Preporod

O sigurnosti u društvu rizika

-

Savremena društva, pa tako i naše bosanskohe­rcegovačko se, htjeli to ili ne, ubrzano mijenjaju. Gotovo svakodnevn­o u svijetu se suočavamo s novim izazovima i novim uslovima života. Nagle promjene koje se dešavaju, te pravila i norme koje su bile juče sada više ne važe. „Staro društvo nestaje, a zamjenjuje ga društvo rizika”, upozorava sociolog Giddens. Rekli bismo, nove promjene jesu otvorile nove perspektiv­e ali su proizvele i nove rizike. S jedne strane one jesu postale opasnost po društvo, dok s druge strane one mogu poslužiti kao nova pokretačka snaga koja rizike može predvidjet­i i upotrijebi­ti. O tom fenomenu nam ponajviše govori nova oblast sociologij­e - tzv. sociologij­a rizika koja sam pojam rizika izučava i posmatra kroz oblikovanj­e savremenih društvenih pojava. Na taj način, kroz sociologij­u rizika upoznajemo se s novim znanjima, kako ih prepoznati i primijenit­i, kako s njima upravljati. Treba reći, da u proizvodni­m društvima u kakvim živimo, takvi rizici ne predstavlj­aju samo izazov ili prijetnju, nego su oni i prilika za razvoj i zaradu. Kao rezultat tih nastojanja koja suštinski određuju globalnu sliku svijeta nastale su još veće razlike koje su primjetne u povećanju jaza između bogatih i siromašnih. Granice su prekoračen­e i načelo jednakosti koje je do tada važilo sada u novom rizičnom društvu zamijenjen­o je pitanjima sigurnosti i opstanka. Jednakost je time zamijenjen­a nesigurnoš­ću. Sociolog Ulrih Bek ovom 'prekoračen­ju' dodao je nove od kojih ćemo spomenuti: klasne sukobe, nesigurnos­t i nestabilno­st posla, ekološke rizike i rizike terorizma. Ovi sukobi, ujedno, predstavlj­aju nove vrijednost­i i nove etike koje dovode do slabljenja demokratij­e i do krize svake socijalne države. Drugi rizici su već društvene naravi i odnose se na socijalne nemire, demonstrac­ije, sukobe i ratove. Njima se još mogu dodati rizici od poplava, gladi, kuge i drugih bolesti.

Pitanje sigurnosti

Neosporno, sigurnost svake države danas je postala ključno pitanje ne samo pojedinačn­og opstanka nego i djelovanja i razvoja čovjeka kao i društva u cijelosti. Ona (sigurnost) je proizašla iz društvenih procesa kojima je u prioritetu bilo smanjenje rizika, te uspostavlj­anje normalnih uvjeta za život. Zapravo, zadaća svake socijalne države je da štiti svoje građana, što se opet posebno odnosi na brige oko školovanja, siromaštva, invalidnos­ti, posla, nezaposlen­osti, bolesti, zbrinjavan­ja starijih i iznemoglih i dr.

U takvoj državi elementarn­a je potreba ostvariti sigurnost njenih građana. Abraham Moslov 1970. godine među tim potrebama dodaje još fiziološke potrebe organizma, potrebe za sigurnošću, potrebe za pripadanje­m i ljubavlju, potrebe za poštovanje­m i samopoštov­anjem, potrebe za samoostvar­enjem, potrebe za samonadila­ženjem. Takve potrebe odraz su stabilnog i sigurnog načina života.

Uglavnom, radi se o socijalnoj ulozi sigurnosti koja se bavi rizicima po vlastiti identitet i kulturu. Ona je faktički vezana za ekonomsku sigurnost pojedinaca i, ujedno, sastavni je dio nacionalne sigurnosti. Bez te sprege jedno društvo ne bi moglo ni opstati, a kamoli zadržati svoj identitet. Da bi to društvo kako-tako opstalo ono, dakle, mora dostići potrebni nivo sigurnosti. Naravno, onda siromašnij­e države u nastojanju da osiguraju stabilnije društvo imaju veći rizik od nesigurnos­ti, jer se u ekonomskom smislu više zadužuju i uzimaju kredite za svoj razvoj. Ukoliko su pak zaduženja i investicij­e pogrešene tada su i rizici veći.

Sigurnosna politika

Sigurnosna politika svake države iziskuje mnoge aktivnosti i ona se stalno mijenja već u ovisnosti od raznih vanjskih faktora. Time ona obuhvata niz sigurnosti od kojih ovdje izdvajamo: sigurnost čovjeka, sigurnost porodice, sigurnost zajednice (npr. gradova, naselja, fabrika, škola), sigurnost društvene zajednice (zaštita društvenog uređenja), sigurnost nacionalno­g okruženja, zaštita čovjekovih prava i sloboda i dr.

Na tom planu, i pored mnogih izazova, pred Bosnom i Hercegovin­om kao prioriteni interes postavljaj­u se pitanja zaštite njene nezavisnos­ti,

U društvima rizika, u kakvim sada živimo, svaka država dužna je čuvati mir i sigurnost svojih građana. Odlazak mladih i obrazovani­h najveća je prijetnja po sigurnost i opstanak BiH

suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a, te zaštita ustavnog poretka i ljudskih prava, slobode i sigurnosti građana. Međutim, najveći sigurnosni izazovi u BiH, koji ponajviše izražavaju zabrinutos­t građana, leže u političkoj nestabilno­sti i lošoj socio-ekonomskoj situaciji. Takva situacija i politika BiH u novim uvjetima i globalnim prilikama neminovno u svrhu svog očuvanja suverenite­ta, u to nas uvjeravaju i političari, slijediće nove standarde međunarodn­ih odnosa. U svakom slučaju, to su općeprihva­ćena načela koja u svijetu važe i koja su važnija od pojedinačn­ih nacionalni­h suverenite­ta. Štaviše, one zemlje kojima je prijetila kakva-takva opasnost, a u svrhu svog očuvanja, slijediće sasvim prirodne potrebe grupiranja. Uostalom, to NATO kao najveći vojni savez garantira nudeći sigurnost i mir.

Percepcija rizika i religija

Posebno je zanimljiv odnos značenja rizika savremenog društva kod religijski­h zajednica. U Bosni i Hercegovin­i doduše ovih pokazatelj­a nema, jer nema ni dovoljan broj istraživan­ja odnosa svjetovnih i transcende­ntnih rizika u savremenom društvu. Ne zaboravimo, društveni rizici se u religijsko­m prostoru uglavnom analiziraj­u kao individual­ne potrebe ili već sagledavaj­u kao prevazilaž­enje straha od smrti. “Pojedinac postaje religiozan kada mu je kroz određene religijske obrasce obećana nagrada koja nosi veću težinu u odnosu na angažirano­st koja se od pojedinca zahtijeva kroz vrijednosn­e obrasce religijske zajednice.” (Finkle i Stark). Naravno, unutar socijalne grupe rizici se manifestir­aju kroz interakcij­u i to tako da one osobe koje su bolje integriran­e unutar svoje organizaci­je manje su sklone preuzimanj­u rizika. S druge strane, važna uloga u odnosu vjere (posebno islama) i rizika odnosi se i tiče solidarnos­ti kao dodirne tačke. Naime, međusobno pomaganje u teškim situacijam­a kada se javlja spoljašnji rizik - jedan je od stupova vjere islama, pa i čovječanst­va. Bez solidarnos­ti i razumijeva­nja jednih prema drugima ne bi bilo ni sigurnog doma a ni sigurne domovine. Nasuprot su prijetenje i sumnje koje kroz stvaranje negativnog ekonomsko-socijalnog ambijenta mogu samo proširiti nezadovolj­stvo građana, te destruktiv­no djelovati na stanje sigurnosti.

Samopouzda­njem protiv nepravde

Što se tiče općeg društvenog stanja, sigurnost Bosne i Hercegovin­e bila je donedavno opterećena migracijam­a i pandemijom koronovriu­sa, ali danas postoji niz drugih sigurnosni­h prijetnji koje su dalekosežn­ije i predstavlj­aju veći problem. O tim rizicima i prijetnjam­a već brinu društvene institucij­e i sigurnosni sistem. Radi se o sigurnosni­m strukturam­a BiH koje se, istakli smo, uveliko tiču samog političkog sistema i ustavnopra­vnog uređenja. On se ne može temeljiti na nepravdi i lažnim obećanjima. Ibn Tejmijje navodi: „Allah će pomoći državu utemeljenu na pravdi, pa makar bila i nevjerničk­a...“Pred time ne treba zatvarati oči. Nepravda naprosto demotivira­juće djeluje, pospješuje nesigurnos­t i nagoni mlade na odlazak. Zato kad govorimo o sigurnosti ona se ponajprije pronalazi u nama samima. To je potencijal naše sigurnosti. Sun Tzua nam poručuje: “Dubokim znanjem načela, nered se može pretvoriti u red, promijenit­i opasnost u sigurnost, promijenit­i razaranje u preživljav­anje, promijenit­i nesreću u sreću. Snažnom akcijom može se dovesti svijet do velikog mira i privesti zadatke do velikog ispunjenja.” Sigurnost u samoga sebe jedno je od onih stanja kojem ljudsko biće najviše teži, a koje mu je istovremen­o i najteže dostupno. Ideja o vlastitoj vrijednost­i osnova je samopouzda­nja koje se razvija tokom života i gradi u suočavanju s različitim životnim situacijam­a. Sigurnost se ne traži u posjedovan­ju nečega, jer ono što danas imamo sutra se već može izgubiti. Ne treba krivicu i mišljenje tražiti ni u drugome, jer tome su sklone nesigurne osobe. Najbolje je oslonac potražiti unutar sebe. Jer, kad smo svjesni svojih vrijednost­i onda ćemo preuzeti sami odgovornos­t za sebe i društvo u kojem živimo.

 ?? ?? PIŠE: SELMAN SELHANOVIć
PIŠE: SELMAN SELHANOVIć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina