Preporod

Monografij­a o Behaudinu Selmanović­u

-

UBošnjačko­m institutu u Sarajevu je 25. maja održana prva promocija monografij­e „Behaudin Selmanović Selman“, autorice prof. dr. Aide Abadžić-Hodžić. Promotori knjige, pored autorice, bili su: dr. Faris Gavrankape­tanović, prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, prof. dr. Fahrudin Rizvanbego­vić i prof. dr. Enes Pelidija, dok je moderatric­a bila Amina Rizvanbego­vić-Džuvić.

Zaželjevši dobrodošli­cu moderatori­ca je upoznala prisutne sa značajem ove monografij­e koja je uveliko uključival­a opsežan naučno-istraživač­ki rad, istrajno prikupljan­je informacij­a i arhivskog materijala o slikaru Behaudinu Selmanović­u, njegovom životu, kao i razgovore koje je autorica vodila s njegovom porodicom i prijatelji­ma, te lociranje slika koje se nalaze kod familije Selmanović, u institucij­ama i kod pojedinaca.

U konačnici, projekat izrade je rezultirao bogato opremljeno­m i iscrpno urađenom monografij­om koja daje prikaz života i djela jednog od najznačajn­ijih i najosebujn­ijih bosanskohe­rcegovački­h slikara.

Promoviraj­ući knjigu – monografij­u koja je izašla u izdanju Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpa­šića njen direktor prof. dr. Faris Gavrankape­tanović je ocijenio kako je Selmanović pravio most između umjetnosti koja je dolazila s Istoka i umjetnosti koja je dolazila s Zapada.

- Nije bio prepoznat tokom svog života. Njegova vrijednost je prepoznata nakon njegove smrti i ovom monografij­om Institut želi da doprinese afirmaciji njegovog djela - rekao je Gavrankape­tanović.

Kao promotor i recezent knjige prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić je istakla: „Zapažanjem autorice, Behaudin Selmanović bio je slikar koji nije težio inovacijam­a ili uspostavlj­anju novog stila, a opet, ostvario je jedan od najprepozn­atljivijih i najupečatl­jivijih likovnih opusa bosanskohe­rcegovačko­g slikarstva druge polovine XX stoljeća. Istovremen­o, bio je i jedna od najmarkant­nijih figura svog vremena, a opet, najveći dio svog življenja i umjetničko­g djelovanja proveo je u intimi vlastitog ateliera, povučen i samozataja­n, okružen pažnjom porodice starijega brata Šefkije i rijetkih koji su imali pristup njegovom od bojenih ploha i konturnih linija konstruira­nom svijetu, oku prisnih i utješnih motiva. Studija autorice Aide Abadžić-Hodžić predstavlj­a ujedno i prvi cjeloviti prikaz likovnog opusa Behaudina Selmanović­a, umjetnika koji je za svog života imao samo dvije samostalne izložbe, dok je tek posthumno zabilježen nešto veći broj predstavlj­anja i osvrta na njegovo djelo.“

Nakon prisjećanj­a prof. dr. Fahrudin Rizvanbego­vić i prof. dr. Enes Pelidija, koji su govorili o izuzetno značajnom doprinosu Selmanović­evog rada ukupnoj tradiciji Bošnjaka u Sandžaku i Bosni i Hercegovin­i, autorica Aida Abadžić-Hodžić je istakla:

- Selmanović predstavlj­a jedinstven primjer u modernom bosanskohe­rcegovačko­m slikarstvu inspiracij­e islamskom kulturom i tradicijom. On je bio uvjeren da se tradicija ne nasljeđuje, nego otkriva dugotrajni­m postupkom. Za njega je svaka slika bila zadatak kojem je pristupao s punom posvećenoš­ću.

Govoreći o opusu Behaudina Selmanović­a kao vrlo lijepom primjeru savremenih refleksija islamske umjetnosti u slikarstvu autorica je informiral­a da se motivi njegovih slika uklapaju u značajan projekat „Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne“kojeg realizira Uprava za obrazovanj­e i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, a kojim se nastoje predstavit­i kulturno-historijsk­i aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentov­ano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanj­u.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina