Preporod

Kolektivna dženaza i ukop zvorničkih žrtava

Gornja Kalesija

-

Kolektivna dženaza u Memorijaln­om centru u Gornjoj Kalesiji centralni je dio obilježava­nja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništ­vom Zvornika. U stravičnim zločinima počinjenim tokom 1992. godine, prema podacima udruženja, ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka.

Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 400 žrtava

UMemorijal­nom kompleksu i šehidskom mezarju Gornja Kalesija 1. juna klanjana je kolektivna dženaza Vehidu Mandži (1967), Hadžiri Johić (1927) i Fati Ibrahimovi­ć (1926). Dženazu je predvodio muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović, koji je porodicama i svim prisutnim prenio riječi tazije reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Husein-ef. Kavazovića.

„Ovdje smo da zajedno s našim šehidima svjedočimo o istini. Šehidi su najviši svjedoci istine među ljudima. Posebno nam je važno da danas pobožnih srca i duša obavimo dženazu šehidima, rahmetlija­ma Fati, Hadžiri i Vehidu, koji su nakon dugih trideset godina dočekali zajedno s nama, njihovim najvoljeni­jim, čin dženaze i dostojanst­va. Ovdje smo i zajedno s našom braćom i sestrama iz Zvornika i Podrinja koji su i u ovoj godini, kada se navršilo tri decenije od početka agresije i velikih zločina, skoro svaki dan u aprilu, maju, i u mjesecu junu, obišli veliki broj mjesta Vlasenice, Bratunca, Zvornika sjećajući se stradanja svojih najmilijih. Cijenimo njihovu strpljivos­t i istrajnost, moleći Allaha, dž.š., da takvi budu i naši potomci“, kazao je muftija Fazlović, te je istakao da se zlo ne zaboravlja.

„Oni koji su danas uputili poziv imaju najveće pravo na to. Onima kojima je poziv upućen, ako išta imaju u svom srcu i od svoje zdrave pameti, oni koji su zlo počinili pokajat će se i priznat će ga, barem toliko. Oni koji su dužni da rasvijetle hakove među ljudima to moraju učiniti. Naši šehidi su naša zemlja, oni su postali njezin sastavni dio. Zato nam je ova naša zemlja još draža i još važnija. Čuvat ćemo je odlučno zajedno sa svima koji je vole, ako Bog da“, poručio je muftija Fazlović.

Kolektivna dženaza u Memorijaln­om centru u Gornjoj Kalesiji centralni je dio obilježava­nja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništ­vom Zvornika. U stravičnim zločinima počinjenim tokom 1992. godine, prema podacima udruženja, ubijena su 1.573 zvornička Bošnjaka. Još uvijek se traga za posmrtnim ostacima više od 400 žrtava.

Vehid Mandžo radio je prije agresije na Bosnu i Hercegovin­u u Leskovcu (Srbija). Krenuo je preko Zvornika u Goražde gdje su mu živjeli roditelji, ali je na mostu preko rijeke Drine skinut iz autobusa i odveden u tvornicu crijepa.

„Kada su došli u Zvornik na mostu su ih razdvajali. Tu su bili zarobljeni tri mjeseca u tvornici crijepa „Bijele vode“. Kada su ušli Arkanovci oni su ih pobili“, kaže Vehidova sestra Ferida Čišića-Emrić, koja ističe kako njihov otac nije dočekao da pronađe posmrtne ostatke sina dok je njihova majka umrla kada je Vehid imao samo devet mjeseci.

 ?? Foto: Anadolija/Ahmed Bešić ?? Dženaza u mjestu Gornja Kalesija
Foto: Anadolija/Ahmed Bešić Dženaza u mjestu Gornja Kalesija
 ?? Foto: Anadolija/Ahmed Bešić ?? Ukopane tri žrtve
Foto: Anadolija/Ahmed Bešić Ukopane tri žrtve
 ?? Foto: Anadolija/Ahmed Bešić ?? Traga se za posmrtnim ostacima više od 400 žrtava
Foto: Anadolija/Ahmed Bešić Traga se za posmrtnim ostacima više od 400 žrtava

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina