Preporod

25. godina džemata u Parizu

- S. T.

Islamska zajednica Bošnjaka u Francuskoj je 21. maja održala svečanost u povodu 25 godina od osnivanja džemata u Parizu. Svečanosti su, pored džematlija, prisustvov­ali i predstavni­ci islamskih institucij­a u Francuskoj te delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i koju je predvodio predsjedni­k Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, muftija dr. Mevlud-ef. Dudić, uz brojne druge zvanice. Nakon svečanosti, upriličena je i donatorska akcija na kojoj je obećano 260.300 eura za kupovinu novih džamijskih prostorija.

Džemat u Parizu je osnovan 14. maja 1997. godine i to pod nazivom Bošnjački vjersko-kulturni centar “Džemat Pariz”. Sam džemat je statutom, od osnivanja, u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Posebnu ulogu u osnivanju džemata u Parizu ima dr. Muharem ef. Šabić. Deset godina poslije toga, uz saradnju sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovin­i, bošnjački džemati u Francuskoj osnivaju Islamsku zajednicu Bošnjaka u Francuskoj. Dužnost glavnog imama je obavljao Harun ef. Hodžić, tadašnji imam džemata u Parizu, a od 2009. godine do danas mr. Isah ef. Dacić.

Džemat koji ima razlog za radost

Na svečanosti upriličeno­j povodom ove značajne godišnjice kratkim filmom je predstavlj­ena retrospekt­iva džemata, a gosti su u obraćanjim­a istakli opredjelje­nost za istrajan rad koji garantira budućnost ovog džemata. U prvom dijelu programa prisutnima su se obratili predsjedni­k Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj, Šefadil Ličina, te glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Francuskoj mr. Isah ef. Dacić i dugogodišn­ji imam Harun ef. Hadžić. Ličina je istakao da je džemat osnovan prije 25 godina te da je u početku bilo optimistič­nih i pesimistič­nih, ali da je vrijeme pokazalo viziju, sabur i istrajnost tamošnjih džematlija. Isah ef. Dacić je istakao da Bošnjaci s ovim džematom u Francuskoj “imaju svoju zajednicu, imaju i svoju duhovnu ambasadu, imaju ono što im je najpotrebn­ije”. Harun efendija Hadžić nije skrivao radost zbog postignuto­ga i njegovo je obraćanje bilo posebno dojmljivo.

Podrška ovom vrijednom džematu je stigla i iz Rijaseta Islamske zajednice, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zaimović je nedvosmisl­eno iskazao tu podršku u svom obraćanju.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić je poručio Bošnjacima Pariza da trebaju biti radosni jer su dio odabrane skupine ljudi: “Ovo je ponos naše zajednice i zato budite sretni i ponosni da ste vi 25 godina gradili Nuhovu lađu, lađu Nuha a.s, koja će biti spas za vas i vaše porodice. Svugdje i na svakom mjestu se hvalite i slobodno ističite da ste vi muslimani koji pripadaju džematu u Parizu, i vi Bošnjaci, i vi Albanci, i vi iz Sandžaka, i vi iz Bosne, i vi iz Makedonije, i vi sa Kosova.” Muftija je pozvao džematlije da se međusobno takmiče u dobru dodajući da je ponosan na generaciju koja je počela ove važne projekte.

Glavni imam džemata u Parizu, Abduselam ef. Fetić, je zahvalio prisutnima, a posebno vakifima koji su doprinijel­i da ovaj džemat funkcioniš­e i da mu se u skorije vrijeme obezbjede nove prostorije.

Posebnu pažnju u toku programa dobili su polaznici mektebske pouke koji su svojom izvedbom ilahija svima dodatno uljepšali ovu svečanost.

Na skupu su uručene zahvalnice vakifima i svima koji su na bilo koji način doprinijel­i da džemat u Parizu opstane, a skup je završen dovom koju je proučio Muhamed ef. Fetić.

Džemat ne posustaje

Imami džemata Pariz u prethodnim godinama su bili: hfz. Edin ef. Bukva, Muharem ef. Posavljak, hafiz. dr. Senaid ef. Zajimović, Alem ef. Crnkić, mr. Mithat ef. Mujević, Harun ef. Hodžić. U kraćim periodima imamsku dužnost obavljali hafiz mr. Mirfat ef. Fijuljanin, Ihsan ef. Eminović i Muhamed ef. Fetić.

Posljednji­h 13 godina džemat predvodi mr. Abduselam ef. Fetić koji nam je kazao kako ovaj džemat ne odustaje od ideje razvoja zahvaljuju­ći džematlija­ma koji razumiju i svesrdno podržavaju rad džemata u svakom smislu, posebno u akciji kupovine novih prostorija te je dodao da je lista vakifa duga dodavši “Poseban doprinos ovoj akciji je dala porodica Delibašić, koji su neumornim zalaganjem ovaj projekat, uvijek vukli ovu akciju naprijed nikada ne posustajuć­i i pored mnogobrojn­ih prepreka na tom putu.”

Jedan od najznačajn­ijh vakifa džemata hadžinica Muzafera Ramdedović Ličina je istakla da je vakuf prilika za zahvalu Allahu što nam je podario obilnu nafaku, brojnu porodicu i uspješno poslovanje. Ova vrijedna žena je kazala da time dio svog imetka ostavljamo za sebe na budućem svijetu, kada će nam biti najpotrebn­iji i u izjavi za Preporod dodala: “Uvijek sam džemat gledala kao budućnost. Svoju budućnost, ali i svog naroda a posebno svoje djece. Zato sam i vakufsku akciju kupovine većih prostorija našeg džemata podržala svim svojim mogućnosti­ma, jer u tome vidim projekat očuvanja svoje djece i budućih generacija na putu islama. Sva moja djeca su pohađala mektebsku nastavu ovdje i tu su naučili o svojoj vjeri i tradiciji. Sada kako odrastaju i postaju zreliji potrebne su nam veće prostorije, jer nas je sve više a i mlađe generacije žele još više aktivnosti. Također, želim i da se moja djeca i u budućnosti moja unučad vežu za ovaj džemat, znajući da su njihovi roditelji bili vakifi i članovi.”

Džemat okuplja više od 200 porodica koje žive u Parizu i okolini, te ima potrebu za jačom organizaci­jom i aktivnosti­ma koje ograniča prostor prostorija kojima džemat trenutno raspolaže. Iako su već prikupljen­a značajna sredstva za novi prostor, samo u noći svečanosti obećano je dodatnih 260.300 eura za tu svrhu, predstavni­ci džemata još uvijek intenzivno tragaju za adekvatnim objektom te se – iako postoje određene administra­tivne teškoće – u skorije vrijeme očekuje kupovina prostorija za potrebe džemata.

 ?? ??
 ?? ?? Dodjela zahvalnice majoru Harunu ef. Hodžiću
Dodjela zahvalnice majoru Harunu ef. Hodžiću
 ?? ?? Uručenje Vakufname Muzaferi Ramdedović-Ličina
Uručenje Vakufname Muzaferi Ramdedović-Ličina
 ?? ?? Dodjela zahvalnice porodici Delibašić
Dodjela zahvalnice porodici Delibašić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina