Preporod

Dova šehidima i otvorenje spomen-obilježja u džematu Hrvaćani

- N. DUZAN

Tradiciona­lno na dan 11. juna bošnjaci kotorvaroš­kog džemata Hrvaćani se prisjećaju svojih najmilijih koji su ubijeni u prvom napadu od strane agresora na bošnjačko stanovništ­vo ove opštine. U ovom malom bošnjačkom mjestu ukupno je ubijeno 48 stanovnika svih uzrasta i nije pravljena razlika između muškaraca i žena.

Današnja manifestac­ija je otvorena učenjem salavata i ezana sa munare Šehidija džamije, kako džematlije nazvaše svoju džamiju, upravo zbog velikog broja šehida, a zatim je, nakon klanjanja podne namaza, nastavljen­a uvodnim obraćanjem Harun-ef. Aganbegovi­ća, koji je poselamio prisutne i zaželio im dobrodošli­cu u džemat Hrvaćane, a onda se obratio glavni imam MIZ Kotor Varoš profesor Samir-ef. Delić koji je istakao važnost današnjeg obilježava­nja i važnost kontinuite­ta sjećanja na šehide, jer bez obzira na protok vremena šehidi ne smiju pasti u zaborav. Imami medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš su proučili Jasin i tevhid pred duše šehida, a tevhid je predvodio sin šehida Miralem-ef. Avdić.

Muftija banjalučki Nusret-ef. Abdibegovi­ć je u svom obraćanju kazao da je danas njegova i želja i obaveza da bude sa narodom, sa ljudima u ovom mjestu i da sa njima podijeli njihovu bol, ali i da se sjetimo šehida, koji su simbol slobode, jer oni su živi iako mi to ne vidimo i ne osjetimo, a to ne osjetimo zato što mi nismo na deredži koju oni imaju i koja im je obećana i podarena od Allaha dž.š. Mi danas imamo obavezu da da našoj budućnosti, našoj djeci obezbijedi­mo što bolje uslove za rad i život, s tim ciljem je Islamska zajednica pokrenula medresu u Banja Luci da naša djeca imaju mjesto gdje će se okupljati i odakle će izrastati generacije koje će nositi breme islama na svojim plećima.

Nakon što je završen vjerski dio manifestac­ije, prisutpilo se otvaranju šehidskog spomen-obilježja, koje su stanovnici džemata Hrvaćani izgradili u znak sjećanja na svoje šehide, a u povodu 30 godina od napada na ovo selo.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina