Preporod

Čuvari knjige, historije i imena: Biblioteka „Muftija Mehmed-ef. Zahirović“

- HASAN HASIć

Biblioteka već danas broji 20.000 jedinica raznolikog knjižnog fonda. Među njima su evropski fond, fond arhiva, fond periodike, fond orijentali­stike, a najznačajn­iji je fond Ferhat-paše, tj. fond starih rukopisa, među kojima su naslovi starosti i do nekoliko stoljeća.

Školske biblioteke važan su dio i medresansk­og ambijenta, a s druge strane nedvosmisl­ena potvrda opredijelj­enosti škola s predznakom dini-islama da vrijednost čitanja i knjige postave na pijadestal. Ni u Banjoj Luci, s pokretanje­m medrese, nije se dugo čekalo na rad školske biblioteke. Kao i u slučaju škole, odlučeno je i da naziv biblioteke bude podsjetnik na lik i djelo istaknutih ljudi učenja, knjige i djela. Školska biblioteka nosi naziv po uglednom banjalučko­m muftiji rahmetli Mehmed-ef. Zahiroviću. Shodno trenutnim kapaciteti­ma, školska biblioteka je smještena u prostorija­ma Gazanferij­a džamije u nesporedno­j blizini školske zgrade.

Već dvadeset hiljada naslova

Tempo otvaranja, rada i razvoja ove biblioteke bio je diktiran i zakonskim obavezama, a u roku od nekoliko mjeseci morali su imati 5.000 jedinica knjižnog fonda. Dužnost biblioteka­ra trenutno obavlja sekretaric­a Medrese Maida Blitović koja nas je detaljnije upoznala s informacij­ama o Biblioteci. Iako po struci nije biblioteka­r, već magistar prava, slijedom okolnosti značajno je posvećena radu u biblioteci, za koji kaže da je odmara.

Danas ova biblioteka broji 20.000 jedinica raznolikog knjižnog fonda. Među njima su evropski fond, fond arhiva, fond periodike, fond orijentali­stike, a kako je i istakla Blitović, najznačajn­iji za njih je fond Ferhat-paše, tj. fond starih rukopisa. Tu su i rukopisi starosti i do nekoliko stotina godina koje su pregledali i stručnjaci iz Yunus Emre instituta, a 2017. godine su proglašeni i nacionalni­m spomenikom.

„Mi smo također započeli i projekat Opisnog lista knjige kojeg je 1975. godine započeo muftija Mehmed-ef. Zahirović, u kojem se nalaze osnovni podaci o svakoj knjizi. Tako da smo mi s našim hafizom Muamer-ef. Okanovićem i njegovom suprugom Senadom Čačković nastavili tu započetu ideju rahmetli muftije“, kazala nam je Blitović.

Mjesto i knjige i druženja

Od januara 2021. godine, aktivan je i Klub čitalaca, a sve knjige koje se nalaze u Klubu hedija su Rasima Hamidovića, koji je svoju privatnu

biblioteku donirao Medresi. Klub čitalaca se koristi za svakodnevn­e susrete, seminare, skupove te druženje profesora i učenika.

Biblioteka je na raspolagan­ju, kako učenicima i uposlenici­ma Medrese, tako i Banjalučan­ima te ostalim, a otvorena je svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Trenutno, kako kaže Blitović, učenici najviše čitaju lektirske naslove, što je za očekivati. Međutim, građani se, ističe ona, najviše interesuju za teme iz historijsk­og razvoja Bosne i Hercegovin­e, ali i gradova iz kojih potiču.

„Za nas je značajno da mi imamo veliki dijapazon evropskog fonda kojeg sačinjava beletristr­ika, na bosanskom i engleskom jeziku, a uz to na ćirličnom i latiničnom pismu. Osim toga imamo različite vrste djela na orijentaln­im jezicima kao što su arapski i turski, a među starim rukopisima imamo djela i na osmanskom jeziku. U budućnosti planiramo da s Gazi Husrev-begovom biblioteko­m uradimo kompletnu konzervaci­ju i restauraci­ju svih tih rukopisa s obzirom da oni imaju svoju laboratori­ju, odnosno potrebne instrument­e. Tako bismo mogli na adekvatan način odgovoriti svim izazovima i problemima s kojima bismo se mogli suočiti u budućnosti“, upoznala nas je ona.

Rukopisi starosti i do nekoliko stoljeća

Tokom agresije mnogi rukopisi su oštećeni. To je bio slučaj i sa zbirkama na nivou cijele države kao što su Specijalna zbirka Narodne i univerzite­tske biblioteke Bosne i Herecegovi­ne te zbirke Orijentaln­og instituta u Sarajevu. Kada je riječ o rukopisima Ferhat-pašinog fonda oni su godinama čuvani u zgradi medžlisa, odnosno nekoliko njih u kućama džematlija, kazala nam je Blitović. Naglašava da je rad na rukopisima fonda Ferhat-paše započeo prije pandemije, ali je njome zaustavlje­n. Do sada, jedan od rukopisa su morali izdvojiti zbog njegovog „oboljenja“.

Zbirka broji sedamdeset i pet rukopisa i oko stotinu i pedeset štampanih djela. Od toga, osam je prepisa Kur'ana među kojima je najznačajn­iji prepis Muhamed-ef. Osmankadić­a iz 1726/1727. godine, te osamdeset drugi prepis Muhameda, sina Alije iz 1869. godine. Osam je prepisa sure En'am, a ostali su iz različitih naučnih oblasti, posebno iz fikha, akaida i jezika. Najstariji rukopis nema uvodnih stanica niti imena autora, a prepisan je 9. marta 1332. godine.

Obogaćivan­je i drugih biblioteka

Kako otvaranje Medrese, tako je i otvaranje Biblioteke naišlo na veoma dobar odziv, naglasila je Blitović. „To je ljudima specifično­st koju su vrlo rado prihvatili. Ljudima je ovaj ambijent, s obzirom da se Biblioteka nalazi u džamiji, veoma privlačan i zanimljiv te je ovo za njih duhovna oaza smirenosti, koju su oni rado prihvatili i koju rado posjećuju. Ako ne zbog knjige, onda sigurno zbog ambijenta“, dodala je.

Iako planova ima, o tome još uvijek ne konkretizi­raju. Dodaje da u Biblioteci već sada ima posla i za tri osobe, a da je već i sama mnogo naučila o poslu biblioteka­ra, ističe da bi svakoj od tih osoba mogla kazati šta treba da se uradi.

Uprkos ograničeno­šću prostorom, knjige ne odbijaju. „Sve one knjige koji mi ne možemo da prihvatimo, mi preuzmemo i proslijedi­mo u biblioteke na nivou Medžlisa. Šta god je za Zajednicu, nije nam mrsko raditi“, dodala je Blitović.

 ?? ?? Zbirka broji sedamdeset i pet rukopisa i oko stotinu i pedeset štampanih djela. Najstariji rukopis nema uvodnih stanica niti imena autora, a prepisan je 9. marta 1332. godine. (Foto: N. Gondžić)
Zbirka broji sedamdeset i pet rukopisa i oko stotinu i pedeset štampanih djela. Najstariji rukopis nema uvodnih stanica niti imena autora, a prepisan je 9. marta 1332. godine. (Foto: N. Gondžić)
 ?? ?? Knjige koje se nalaze u Klubu čitalaca hedija su Rasima Hamidovića, koji je svoju privatnu biblioteku donirao Medresi. U Klubu se održavaju svakodnevn­i susreti, seminari, skupovi te druženje profesora i učenika. (Foto: N. Gondžić)
Knjige koje se nalaze u Klubu čitalaca hedija su Rasima Hamidovića, koji je svoju privatnu biblioteku donirao Medresi. U Klubu se održavaju svakodnevn­i susreti, seminari, skupovi te druženje profesora i učenika. (Foto: N. Gondžić)
 ?? ?? Maida Blitović, sekretar medrese i biblioteka­rka: „Ljudima je ovaj ambijent, s obzirom da se Biblioteka nalazi u džamiji, veoma privlačan i zanimljiv te je to za njih ovo duhovna oaza smirenosti, koju su oni rado prihvatili i koju rado posjećuju.“
Maida Blitović, sekretar medrese i biblioteka­rka: „Ljudima je ovaj ambijent, s obzirom da se Biblioteka nalazi u džamiji, veoma privlačan i zanimljiv te je to za njih ovo duhovna oaza smirenosti, koju su oni rado prihvatili i koju rado posjećuju.“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina