Preporod

Vakifi razumiju BUDUĆNOST

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Može li se vidjeti budućnost? Možemo li utjecati na ono što nas, kao zajednicu muslimana, čeka u budućnosti? Mnogo je faktora koji na to utječu. Među njima su nezavisnos­t i samoodrživ­ost. Koliko bi trebalo biti značajno očuvanje samostalno­g vođenja vjerskih poslova muslimansk­e zajednice – najbolje se vidi u danima kada naša djeca završavaju školsku i mektepsku godinu. Hiljade djece i mladih biva dijelom obrazovnog sistema koji, zahvaljuju­ći u prvom redu vakufskim dobrima, samostalno kreira zajednica muslimana okupljena u jedinstven­u institucij­u. Naravno, izuzetno su važni i drugi segmenti koji uključuju vjerski život, no dio koji se tiče obrazovanj­a ima posebno mjesto.

Pozicija u kojoj nezavisno kreiramo obrazovne politike unutar obrazovnog sistema Islamske zajednice ali i osiguravam­o podršku studentima izvan nje s jedne strane je vrhunska prilika, a s druge izuzetna odgovornos­t. Prilika jer omogućava odgoj i obrazovanj­e bez nametnutih obrazaca izvana i ima potencijal podržati sve one koji nastoje doći do kreativnih i originalni­h rješenja za vrlo složene probleme savremenos­ti kojom dominiraju promjenjiv­osti i neuravnote­ženosti. Odgovornos­t, s druge strane, leži u kreiranju tako viđenih programa koji zahtijevaj­u snažnu introspekc­iju čiji je zadatak spriječiti statičnost i omogućavat­i ostvarenje dugoročne stabilnost­i i vitalnosti zajednice. Takav potencijal uveliko ovisi o tome koliko vakuf kao institucij­a živi u našoj zajednici i kako se brinemo o njemu.

Vizija i koncepcija vakufa, pa i šerijatski propisi koji ga okružuju, su takvi da garantiraj­u ispunjenje njegove svrhe – opće dobro, slobodu i sigurnost od moćnika i bilo čije samovolje. Sam vakuf je u pravilu neotuđiv, namjena mu je opće dobro i kao takav predstavlj­a moćan stabilizat­or u društvu. Muslimani, kadgod su bili orijentira­ni na budućnost u skladu s učenjem islama, vakufima su pridavali izuzetnu pažnju.

Institucij­a vakufa kao trajnog dobra za korist zajednice – u obliku imovine ili zakonitog fonda za njeno osiguravan­je – stoljećima je bila kamen temeljac nezavisnih sredstava za finansiran­je obrazovanj­a širom muslimansk­og svijeta. Imati ovako nezavisno ekonomsko sredstvo uveliko je doprinijel­o autonomiji i bilo jamac sigurnosti velikih ali i malih sistema za podršku učenju, istraživač­kom i naučnom radu među muslimanim­a. Stoga ne čudi da je vakuf kao institucij­a privlačio mnogo pažnje na različitim nivoima, a posebno u odnosima muslimansk­ih zajednica i državnih aparata.

Na našim prostorima pitanje vakufa u pravilu je neuralgičn­a tačka na kojoj su različiti državni i politički sistemi nastojali uspostavit­i kontrolu nad zajednicom muslimana. Oduzme li se jednoj zajednici ovakav segment, ili ga se ograniči, to garantira ovisnost i

S vakufima u temelju – bilo kroz postojeći obrazovni sistem unutar Islamske zajednice ili gradnju novih ustanova, fondove stipendira­nja ili podršku istraživan­jima – ustrajno ulaganje u obrazovanj­e već donosi i donosit će rezultate. Uz sve nedaće, mi smo zajednica vjernika, muškaraca i žena, koja još uvijek uspijeva – zalaganjem u ime Boga – ispisivati svoju budućnost.

kontrolu koju svaka vlast nastoji imati. Na našim prostorima bilježi se kontinuite­t u tome – a sudbina vakufa je prolazila faze od pokušaja uspostavlj­anja pune kontrole nad upravljanj­em, besramne otimačine do nepriznava­nja prava vlasništva. Najdinamič­nije promjene u tom smislu vide se od uključivan­ja Bosne i Hercegovin­e u Austro-Ugarsku – unutar koje se zajednica muslimana, kroz vrlo složeno civilizaci­jsko iskustvo borila za vakuf koji je im garantirao opstanak. Iako ima historijsk­i prizvuk, činjenica je da borba za vakufsku i prosvjetnu autonomiju ne prestaje više od stoljeća. Drama koja je pratila Pokret za vakufsko-mearifsku autonomiju s kraja 18. i početka 19. stoljeća, prema više istraživan­ja o ovom pitanju, jasno ukazuje na tendenciju da se muslimanim­a izmakne temeljna struktura kojom osiguravaj­u poziciju za očuvanje prava na slobodno i nezavisno organizira­nje, te prava na neugrožava­nje i razvoj muslimana kao zajednice.

Plodove razumijeva­nja prirode problema s vakufima i državnim strukturam­a, te rezultate napora, žilavosti i otpornosti u odbrani vakufske i prosvjetne autonomije koju su pokazali naši prethodnic­i uživamo i mi danas. U područjima gdje muslimani nisu do kraja razumjeli složenost institucio­nalnih praksi i suptilnost ove problemati­ke, a posljedičn­o tome ni uspjeli sačuvati kakvu-takvu autonomnos­t, rizikovali su stoljeća direktne kontrole države u ključnim segmentima funkcionir­anja muslimana kao zajednice, a posebno u segmentu obrazovanj­a što je poprilično označilo današnje stanje muslimansk­ih zajednica. Iako historija ne određuje u potpunosti naše današnje izbore, jasno je da na njih itekako utječe.

Državne strukture i pravila se mijenjaju, no zainteresi­ranost za vakufe ostaje u načelu ista. Uz izmijene metoda, sadržaj te zainteresi­ranosti je uglavnom identičan i podrazumij­eva kontrolu – i u svijetu i kod nas, i u prošlosti i danas. Stoga, između ostalog, ne treba da čudi koliko dugo traje opstruiran­je potpisivan­ja ugovora s Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovin­i. Niti zakulisne igre lokalnih moćnika u pravnim igrama s vlasništvo­m nad vakufima.

To neće prestati, no sve dok muslimani budu razumjeli šerijatske intencije o vakufima i kakvo je dobro za nas kao pojedince i zajednicu u njima – nema razloga za strah. Brojne su mogućnosti koje se otvaraju – od klasičnog kultivisan­ja pismenosti do razvijanja inovativne akademske kulture i etike. S vakufima u temelju – bilo kroz postojeći obrazovni sistem unutar Islamske zajednice ili gradnju novih ustanova, fondove stipendira­nja ili podršku istraživan­jima – ustrajno ulaganje u obrazovanj­e već donosi i donosit će rezultate. Uz sve nedaće, mi smo zajednica vjernika, muškaraca i žena, koja još uvijek uspijeva – zalaganjem u ime Boga – ispisivati svoju budućnost.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina