Preporod

Memento spaljenim izvorima 16–17. 5. 1992.

- ELMEDINA O. B.

Uorganizac­iji Orijentaln­og instituta Univerzite­ta u Sarajevu i Javnog preduzeća „Sarajevo“16. maja je u Vijećnici održana manifestac­ija Orijentaln­i institut u Sarajevu: Memento spaljenim izvorima 16–17. 5. 1992. kojom je obilježeno trideset godina od spaljivanj­a Orijentaln­og instituta u Sarajevu. Naime, u noći između 16. i

17. maja 1992. godine navođenom zapaljivom granatom sa srpskih agresorski­h položaja oko Sarajeva pogođena je zgrada Orijentaln­og instituta. U toj noći zapaljeno je preko 300.000 osmanskih arhivskih dokumenata, preko 15.000 bibliotečk­ih jedinica i slovom i brojem

i temeljne lingvistič­ke publikacij­e Slavističk­i komitet iz Sarajeva, Institut za jezik (UNSA) i Federalno ministarst­vo obrazovanj­a i znanosti.

Akademik i lingvist te jedan od autora ovog djela Senahid Halilović naglasio je kako je ovo ujedno i najveće i „najskuplje” djelo u povijesti lingvistik­e u BiH te da su na njemu radili oko pet godina kako bi došli do ovog fonetskog toma.

– U njemu je predstavlj­eno nekih desetak posto od sveukupne građe kojom raspolažem­o. Pred nama je i izrada morfološko­g toma i nadam se da ćemo 5.263 rukopisna kodeksa na arapskom, turskom, perzijskom i drugim jezicima. Do temelja je spaljena na prostorima za koju godinu imati drugi tom u nizu. Ovo su prekretnic­e u razvoju lingvistik­e, posebno dijalektol­ogije, a BiH je ovim djelom dobila kapitalnu publikacij­u koja je usporediva s modernim i sličnim izdanjima ove vrste u svijetu – smatra

ima najljepša imena i vi Ga zovite njima, a klonite se onih koji iskreću Njegova imena - kako budu radili, onako će biti kažnjeni“(Sura E’raf - Bedemi, ajet 180). usrevHusre­v-begove H

U svojim radovima Almir Dervišević kao konceptual­ni umjetnik teži da na temelju univerzaln­ih vrijednost­i u okviru islamskog identiteta skrene pažnju na potrebu odgoja i obrazovanj­a djece. Kroz svoja djela on, ujedno, traga za rješenjima koja će ponuditi metode učenja o akademik. Halilović je rekao kako je ovaj posao zahtijevao visokokval­ificirane saradnike koji mogu odgovoriti zadatku, te da je na prijeratno­m prikupljan­ju građe od 1975. do 1986. godine sudjeloval­o 37 ispitivača u 230 izabranih mjesta.

Allahovim imenima i postati dio strukture odgojno obrazovnog sistema. Rezultat toga je i ova izložba koju će posjetioci moći pogledati do 14. maja 2022. g.

Inače, Almir Dervišević je nakon školovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, kao i Visokoj školi primijenje­nih umjetnosti u Utrehtu (Nizozemska) realizirao više izložbi i projekata u Sarajevu, Briselu, Ženevi, Hagu, Utrehtu, Amsterdamu.

urođeni talenat za slikanje i da često upravo na ovim radionicam­a nastanu prava umjetnička djela.

„Slike koje su nastale izložit ćemo u Bosanskom kulturnom centru na mektepskoj akademiji koja će biti početkom mjeseca juna, a najbolji radovi će biti nagrađeni i na taj način ćemo stimulisat­i dječiji trud i rad“, izjavio je ovaj slikar.

Likovna radionica u Hadžijskoj džamiji organizova­na je povodom Dana džamija. Kada su u pitanju motivi, tema je slobodna, a mališani najviše oslikavaju probosansk­e motive koji govore o ljepotama naše zemlje.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina