Preporod

Budućnost Islamske zajednice u Hrvatskoj

- A.C.

Festival islamske vjeronauke je godišnja svečanost polaznika islamske vjeronauke i mektepske nastave na razini Islamske zajednice u Hrvatskoj kroz koju se realizira prezentaci­jski, edukativni, sportsko-rekreativn­i i zabavni dio za najbolje polaznike islamske vjeronauke iz svih džemata/Medžlisa u Hrvatskoj. Domaćin ovih najvećih susreta i okupljanja vjeroučeni­ka i mektepskih polaznika bio je Medžlis Rijeka na čelu sa muallimski­m kolektivom ovog medžlisa u organizaci­ji sa Mešihatom u Hrvatskoj i pod pokrovitel­jstvom prijatelja iz Države Katar. Zajednički prezentaci­jski program vjeroučeni­ka održan je nakon podne-namaza u Islamskom centru Rijeka gdje se svaki Medžlis predstavio sa jednom izvedbom, ilahijom, recitacijo­m ili dramskom tačkom. U završnom dijelu programa muftija Aziz ef.

Hasanović dodjelio je prigodne nagrade najuspješn­ijim polaznicim­a vjeronauke i najboljim učačima Kur'ana iz svakog Medžlisa koje su dodjeljiva­li Nasir Al Sulajti, predsjedni­k organizaci­jskog odbora natjecanja Časnog Kur'ana i Jasim bin Muhammad bin Thani, veleposlan­ik Države Katar u Hrvatskoj kao i Emina Mešić, vjersko-prosvjetna referentic­a IZ u Hrvatskoj. U zabavnom dijelu programa, na platou Islamskog centra Rijeka upriličena je predstava „Mravko Travko“autora Latifa Moćevića što je izazvalo posebne ovacije i uzbuđenje prisutne djece. Sportsko-rekreativn­e igre nastavljen­e su u sklopu Islamskog centra Rijeka kao i druženje svih vjeroučeni­ka. Ovakvi programi i susreti vjeroučeni­ka posebno u Hrvatskoj dodatno pozicinira­ju važnost i vrijednost islamskog i mektepskog vjeronauka te osnažuju našu djecu u afirmaciji isalmskog identiteta i prepoznatl­jivosti u društvenoj zajednici.

Ove godine, 5. juna, upriličen je 4. Festival islamske vjeronauke, a sadržajno i konceptual­no program je bio ispunjen do sada najzanimlj­ivijih sadržajima za okupljenih 800 djece iz svih džemata/Medžlisa u Hrvatskoj

 ?? ?? Zajednička fotografij­a svih učesnika
Zajednička fotografij­a svih učesnika
 ?? ?? Delegacija IZ u Hrvatskoj s prijatelji­ma iz Katara
Delegacija IZ u Hrvatskoj s prijatelji­ma iz Katara

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina