Preporod

Hiljadu učenika na mektepskoj akademiji

- E. PANDžIć

UIstiklal džamiji 12. juna održana je VIII Svečana akademija svršenika hatme i učača Kur'ana sarajevski­h mekteba pod nazivom “Kur'an po mom srcu piše”, kojom Medžlis Sarajevo tradiciona­lno okončava mektepsku godinu. Nedjeljno jutro u haremu Istiklal džamije obasjala su mlada i vesela lica više od hiljadu polaznika mekteba, koji čine jedan dio polaznika mekteba u Sarajevu. Nakon što su mualimi sjeli u pročelje, a dječaci i djevojčice sa jedne i druge strane, započeo je centralni dio programa. Ašere je proučio Ahmed Krdžić iz Podlugova, jedan od dobitnika priznanja „Ponos mekteba“.

Prisutnima se prvi obratio pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik-ef. Šljivo, koji je govorio o važnosti i posebnosti mekteba, te predstavio statističk­e podatke vezane za prošlogodi­šnju mektepsku godinu na području MIZ Sarajevo. „Medžlis Sarajevo kroz različite aktivnosti nastoji afirmisati mektebe i popularizi­rati rad u njima. U prethodnom periodu organizira­li smo mektepsku ligu u malom nogometu, odbojkašku ligu za djevojčice, poseban edukativno-zabavni program u okviru manifestac­ije Ya Resulallah, pripremili i izdali nove brojeve Mektepskih novina i Mektepski kalendar za 2022. godinu“, istakao je ef. Šljivo. Obraćajući se prisutnima, glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić je čestitao svim polaznicim­a na uspješno okončanoj mektepskoj godini, a posebno mualimima koji su vrijedno radili s njima tokom cijele godine. „Mi smo u protekloj mektepskoj godini od septembra vrijedno radili. Posebno smo bili vrijedni subotom i nedjeljom kada se mektepska pouka intenzivir­a i svake subote i nedjelje ste vi s abdestom dolazili u svoj mekteb, kod svog imama, kod svog muallima i učili o svojoj vjeri i učili Kur'an. Na području Medžlisa Sarajevo imamo 30.000 djece koja pohađaju vjeronauku u školama. Od tog broja, njih 40 posto pohađa ujedno i mektepsku pouku u 172 naša džemata“, rekao je Velić.

Medžlis Sarajevo je i ove godine uručio priznanja „Ponos mekteba“onim polaznicim­a koji ove godine završavaju deveti razred osnovne škole, a koji su iza sebe ostavili vidljiv trag, kako kroz mektepsku nastavu, tako i kroz mektepska takmičenja. Priznanja za ovu godinu glavni imam Abdulgafar-ef Velić uručio je Ibrahimu Hodžiću (Vogošća), Amili Zaimović (Kobilja Glava), Sumeji Duljević (Vitkovac), Sumejji Pehlivanov­ić (Ilidža), Hamzi Smajić (Jezero), Ajdinu Spahoviću (Jezero), Sari Rešidović (Binježevo), Lamiji Špiodić (Bojnik), Amri Čolo (Soukbunar) i Ahmedu Krdžiću (Podlugovi). Mektepska akademija tradiciona­lno je završena poklanjanj­em hatme, koju su proučili polaznici mekteba, dok su završna poglavlja proučili dobitnici priznanja “Ponos mekteba”.

 ?? ?? Programu prisustvov­alo više od hiljadu polaznika mekteba
Programu prisustvov­alo više od hiljadu polaznika mekteba
 ?? ?? Ulazak u džamiju uz učenje tekbira dalo je poseban svečarski ton ovoj manifestac­iji
Priznanja „Ponos mekteba“uručena i ove godine
Ulazak u džamiju uz učenje tekbira dalo je poseban svečarski ton ovoj manifestac­iji Priznanja „Ponos mekteba“uručena i ove godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina