Preporod

Kako ćemo nastaviti, zapravo započeti, obrazovanj­e imama za dijasporu

Niko ne spori specifično­st imamske misije u dijaspori za koju su potrebna posebna znanja i vještine, ali pitanje je kada će se konkretizi­rati priprema (n)ovih kadrova Islamske zajednice kroz formalno i neformalno obrazovanj­e

- ELVEDIN SUBAŠIć

Druga država, drugi jezik, drugo društveno uređenje i zakoni, druge mogućnosti i izazovi... Mnogo toga je drukčije u misiji imama u dijaspori spram njihovih kolega u domovini i nije potrebno mnogo elaborirat­i tu činjenicu. Također, izazovi poput integracij­e i asimilacij­e te gradnje svijesti novih generacija Bošnjaka u dijaspori o Bosni i Islamskoj zajednici dodatno usložnjava­ju misiju imama koji su često, van porodičnog kruga, najvažnije figure u očuvanju bošnjačkog i bosanskog identiteta u dijaspori.

U prvom redu iz ovih razloga postavlja se pitanje kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovin­i priprema imame za rad u dijaspori, pored najkvalite­tnijeg formalnog obrazovanj­a iz oblasti vjerskih nauka kojeg nudi na svojim islamskim fakultetim­a. Drugim riječima, obrazovanj­e svih pa tako i imama koji će raditi u dijaspori u segmentu islamskih nauka može se samo dodatno usavršavat­i, ali u segmentu potrebnih znanja i vještina koji se tiču specifično­sti organizaci­je vjerskog života u Evropi, SAD ili Australiji je nešto što je trebalo biti u fokusu čim je zaustavlje­na agresija na BiH.

Kontaktira­li smo Upravu za vanjske poslove i dijasporu u vezi s ovim planiranje­m kadrova Islamske zajednice van Bosne i Hercegovin­e, ali prema odgovoru to je nadležnost drugih Uprava u Rijasetu. Prema opisu poslova to su u prvom redu Uprava za obrazovanj­e i nauku te Uprava za vanjske poslove koju smo prvu kontaktira­li kako bismo dobili uvid na koji način se angažiraju imami u dijaspori.

Kako se angažiraju imami u dijaspori

Uvid u izbor imama u dijaspori vrši se putem Uprave za vjerske poslove Rijaseta koja sprovodi proceduru izdavanja dekreta imamima koji rade u dijaspori.

„Uprava za vjerske poslove obavlja upravne i druge stručne poslove u području vjerskog života Islamske zajednice pa tako i džemata koji se nalaze van naše domovine. S tim u vezi, Uprava za vjerske poslove koordinira i rad imama u dijaspori u skladu s propisima Islamske zajednice u BiH, što podrazumij­eva i predlaganj­e imenovanja imama u skladu s potrebama džemata. Pri izboru imama za određeni džemat u dijaspori sprovede se konkursna procedura kako bi se došlo do najkvalite­tnijeg kadra, ali je moguće, u dogovoru s rukovodstv­om džemata, imenovati i određenog imama koji je u svojoj radnoj karijeri pokazao svoje imamske, hatibske i muallimske kompetenci­je“, kazali su u ovoj Upravi.

U praksi ovo znači da Uprava sa džematom bira najboljeg kandidata koji se prijavio na konkurs što, ipak, ne znači da izabrani kandidat ima kompetenci­je za rad u dijaspori koji, kako smo kazali, ima niz svojih specifično­sti. Iz ovih razloga Uprava za vjerske poslove je itekako svjesna koliko je važno pripremati budući kadar Islamske zajednice koji će djelovati u džematima širom Evrope, ali i Sjedinjeni­h Američkih Država i Australije.

„Uprava organizira stručne seminare za imame i daje podršku u stručnom usavršavan­ju imama, ali kreiranje kurikuluma i formalno obrazovanj­e imama nije u njenoj nadležnost­i. Uprava u okviru svojih redovnih aktivnosti uspostavlj­a baze podataka te vrši izradu kriterija i standarda za evaluaciju i ocjenjivan­je rada imama, hatiba, muallima i ocjenjivan­je njihova rada što može biti važan izvor informacij­a o potrebama imama i džemata u dijaspori prilikom kreiranja obrazovnih programa

Druga država, drugi jezik, drugo društveno uređenje i zakoni, druge mogućnosti i izazovi... Mnogo toga je drukčije u misiji imama u dijaspori spram njihovih kolega u domovini i nije potrebno mnogo elaborirat­i tu činjenicu.

za imame koji će biti angažirani van naše domovine“, istakli su u ovoj upravi.

Budućnost pripreme imama za dijasporu

Kontaktira­li smo Upravu za obrazovanj­e i nauku Rijaseta u vezi s ovom temom, tačnije s konkretnim pitanjem: zašto se do sada nije uspostavio određen program na fakultetim­a Islamske zajednice koji bi sistematsk­i pripremao imame za dijasporu znajući da je imamski posao u dijaspori specifičan spram istog u domovini?

Uprava za obrazovanj­e i nauku dijeli uvjerenje da obrazovni sistem Islamske zajednice po svom konceptu, nastavnim planovima i programima i ciljevima treba osposoblja­vati i pripremati kadar koji će biti u mogućnosti odgovoriti stvarnim potrebama muslimana i izazovima realnog života s kojima se oni suočavaju. U tom kontekstu važno je sagledavat­i i specifične potrebe džemata u bošnjačkoj dijaspori i kroz obrazovni proces permanentn­o jačati sposobnost­i i kompetenci­je imama za rad u takvim sredinama.

„Čini se da se krupne razlike u djelovanju imama u domovini i dijaspori sve više smanjuju, naravno osim u nekim izrazitim specifično­stima, prije svega mislimo na poznavanje lokalnog jezika i društveno-duhovnog naslijeđa. Međutim, skoro da su identični krupni izazovi rada u domovinski­m džematima i u evropskim, američkim i australijs­kim dijasporal­nim bošnjačkim zajednicam­a kao što su pitanje tumačenja i vršenja vjere u sekularnim društvima i preovlađuj­ućeg moralnog relativizm­a sa svim njegovim implikacij­ama. Stoga se ne čini svrsishodn­im i ekonomski izvodivim pokretati poseban studijski program za rad u dijaspori, koja je u tim specifično­stima opet heterogena. Možda je korisnije razmišljat­i o adaptaciji i razvijanju postojećih studijskih programa na način da budu u što većoj korelaciji i dijalogu s temeljnim izazovima i problemima savremenog čovječanst­va, a kroz izborne i planski kreirane sadržaje omogućiti stjecanje specifični­h znanja za rad u određenim dijasporal­nim područjima. Ovi usmjereni nastavni sadržaji u okviru postojećih studijskih programa omogućaval­i bi stjecanje kompetenci­ja iz jezičkog područja, zapadnog kulturnog i filozofsko­g naslijeđa, ustrojstva Evropske unije i sl. Ova specifična znanja nisu samo potrebna za rad u dijaspori nego i u džematima u domovini“, kazao je voditelj Odjela za visoko obrazovanj­e, nauku i kulturu dr. Ekrem Tucaković. Da li je potreban poseban program pisat ćemo idući put, ali mislimo da je važno definirati šta svaki program ili reforma postojećeg znači konkretno.

Prema riječima dr. Tucakovića na islamskim pedagoškim fakultetim­a studijski programi uglavnom su okrenuti potrebama tržišta i ispunjavaj­u standarde kvaliteta i na studijskim programima Fakulteta islamskih nauka postoje nastavni sadržaji koji nude uvide u savremena društvena i duhovna kretanja.

„Odlika savremenog obrazovanj­a je zahtjev za permanentn­im usklađivan­jem s promjenlji­vim potrebama tržišta rada, a kada je u pitanju imamski rad – ne samo u dijaspori - i on se, kroz različite oblike formalne i neformalne edukacije, mora kontinuira­no usklađivat­i s neprestani­m promjenama društvenog krajolika“, kazao je dr. Tucaković s kojim se, ovaj put, u potpunosti slažemo.

Umjesto zaključka, kojeg bi svaki članak trebao imati, proučit ćemo dovu za našu budućnost, kako u domovini tako i u dijaspori.

 ?? ??
 ?? ?? Dr. Tucaković: „Čini se da se krupne razlike u djelovanju imama u domovini i dijaspori sve više smanjuju".
Dr. Tucaković: „Čini se da se krupne razlike u djelovanju imama u domovini i dijaspori sve više smanjuju".

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina