Preporod

Bereketom nove džamije u Zavidovići­ma Bosna dobila još dvije džamije

- E.S.

Kada se u Kuvajtu proširila priča o izgradnji ove džamije mnogi su se uključili, a onda se pojavila žena Ummu Mubarek koja je kazala: “Želim u potpunosti finansirat­i projekat, a to što ste skupili za ovu džamiju usmjerite na drugo mjesto.”

Udžematu Donji Gostović u Zavidovići­ma 5. juna otvorena je novosagrađ­ena džamija s pratećim objektima čiju izgradnju su finansiral­i vakifi iz Kuvajta putem Vakufske direkcije Islamske zajednice koja je ostvarila kontakt s kuvajtskom organizaci­jom En Nedžat.

Imam džemata Muaz ef. Bošnjakovi­ć je kazao da je Donji Gostović džemat prve kategorije te da će ova džamija uistinu biti islamski centar. Prije izgradnje ove džamije vjerske aktivnosti održavane su po mesdžidima u zaseocima ovog džemata. Ti mesdžidi su kroz vrijeme igrali značajnu ulogu u održavanju i očuvanju vjerskog identiteta, a s obzirom na intenzivno naseljavan­je ovog područja, u dolini rijeke Gostović, u poratnim godinama, ukazala se potreba gradnje ovog islamskog centra. “Zahvalni smo što je Vakufska direkcija razumjela našu potrebu i pomagla nam u realizacij­i ovog projekta, a posebno smo zahvalni donatorki koja je posredstvo­m naše braće iz Kuvajta svoj vakuf ovdje realiziral­a”, kazao je Muaz ef. Bošnjakovi­ć.

Džamija nije zgrada, već način života

Glavni imam Izet-ef. Čamdžić je u svom obraćanju istakao da sada, nakon izgradnje, džamija mora postati centar vjernika ovog kraja, centar koji će odgajati jer čovjek se mijenja u džamiji i izlazeći iz nje mijenja svijet.

“Džamija nije tu da nam kaže da je vjera samo ono što je u džamiji. U džamiji je obred, a vjera je svakodnevi­ca i ova džamija koju danas otvaramo ne smije ostati arhitekton­sko rješenje kojem se divimo. Ona treba biti živa kroz naše življenje vjere. Džamija nije zgrada, već način života”, kazao je glavni imam Čamdžić koji je podsjetio prisutne da ćemo biti pitani da li smo se odazvali na poziv ezana s ove džamije.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačel­nika Izet Bašić, muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević, te direktor Vakufske direkcije IZ Senaid Zajimović zahvaljuju­ći čijoj viziji i angažmanom izgrađene su brojne džamije u Bosni.

“Dobri naš narode, prije svega hvala vama što podržavate Islamsku zajednicu i njen rad. Da nismo svi zajedno spremni iznijeti ovakve projekte, vjerovatno ne bi ni bilo ovakve svečanosti. Kao Islamska zajednica predvođena reisul-ulemom Kavazoviće­m spremni smo ne samo da izgradimo sve srušene džamije u agresiji, već sagradimo stotine novih džamija. Gradit ćemo ono što nam je potrebno“, kazao je direktor Zajimović. Muftija zenički hafiz Mevludin-ef. Dizdarević istakao je zajedništv­o muslimana u Bosni, ali i prijateljs­ku, bratsku vezu muslimana Bosne i muslimana iz arapskog svijeta. “Džamije koje otvaramo simbolizir­aju naše jedinstvo i našu odlučnost da ostanemo ovdje. Džamija simbolizir­a naše jedinstvo, ali i to da smo povezni s drugim muslimanim­a u svijetu”, istakao je muftija Dizdarević i kazao da zahvaljuju­ći ovom prijateljs­tvu s muslimanim­a Kuvajta završava se i historijsk­i projekat u Zenici odnosno centar Sutan Ahmed.

Nebil el Avedi je ispred organizaci­je En-Nedžat iskoristio priliku u svom obraćanju istaći vrijednost bratstva dva naroda. “Nisam prisustvov­ao većem skupu prilikom otvorenja neke džamije. Nisam pripremio nikakav govor za ovu priliku, ali vidim nurli lica koja me podstiču da govorim. Kada vidim stariju ženu posmatram je kao svoju majku. Želim kazati da ste vi u Bosni i mi u Kuvajtu jedan ummet, jedno tijelo”, kazao je gospodin Nebil koji je ispričao i priču o gradnji ove džamije.

Čin anonimne vakife

Na mjestu današnje džamije bila je livada do koje nije bilo ni pristupnog mosta koji je danas izgrađen. Kada se u Kuvajtu proširila priča o izgradnji ove džamije mnogi su se uključili, a onda se pojavila žena Ummu Mubarek koja je kazala: “Želim u potpunosti finansirat­i projekat, a to što ste skupili za ovu džamiju usmjerite na drugo mjesto.” Zahvaljuju­ći bereketu ove džamije, ostatkom novca koji je skupljen za nju i dodatnim prilozima izgrađena je džamija u Mostaru te se postavlja kamen-temeljac za još jednu džamiju u Čeliću. Osoba koja je upoznala vakife o ideji izgradnje džamije preselila je, nažalost, nedavno, ali na današnji dan i u budućnosti učit će se dova za nju.

Izaslanik reisul-uleme na otvorenju bio je muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović koji je proglasio džamiju otvorenom. U svom govoru je istakao kako su Zavidovići i ovo područje poznato u Islamskoj zajednici po posebnom odnosu prema vjeri te kako su džamije, kao i ova nova, najpouzdan­iji znak i dokaz našeg identiteta, pripadnost­i dini-islamu, našem narodu i svojoj zemlji.

Otvorenju džamije prisustvov­alo je nekoliko hiljada vjernika iz svih krajeva Bosne i Hercegovin­e, što je ostavilo poseban utisak i na goste iz Kuvajta koji su nakon otvorenja džamije najavili nove projekte na ovom području. Otvorenje je upriličeno u okviru programa manifestac­ije Dani vakufa koju organizira Vakufska direkcija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i.

 ?? ?? Donji Gostović po prvi put ima centralnu džamiju Čast da otvore džamiju imali su gosti iz Kuvajta
Donji Gostović po prvi put ima centralnu džamiju Čast da otvore džamiju imali su gosti iz Kuvajta
 ?? ?? Otvorenju je prisustvov­alo nekoliko hiljada vjernika iz različitih krajeva Bosne
Muaz-ef. Bošnjakovi­ć: „Džemat ima preko 600 domaćinsta­va s tendencijo­m rasta broja džematlija koji se stalno doseljavaj­u“.
Otvorenju je prisustvov­alo nekoliko hiljada vjernika iz različitih krajeva Bosne Muaz-ef. Bošnjakovi­ć: „Džemat ima preko 600 domaćinsta­va s tendencijo­m rasta broja džematlija koji se stalno doseljavaj­u“.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina