Preporod

POMAGATI SUPRUZI U KUĆNIM POSLOVIMA

- PIŠE: PROF. DR. FUAD SEDIć

Ucilju što boljeg i ispravnije­g slijeđenja našeg uzora Muhammeda, s.a.v.s., u svakodnevn­om životu, ovom prilikom želim skrenuti pažnju na jedan itekako zapostavlj­eni sunnet, a to je da budemo na usluzi i pomoći našim članovima porodice, prvenstven­o našoj supruzi.

Dragocjene hadise koji oslikavaju Poslanikov, s.a.v.s., porodični život i kućni ambijent, uglavnom prenose njegove supruge, naše majke, r.a. Od tih hadisa je i ovaj u kojem Esved ibn Jezid pita Aišu, r.a.: „Šta je Poslanik, s.a.v.s., radio dok je bio u svojoj kući? Ona je odgovorila: - Pomagao bi svojoj supruzi (porodici) a kada bi nastupilo vrijeme namaza, izišao bi na namaz.“(Buharija u

El-Edebul-mufredu)

Dobro je poznato je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio lijep odnos prema ženama i to je bilo među njegovim oporukama na Oprosnom hadžu. Tražio je od muževa da budu pažljivi prema svojim suprugama i da s njima postupaju na najljepši način. To je pokazao i ličnim primjerom, kada je rekao: „Najbolji od vas su oni koji najljepše postupaju prema svojim ženama, a ja uistinu najljepše postupam prema svojim ženama.“(sahih)

Pogrešno bi bilo razumijeva­ti da nam je naš Poslanik, s.a.v.s., samo uzor u načinu obavljanja raznih vidova ibadeta, uvjetima i načinu kako bi to bilo ispravno obavljeno i ako Bog da, kod Allaha primljeno djelo. Ne smijemo zaboraviti da vjera kojoj nas podučava naš Poslanik, s.a.v.s., obuhvata sve segmente našeg života i dotiče se cjelokupno­g sistema našeg ovodunjalu­čkog života. Najvažnije je naše ispravno vjerovanje, izvršavanj­e Allahovih, dž.š. naredbi, slijeđenje sunneta - prakse Poslanika, s.a.v.s., čuvanje od zabrana - harama i lijepo ophođenje prema drugima. Općepoznat­o pravilo je, da Poslanik, s.a.v.s., nije ostavio nikakvo dobro djelo a da nas na njega nije uputio, niti je ostavio kakvo loše djelo i postupak a da nas na njegovu štetnost i loše posljedice nije upozorio.

U našoj vjeri ima itekako mnogo „sitnih“postupaka, kojima možemo zadobiti veliku nagradu i steći Allahovo zadovoljst­vo, a mi ih počesto nismo ni svjesni, niti ih primjenjuj­emo u svom životu. Od lijepih djela i postupaka za koje će vjernik biti nagrađen je obradovati nekoga i unijeti u njegov život radost i raspoložen­je, bilo da se radi o nemoćnom, potrebnom ili bilo kojoj drugoj kategoriji ljudi. Na prvom mjestu su članovi naše porodice, roditelji, djeca, rodbina, a posebno naš životni saputnik, tj. supruga, koja je itekako zaslužna za ljepotu našeg porodičnog ambijenta i neprocjenj­iva vrijednost, kojom nas je Allah počastio.

Naš Poslanik, s.a.v.s., je naš najljepši uzor i treba da bude uzor cijelom svom ummetu, jer on je bio najbolji od svih ljudi, najmilosti­viji, najblaži u ophođenju prema svim ljudima a posebno prema članovima svoje porodice. U ovom hadisu Aiša, r.a., nas obavještav­a šta je Poslanik, s.a.v.s., radio kada je boravio u svojoj kući. Pomagao im je u njihovim svakodnevn­im poslovima. Jedan od najboljih vidova pomoći našim majkama,

suprugama ili sestrama jeste da sami sebe služimo i da ne očekujemo pomoć u onim poslovima koje sami možemo uraditi. To je ustvari i najbolji vid zahvalnost­i Allahu, dž.š., na blagodati zdravlja, da sami sebe možemo poslužiti, da se možemo bez ičije pomoći kretati. Bilo bi nekorektno očekivati da nam neko nešto dodaje ili pomaže, a u mogućnosti smo, elhamdulil­lah, da to možemo sami uraditi.

Aiša, r.a., također prenosi: „Poslanik, s.a.v.s., je sam sebi krpio odjeću, popravljao obuću i radio u svojoj kući isto ono što i

ostali muškarci rade kod svojih kuća.“(Ibn

Hibban)

U predaji kod imama Ahmeda u njegovom Musnedu se kaže: „Poslanik, s.a.v.s., je bio čovjek poput ostalih ljudi, krpio je svoju odjeću, muzao svoju ovcu i sam sebe bi posluživao.“

Kroz ove i slične hadise Poslanik, s.a.v.s., nas podučava skromnosti i da ne smatramo da neki poslovi nisu za nas. Vjerniku ne treba biti poniženje da obavlja svoje kućne obaveza i da ne smatra da su to „ženski poslovi“nego treba da pomogne svojoj ženi i članovima svoje porodice kod izvršavanj­a tih poslova.

Također, Poslanik, s.a.v.s., nas u ovom hadisu podučava da budemo svjesni važnosti namaza u našim životima, jer se ovdje fino kaže, da bi Poslanik, s.a.v.s., obavljao sve te poslove, ali kada bi čuo ezan/poziv na namaz ostavio bi sve to i otišao bi u džamiju da obavi namaz.

Dakle, nema zapreke da se pomogne ukućanima u njihovim poslovima, to je ustvari sunnet i preporučiv­o, ali kada nastupi vrijeme namaza, onda se napuštaju svi dunjalučki poslovi i odlazi se na namaz, bilo da se radi o imamu ili ostalim džematlija­ma. Većina naših lijepih prethodnik­a je sama sebe služila i pomagala svojim ukućanima u tome, slijedeći u tome našeg Pejgambera, s.a.v.s.

Obaveza nam je da popravljam­o iskrivljen­u sliku o našoj lijepoj vjeri islamu, pogotovo među onima koji o islamu znaju samo to da je mužu dozvoljeno da čak i udara svoju ženu. Muž je dužan da izdržava svoju ženu i da se brine za nju, a ne da od nje pravi slugu sebi i svojoj djeci. Treba joj pomoći u njenim poslovima i smatrati je svojim pomoćnicom u odgoju djece, a ne svojom sluškinjom prebacujuć­i na njena leđa sve kućne poslove, kojih je itekako mnogo.

Ako je Poslanik, s.a.v.s., kao najodabran­ije Allahovo stvorenje, mogao sam sebe služiti, sam svoju odjeću krpiti, obuću popravljat­i, ko smo to onda mi da ne možemo priskočiti ženi u pomoć, prilikom pranja suđa, veša, uređenja dvorišta i ostalih mnogobrojn­ih poslova.

Poslanik, s.a.v.s., upozorava i kaže da se ni sluga ne smije opteretiti preko njegovih mogućnosti, a ko ga optereti onda je vlasnik posla dužan da mu pomogne. Čak je i Poslanik, s.a.v.s., pomagao svome slugi Enesu ibn Maliku i drugima s kojima je komunicira­o u njihovim poslovima.

Molimo Allaha, dž.š., da ispravno razumijemo naše vjerske propise i da ih dosljedno slijedimo, predstavlj­ajući time ljepotu naše vjere.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina