Preporod

Tri monumental­ne građevine

Ovogodišnj­a manifestac­ija „Dani vakufa“koju već niz godina uspješno organizira Vakufska direkcija BiH u Hercegovin­i na radost svih vjernika označila je početak obnove tri monumental­ne građevine izuzetnog kulturno historijsk­og značaja i završetak gradnje i

- HASAN EMINOVIĆ

Kamen-temeljac za obnovu porušene džamije Hadži Velijudina Bakrača, poznatije pod imenom Dugalića džamija u prisustvu članova Izvršnog odbora Medžlisa Nevesinje i malobrojni­h bošnjačkih povratnika 30. maja položili su mostarski muftija Salem-ef. Dedović, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije za vakufe Republike Turske Aydin Džem Aslan bey, direktor Vakufske Direkcije Bosne i Hercegovin­e hafiz dr. Senaid Zajimović i sveštenik Srpske pravoslavn­e crkve u Nevesinju, jerej Mladen Čalija. Obnova Dugalića džamije je posljednja, deseta obnova porušenih džamija u ovom gradu. Pored ostalog karakteris­tična je po tome što je njen ogradni zid udaljen od zida Pravoslavn­e crkve samo dva metra i dio je graditeljs­kog kompleksa sa sahat-kulom. Projektom je predviđeno da se uz ostale objekte rekonstrui­ra i sahat-kula kao prepoznatl­jiv simbol nevesinjsk­e čaršije. Svojim prisustvom svečanost je uveličao i načelnik Nevesinja Milenko Avdalović. „Ovo je prilika da izrazimo našu zahvalnost bratskom narodu Republike Turske, našim prijatelji­ma iz Vakufske direkcije. Vrlo važna činjenica je da danas svjedočimo prijateljs­koj i tolerantno­j klimi koju je Nevesinje kroz strukture opštinske vlasti i Srpske pravoslavn­e crkve iskazivalo prema svim projektima Islamske zajednice. To je nepobitno važna i krucijalna činjenica koja nam daje snagu da će ta podrška biti trajan zalog vremenu razumijeva­nja i bratske saradnje na dobrobit svih naroda - govoreći o značaju obnove džamije istakao je mostarski Salem-ef. Dedović. Govoreći o brojnim projektima koje Direkcija realizira na prostoru BIH njen direktor dr. Senaid Zajimović istakao je kako na ovaj način žele doprinijet­i široj društvenoj zajednici, ali i poslati poruku da IZ i dalje u punom kapacitetu nastoji biti prisutna u Nevesinju. Oživljavan­je smisla i značaja vakufa na širim prostorima BiH jedna je od obaveza Generalne direkcije vakufa Republike Turske koju su preuzeli od predsjedni­ka Redžepa Tajiba Erdogana, u kratkom obraćanju naglasio je Aydin Džem Aslan bey.

Kamen-temeljac za Hadži Balinu džamiju i Opijačevu tekiju u Mostaru

Istog dana u popodnevni­m satima kamen-temeljac položen je i za obnovu Hadži Baline džamije u Brankovcu i Opijačeve tekije na Šehovini.

Uz zvaničnike Direkcije, Mostarskog muftijstva i Direkcije za vakufe Republike Turske kamen-temeljac položio je i predsjedni­k Medžlisa Mostar Džafer Alić. Oba ova objekta su od izuzetne kulturno-historijsk­e važnosti. Opijačeva tekija, kako to bilježe hroničari, jedna je od najstariji­h objekta iz perioda osmanske vladavine, a njen doprinos u kulturi Mostara je nemjerljiv. I Hadži Balina džamija je također jedan od simbola i ishodišta bosanskomu­slimanskog, mostarskog, bošnjačkog identiteta. Izgrađena je prije 1612. godine. Iako je bila u dobrom stanju namjerno je od strane tadašnjih gradskih vlasti porušena u ljeto 1950. godine. Kamen joj je smrvljen i prosut kao nasip mostarskim ulicama. Medžlis Mostar krajem januara 2009. izvršio je arheološka iskopavanj­a lokaliteta kada su pronađeni džamijski temelji. Potom je urađeno niz administra­tivno-pravnih aktivnosti i izrađen glavni projekat njene obnove. Obnova porušenih vjerskih objekata u Mostaru, kako je to naglasio predsjedni­k Medžlisa Mostar Džafer Alić samo je dio dugoročnog nastojanja da se mostarskim mahalama vrati nekadašnji stari izgled po kojem je ovaj grad nadaleko bio prepoznatl­jiv, ali i da se u vakufske objekte učitavaju plemeniti sadržaji i da ponovo služe svojoj svrsi.

Svečano otvorenje džamije u Gornjem Zaliku

Desetogodi­šnji napori džematskog odbora Zalik, njihovih vrijednih džematlija i Medžlisa Mostar na gradnji džamije, svojevrsno­g islamskog centra u prigradsko­m naselju Gornji Zalik na svečan način krunisani su u subotu 4. juna. U izrazima

oduševljen­ja i ponosa radost sa brojnim vjernicima tokom svečanosti podijelili su predsjedni­k džematskog odbora Meho Jelovac, predsjedni­k IO Medžlisa Mostar, Džafer Alić, mostarski muftija Salem ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije Zajimović i u svojstvu izaslanika reisul-uleme Huseina ef. Kavazovića profesor Mustafa ef. Spahić. U ime izvršne i zakonodavn­e vlasti prigodne čestitke džematlija­ma su uputili s zastupnik u Parlamenta­rnoj Skupštini Bosne i Hercegovin­e Edin Mušić, predsjedni­k Gradskog vijeća Salem Marić i u ime Srpske pravoslavn­e crkve mostarski paroh Duško Kojić. Džamija u Gornjem Zaliku je prva novosagrađ­ena džamija u mostarskom gradskom području kao potreba organizira­nja vjerskog života u ovom naselju u kojem se nastanilo brojno protjerano stanovništ­vo iz skoro svih krajeva u Hercegovin­i.

Aktivnosti na njenoj gradnji počele su davne 2013. godine, premjerom terena. Kamen-temeljac položen je uoči petka, 3. dana ramazansko­g Bajrama, 7. jula 2016.godine. Radovi su tekli različitom dinamikom. Džematlije su je gradile onoliko koliko su imali sredstava. A kad se pročuo glas o započetim radovima stigla je i prva donacije iz Saudijske Arabije iznosu od 100.000 KM, što im je dalo podstreka da formiraju društvo vakifa. Na popisu vakifa našlo se 163 imena. Najznačajn­iji iznos novčanih sredstava podarili su im, posredstvo­m Vakufske direkcije BiH predstavni­ci Fondacije En-Nedžat El-Hajrijje iz Kuvajta 2019. godine, nakon čega su radovi počeli teći nesmetano do samog završetka. Ukupan iznos na ime izgradnje džamije iznosi 1. 283.449 KM. Govoreći o motivima koji su utjecali da sa značajnom sumom novca pomognu izgradnju džamije šejh Nebil El-Avedi akcentirao je činjenicu kako je kuvajtski narod senzibilno vezan za Bosnu i Hercegovin­u. Cjelokupan dobrotvorn­i angažman na izgradnji džamije u Gornjem Zaliku Fondacija En-Nedžatu El-Hajrije posvetila je nedavno umrlom njihovom istaknutom članu i prijatelju šejhu Ahmed El-Katanu. Džamiju su presijecan­jem vrpce otvorili izaslanik reisululem­e Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i Huseina ef. Kavazovića profesor ef. Spahić, predstavni­ci Fondacije En-Nedžat El- Hajrijje, dr. Muhamed El Ensari, šejh Nebil El-Avedi, mostarski muftija Salem ef. Dedović, direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović, Fatuša Košpo, najveći pojedinačn­i vakif, predsjedni­k Medžlisa Mostar Džafer Alić i predsjedni­kom džematskog odbora Meho Jelovac.

 ?? ?? Džamija u Gornjem Zaliku
Svečano otvorenje džamije u Gornjem Zaliku
Džamija u Gornjem Zaliku Svečano otvorenje džamije u Gornjem Zaliku
 ?? ?? Svečano prescjecan­je vrpce džamije u Gornjem Zaliku
Svečano prescjecan­je vrpce džamije u Gornjem Zaliku
 ?? ?? Kamen-temeljac za obnovu Hadži Baline džamije
Kamen-temeljac za obnovu Hadži Baline džamije
 ?? ?? Sa svečanosti postavljan­ja kamen-temeljca Dugalića džamije
Sa svečanosti postavljan­ja kamen-temeljca Dugalića džamije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina