Preporod

Islamska zajednica počela podjelu elektronsk­ih mushafa za slijepe i slabovidne osobe

- HASAN HASIć

U četvrtak, 26. maja, u sjedištu Rijaseta organizova­n je sastanak s predstavni­cima udruženja i centara za slijepe i slabovidne osobe iz Bosne i Hercegovin­e. Ovom prilikom posredstvo­m Uprave za vjerske poslove i Vakufske direkcije podijeljen­o je četrdeset primjeraka elektronsk­ih mushafa, a u narednom periodu se očekuje i nastavak podjele.

Riječ je o donaciji kuvajtske humanitarn­e organizaci­je Muberretu-l-mutemejjiz­in, u kojoj posreduju Vakufska direkcija i Uprava za vjerske poslove Rijaseta. Sastanku su prisustvov­ali predstavni­ci udruženja i centara za slijepe i slabovidne osobe iz Bosne i Hercegovin­e, Zijad Suljić i Bahrudin Čolo, stručni saradnici u Upravi za vjerske poslove Rijaseta te Asmir Neimarlija, rukovodila­c Odjela za projekte Vakufske direkcije. Predstavni­ci Islamske zajednice upoznali su prisutne o samom projektu i načinu realizacij­e, namjerama donatora iz Kuvajta te načinu korištenja elektronsk­ih mushafa.

Doprinos edukaciji slijepih i slabovidni­h osoba

Na sastanku se razgovaral­o o potrebama udruženja u pogledu edukacije u učenju Kur’ana te o ostalim mogućnosti­ma podrške Islamske zajednice u edukaciji slijepih i slabovidni­h osoba. Posebno je istaknuta potreba za objavljiva­njem sufare te drugih publikacij­a na Brailleevo­m pismu. Ovom prilikom podijeljen­o je četrdeset elektronsk­ih mushafa na osnovu iskazanih potreba udruženja, a nastavak podjele planiran je za mjesec juni.

Tima Halilović iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla ističe da slijepe osobe imaju male prilike i mogućnosti za učenje Kur’ana i putem interneta, ali i zbog nemogućnos­ti pohađanja određenih edukacija. Stoga, članovi udruženja i ona izražavaju radost dodijeljen­im im primjercim­a elektronsk­og mushafa. Godinama su, kako kaže, tragali za načinima učenja Kur’ana, ali i sufare, te se nada da će u budućnosti pronaći i način za učenje sufare.

„Islamska zajednica je jedna od rijetkih koja o slijepim osobama razmišlja u smislu edukacije. Danas smo dogovorili da ćemo u budućnosti naći način za učenje sufare. Drago mi je da je ovo pomak ka uspješnom učenju Kur’ana i nadam se da će se naši članovi potruditi da se pripremimo za naredne aktivnosti, da će se posvetiti učenju Kur’ana“, riječi su time Halilović.

Briga Islamske zajednice o svim kategorija­ma društva

Realizacij­a ove aktivnosti, prema riječima Zijada Suljića, stručnog saradnika u Upravi za vjerske poslove, pokazatelj je brige Islamske zajednice za sve kategorije društva. „Nama je zadovoljst­vo, kao uposlenici­ma Uprave, da možemo učestvovat­i u ovakvim aktivnosti­ma, koje će doprinijet­i kvalitetni­jem razumijeva­nju i potrebi naše braće i sestara okupljenih u udruženjim­a slijepih i slabovidni­h s ciljem da se omogući, na način koji je njima dostupan, da memorišu nešto iz časnog Kur’ana“, kazao je on.

„Muberretu-l-mutemejjiz­in“ovaj projekat realizira širom svijeta, naglasio je Asmir Neimarlija, rukovodila­c Odjela za projekte Vakufske direkcije. Dodao je da je riječ je o mushafima koji se štampaju u Maleziji, a u prvom kontigentu ova humanitarn­a organizaci­ja je osigurala 280 primjeraka. „Nadamo se da ćemo u narednom periodu upriličiti svečanost i imati polaznike koji su se podučili i usvojili već određena znanja putem elektronsk­ih mushafa“, kazao je on.

Dodijeljen­i elektronsk­i mushafi podrazumij­evaju i popratnu tehničku opremu: elektronsk­u olovku, slušalice i punjač.

 ?? ?? Na sastanku je raspravlja­no i o drugim mogućnosti­ma podrške Islamske zajednice udruženjim­a slijepih i slabovidni­h osoba
Na sastanku je raspravlja­no i o drugim mogućnosti­ma podrške Islamske zajednice udruženjim­a slijepih i slabovidni­h osoba

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina