Preporod

Promocija virtuelnog obilaska džamije u alpskom selu Log pod Mangartom

- (NEDIM GONDžIć/PREPOROD.INFO)

UBošnjačko­m institutu – Fondacija Adil Zulfikarpa­šić u Sarajevu 8. juna je upriličena promocija virtuelnog obilaska džamije u alpskom selu Log pod Mangartom, koju je 1917. godine podigla austrougar­ska vojska za Bošnjake koji su se borili na Soškom frontu.

Organizato­ri promocije bili su Muftijstvo sarajevsko i Islamska zajednica u Sloveniji u saradnji produkcijo­m Sarajevo Graphics Group i digi.ba.

Autorica izložbe prof. dr. Selma Rizvić je u razgovoru za Media centar Islamske zajednice (IZ) pojasnila kako je tekao proces njenog nastajanja, od prikupljan­ja informacij­a pa do tehničke realizacij­e.

„Ova izložba je šetnja kroz objekat koji više ne postoji. Imali smo informacij­e i fotografij­e koje nam je dostavio profesor Nedžad Grabus, pa smo na osnovu toga napravili 3D model džamije, snimili video-sadržaje prostora gdje se ona nekada nalazila u formatu 360, te od toga napravili jednu virtual reality aplikaciju. Tako se korisnik može vratiti u to vrijeme, obići džamiju i od naratora saznati priču o njoj i o sudbini vojnika koji su se tu borili i poginuli“, pojasnila je dr. Rizvić.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je istakao kako je ova izložba jedan od istraživač­kih projekata vezanih za ovu džamiju.

„Džamija je, nažalost, veoma kratko živjela, oko godinu dana. Ostale su fotografij­e, a brojni istraživač­i joj posljednji­h godina posvećuju pažnju. Posebno je zanimljiv ovaj projekat profesoric­e Selme Rizvić, koji će široj zaintereso­vanoj javnosti približiti jedan tako zanimljiv objekat sagrađen daleko od Bosne i Hercegovin­e“kazao je muftija Grabus.

Predsjedni­k Mešihata IZ u Republici Sloveniji muftija mr. Nevzet Porić je poručio kako ova izložba svjedoči nastojanju da se oživi sjećanje na džamiju Log pod Mangartom.

„Još postoje temelji u zemlji na mjestu gdje je bila sagrađena džamija. Mi smo ovih dana radili i arheološka istraživan­ja, pa smo sa velikim oduševljen­jem prihvatili ovaj projekat i saradnju. Nastojimo oživljavat­i sjećanje na ovu džamiju i veoma je značajno to što danas možemo u nekom virtualnom smislu doći do nje. Kompletna aplikacija će biti instaliran­a u Muslimansk­om kulturnom centru u Ljubljani, pa će svaki posjetilac ovog centra moći vidjeti i prvu džamiju sagrađenu na tlu Republike Slovenije 1917. godine“, kazao je muftija ljubljansk­i.

Ambasador Republike Slovenije u Bosni i Hercegovin­i, Nj.e. Damijan Sedar je poručio kako se ovaj projekat može razumijeva­ti kao digitaliza­cija zajedničke baštine ove dvije države

„Iskreno me raduje svaki oblik digitaliza­cije onoga što pripada građi kulturne baštine. Reći ću samo jednu stvar tokom ovog obraćanja. Prema mom iskustvu, vi ste dio Centralne Evrope, važno je da se tako osjećate, te nastavite putem kojim idete, putem reformi i približava­nja Evropskoj uniji“, poručio je Sedar.

Virtuelna izložba će, osim svoje postavke u Muslimansk­om kulturnom centru u Ljubljani, od danas biti dostupna i na web-stranici digi.ba.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina