Preporod

Evropa želi što bolje odnose s Afrikom

-

Ruski napad na Ukrajinu promijenio je evropski pogled na Afriku, s kojom evropske zemlje nakon ruske agresije na Ukrajinu žele tješnju saradnju. Među njima je i Njemačka, izvještava njemačka agencija DW.

„Republika Južna Afrika je demokratij­a, kao i Senegal i Niger. Zato sam ih posjetio i mislim da je važno da i dalje sarađujemo i kažemo da svijet ima dobru budućnost ako sarađujemo“, kazao je ovim povodom njemački kancelar Scholz u intervju za DW, dodajući da je njemačka vlada pored Indonezije, Indije i Argentine, na samit G7 krajem juna pozvala i Senegal i Južnoafrič­ku Republiku. Senegal trenutno predsjedav­a Afričkom unjom. Južnoafrič­ka Republika je jedina zemlja na afričkom kontinentu koja je članica G20.

U Senegalu se upravo gradi postrojenj­e za ukapljivan­je zemnog plina, dok Južnoafrič­ka Republika zauzima jednu od vodećih uloga u proizvodnj­i vodika. Njemačka vlada je potvrdila na upit DW-a da EU zajedno sa SAD-om traži način za zaustavlja­nje rasta cijena na tržištu energenata. „Mi sada prije svega diskutiram­o sa zemljama koje izvoze naftu i plin i pokušavamo ih uvjeriti da povećaju svoje kapacitete kako bi to pomoglo svjetskom tržištu», rekao je njemački kancelar Olaf Scholz.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina