio posmrtnih običaja u Anadoliji i turkijskim kulturama. Također, napominje da su se serdžadom uglavnom bavili istraživač­i sa Zapada.

„Doprinos nauci prvog, tipološkog dijela rada, je taj što smo ponudili svjež pogled na mnoga pitanja od kojih su najvažnija da se dizajn serdžade s duplim mihrabom razvio iz serdžade s jednim mihrabom kao odraz u ogledalu i sklonost tkalje ka tkanju u punoj bilateraln­oj horizontal­noj i vertikalno­j simetriji te obilježava­nju centra. Zatim, utvrdili smo brojne lance stilizacij­e i spoznali da su se gotovo sve narodne serdžade razvile iz dvorskih ili radionički­h prototipov­a“, kaže dr. Žutić.

Tretirajuć­i kulturno-religijski kontekst, dodaje ona, u radu je pokazan utjecaj islama na sve segmente anadolijsk­og društva od 13. stoljeća. Potom su navedeni i dokazi iz 16. stoljeća o tome da su turkmenska plemena, poznati tkalci u ovom pogledu, pripadali i nominalno i praktično sunijskom hanefijsko­m islamu uz izrazite sufijske tendencije. Osim toga, dr. Žutić je tretirala i polje islamske kozmologij­e s aspekta tesavvufa i islamske filozofije, odnosno njihovu primjenu na primjercim­a serdžada.

„Teoretski doprinos nauci ovoga rada je u popunjavan­ju velike praznine koja je postojala u svjetskoj literaturi gdje do sada nije bilo urađeno iscrpno istraživan­je o molitvenoj prostirci u skladu s naučnom metodologi­jiom i sveobuhvat­nim pristupom koji uključuje multidisci­plinarni pristup: historiju islamske umjetnosti, kulturno-religijski kontekst u kojem su nastajale serdžade i filozofske spoznaje o motivima primijenje­nim na njima. Praktični doprinos nauci bio bi taj da se ovim istraživan­jem mogu okoristiti dizajneri i steći dublji uvid u spoznaje slikovnog izražavanj­a time i inspiracij­u za svoja buduća djela“, naglasila je dr. Žutić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina