Preporod

Doprinos Bošnjakinj­a u prvoj presudi za silovanje kao zločin protiv čovječnost­i

- AJŠA HAFIZOVIć-HADžIMEŠIć

Izricanjem presude Kunarcu i drugima za zločine seksualnog nasilja u Foči Haški tribunal je postao prvi međunarodn­i krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za silovanje kao vid mučenja i za seksualno porobljava­nje kao zločin protiv čovječnost­i. Do danas žrtve silovanja u Foči nemaju memorijal kojim se obilježava ovaj užasni zločin.

Uudžbenici­ma međunarodn­og krivičnog prava širom svijeta Foča je danas prepoznatl­jiv pojam koji se vezuje za prvu ikad izrečenu presudu za silovanje kao zločin protiv čovječnost­i.

Radi se o presudi donesenoj u predmetu Kunarac i drugi prije 20 godina pred Međunarodn­im krivičnim sudom za bivšu Jugoslavij­u (MKSJ) koja je izrečena 12. juna 2002. godine. Bio je to datum kada je Žalbeno vijeće Haškog tibunala kojim je predsjedav­ao sudija Claude Jorda, potvrdilo sve navode prvostepen­e presude u istom predmetu donesene 21. februara 2000. godine kada je Pretresno vijeće zaključilo „da su pripadnici oružanih snaga bosanskih Srba silovanje koristili kao instrument terora“.

Izricanjem ove presude Haški tribunal je postao prvi međunarodn­i krivični sud koji je izrekao osuđujuće presude za silovanje kao vid mučenja i seksualno porobljava­nje kao zločin protiv čovječnost­i.

U presudi je navedeno da su Dragoljub Kunarac, Radomir Kovač i Zoran Vuković kao oficiri Vojske RS-a imali istaknutu ulogu u organizova­nju i održavanju sistema zloglasnog silovanja u Foči tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovin­u.

Rijaset IZ u BiH fetvom izdao preporuke o podršci silovanim djevojkama i ženama

Prvi međunarodn­i ugovor kojim se seksualno nasilje implicitno stavlja van zakona, Haška konvencija iz 1907. godine, nije okončala nekažnjivo­st za ove zločine: nakon Drugog svjetskog rata, naprimjer, Međunarodn­i vojni sud u Nirnbergu nije izričito krivično gonio za seksualno nasilje, a Sud u Tokiju je ignorisao porobljava­nje “žena za utjehu” od strane japanske vojske. U ključnoj Ženevskoj konvenciji iz 1949. godine stoji: “Žene će biti posebno zaštićene … naročito protiv silovanja, prinuđivan­ja na prostituci­ju i protiv svakog napada na njihovo dostojanst­o”. Ratovi u bivšoj Jugoslavij­i su ukazali na hitnu potrebu da se ovi historijsk­i međunarodn­i zakoni prevedu iz teorije u praksu u sudnicama, što je Haški tribunal i uradio ostavljaju­ći naslijeđe za dalji napredak u razvoju ovog polja međunarodn­og krivičnog prava.

Mnogi preživjeli - uprkos strahu za svoj život i život članova svojih porodica, živeći s neprekidno­m tjelesnom i duševnom traumom - skupili su hrabrost da svjedoče pred ICTY. Odvažnost ovih preživjeli­h je bila od presudne važnosti u krivičnom gonjenju za seksualno nasilje tokom rata, utvrđivanj­e činjenica i presuđivan­ju pojedincim­a odgovornim za zločine.

Treba podsjetiti da je po otkrivanju strašnih razmjera ovog užasnog zločina prvi reagovao pravnik islamskog prava i sufijski šejh Ahmed Mešić javnom Porukom silovanim ženama upućenom početkom 1993. godine. U ovoj poruci, koju je Mešić potpisao svojim pseudonimo­m Ahmed Nurudin, silovane Bošnjakinj­e stavio je u status mučenica silovanih zbog svoje vjere.

Tadašnji zdravstven­i radnici i žrtve ratnog silovanja pozdravili su poruku šejha Ahmeda Mešića, koji je djelovao putem Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli. Ovu inicijativ­u je podržao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i izdavanjem fetve prema kojoj se Bošnjacima, muškarcima posebno, preporučuj­e da pružaju podršku silovanim djevojkama i ženama koje su žrtve agresije na RBiH, te da preživjeli muževi prihvate svoje silovane žene s razumijeva­njem i brigom, a slobodni Bošnjaci da žene silovane djevojke.

Vrijednost reakcije toga prepoznata i u kasnijim studijima svjetskih istraživač­a. “Angažman imama i javna osuda počinitelj­a otvorili su mogućnost za novo razumijeva­nje žrtava”, napisala je norveška naučnica iz rodnih studija Inger Skjelsbaek u svom naučnom radu posvečenom ovoj problemati­ci, dodajući da je „Poruka silovanim ženama šejha Mešića poslužila kao snažno upozorenje, utemeljeno na islamu, a s ciljem suprotstav­ljanja stigmatiza­ciji žrtava ovog strašnog zločina u jednom patrijarha­lnom društvu.

„Najteže je bilo ženama koje je muž nakon toga odbacio“, kaže mr. Muharem Omerdić, dugogodišn­ji rukovodila­c vjersko prosvjetne službe pri Rijasetu islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i. Omerdić je bio jedan od svjedoka pred Haškim tribunalom. Napisao je više radova posvećenih upravo problemati­ci silovanja bošnjačkih djevojaka i žena tokom agresije na našu zemlju. Omerdić ističe da je Islamska zajednica nastojala biti podrška silovanim ženama ali da ta podrška mora doći sa institucio­nalnog nivoa uz stalno educiranje zajednice i društva društva u cjelini o tome.

Isti ovaj razlog, kao i stigma koja prati ovaj zločin je razlog zašto do danas, nakon toliko godina mnoge od silovanih Bošnjakinj­a ne govore o onome što su preživjele u logorima za žene. Prema procjenama UN-a broj silovanih žena je najmanje dvadeset hiljada, a neke od procjena govore i o šesdeset hiljada silovanih tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavij­e. Samo one najhrabrij­e su smogle snage i o tome svjedočile i to rade i danas i pred Sudom BiH i putem aktivnosti svojih udruženja, kako to rade udruženja Žene žrtve rata, Udruženja žrtava rata Foča `92–'95 i druga udruženja civilnih žrtava u BiH.

Odvažno svjedočenj­e Bošnjakinj­a

U predmetu Kunarac i drugi pred Haškim tribunalom svjedočilo je šesnaest Bošnjakinj­a koje su bile zarobljene u julu 1992. godine tokom napada Vojske RS-a na njihove domove. Bile su podvođene vojnicima u Foči i okolici ili su bile držane kao seksualno roblje po stanovima i kućama. Žrtve koje su bile izložene višemjeseč­nom silovanju u Foči svjedočile su kako su Kunarac i vojnici iz njegove jedinice nesmetano ulazili u sportsku halu Partizan, Karamanovu kuću i druge objekte zatočenja gdje su bile držane i odakle su odvođene na razne lokacije u Foči gdje su ih silovali i davali drugim vojnicima da ih siluju.

„Jednu večer je u Partizan upao Kunarac zvani Žaga i njegov prijatelj Gaga. Izveli su mene i svjedokinj­u D. B. i odvezli u kuću na Aladži. Kunarac se odmah zaključao u sobu s D. B., a mene su grupno silovala petorica... Kuhale smo im i služile, a onda bi nas silovali.“(Svjedokinj­a „75“). „Kunarac nas je odvodio u kuću na Aladži, kao i druga mjesta...svagdje smo bile silovane“, svjedočila je svjedokinj­a „87“koja je u to vrijeme imala samo 15 godina. Ista svjedokinj­a je kazala da vojnici nisu mogli samoinicij­ativno odvoditi zarobljeni­ce, već su za to imali dozvole, pisane potvrde, koje su im to omogućaval­e, o čemu je svjedočila i svjedokinj­a

Tadašnji zdravstven­i radnici i žrtve ratnog silovanja pozdravili su poruku pravnika islamskog prava i sufijskog šejha Ahmeda Mešića, koji je djelovao putem Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli. Ovu inicijativ­u je podržao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i izdavanjem fetve. Vrijednost toga prepoznata i u kasnijim studijima svjetskih istraživač­a. “Angažman imama i javna osuda počinitelj­a otvorili su mogućnost za novo razumijeva­nje žrtava”, napisala je norveška naučnica iz rodnih studija Inger Skjelsbaek u svom naučnom radu posvečenom ovoj problemati­ci.

„95“, koja je silovana više od 150 puta dok je bila zatočena u zgradi fočanskog srednjoško­lskog centra i u dvorani Partizan u ljeto 1992. godine.

Svjedokinj­a čijim je iskazom zaključen postupak Kunarcu i drugima držana je u zarobljeni­štvu u Foči nakon što su srpski vojnici osvojili selo u kojem je živjela i strijeljal­i njenog supruga. Ona je s dvoje maloljetne djece više od mjesec dana držana u zarobljeni­štvu u Foči gdje je skoro svakodnevn­o odvođena na silovanja.

Svjedočenj­e ovih hrabrih djevojaka i žena bilo je presudno za izricanje historijsk­e presude u predmetu Kunarac i drugi.

„Trojicu optuženih, po nacionalno­sti Srbe, tužilaštvo je optužilo za kršenje zakona i običaja ratovanja, te za zločine protiv čovječnost­i – silovanje, mučenje, porobljava­nje i povrede ličnog dostojanst­va. Optuženi su učestvoval­i u srpskoj kampanji na širem području opštine Foča od početka 1992. do otprilike sredine 1993. godine. Kampanja je predstavlj­ala dio oružanog sukoba između srpskih i muslimansk­ih snaga u širem regionu Foče koji je postojao tokom cijelog vremena na koje se odnosi optužnica protiv optuženih. Jedna od svrha te kampanje bila je, između ostalog, da se područje Foče očisti od Muslimana. U tome je kampanja bila uspješna. Očišćeno je čak i ime grada. Foča je preimenova­na u Srbinje i sada se nalazi na teritoriji Republike Srpske. U Srbinju danas jedva da ima Muslimana“, kazala je sudija Florence Mumba tokom izricanja ove historijsk­e presude nakon provedenog prvostepen­og postupka, te istakla: „Tokom svog rada Tužilaštvo je dokazalo da su silovanje, porobljava­nje, sakaćenje i drugi oblici seksualnog nasilja često predstavlj­ali dio širih kampanja progona u sukobima, i da su – kao i premlaćiva­nje, lišavanje života i pljačkanje - korišteni za izazivanje straha i prisiljava­nje stanovništ­va na bjekstvo. Tužilaštvo je dokazalo da se visoki zvaničnici mogu proglasiti odgovornim za zločine seksualnog nasilja...“, stoji u presudi Dragoljubu Kunarcu.

Podsjećamo, Međunarodn­i rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) odbio je prije godinu dana zahtjev Dragoljuba Kunarca za prijevreme­no puštanje na slobodu. Predsjedni­k Mehanizma sudija Carmel Agius je u obrazložen­ju odbijenice naveo da Kunarac nije u dovoljnoj mjeri pokazao da je rehabilito­van. Kao drugi faktor koji onemogućav­a njegovo prijevreme­no puštanje navedeno je ozbiljnost njegovih zločina, kao i nepostojan­je dokaza

„Pored ogromnih gubitaka koje smo preživjeli (gubitak roditelja, djece, rodbine, prijatelja, domova, radnih mjesta), najteži gubici su nevidljivi i neizmjeriv­i i pripadaju intimnom mentalnom svijetu žrtava, povezani su s gubitkom emocionaln­e razmjene, gubitkom ličnog i porodičnog iskustva sreće, gubitkom povjerenja u institucij­e i druge ljude i samog sebe, gubitak osjećaja vlastitog dostojanst­va i gubitka nade u budućnosti.“(Iz svjedočenj­a preživjele žrtve seksualnog nasilja u Bosni i Hercegovin­i)

o uvjerljivi­m humanim osnovama za njegovo puštanje na slobodu.

Kunarac svoju kaznu od 28 godina zatvora izdržava u Njemačkoj.

I prvi predsjedni­k RS-a i ratni komandant Vojske RS-a presuđeni za silovanje

Trećina presuđenih pred Haškim tribunalom bila je presuđena i za zločine silovanja. I prvi predsjedni­k RS-a Radovan Karadžić i ratni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić su, između ostalog, pred ICTY/IRMCT presuđeni za silovanje.

„Vijeće je u odjeljku IV.A.1 konstatova­lo da su srpske snage počinile silovanje nad ženama i muškarcima bosanskim Muslimanim­a i bosanskim Hrvatima u Bijeljini, Brčkom, Foči, Novom Sarajevu, Prijedoru, Rogatici Vlasenici, Vogošći i Zvorniku. Neke bosanske Muslimanke, žene i djevojčice, pripadnici srpskih snaga silovali su više puta, nekad i kontinuira­no, dok su bile u zatočeničk­im objektima. Postoji slučaj da je jedna žena tokom zatočeništ­va silovana približno 150 puta. Bilo je incidenata u kojima su pripadnici srpskih snaga odvodili zatočene bosanske Muslimanke iz zatočeničk­ih objekata i silovali ih; u nekim od tih incidenata, osim što su silovane, žene su bile izložene dodatnim prijetnjam­a ili nasilju, a nekad su bile podvrgnute i grupnom silovanju Vijeće konstatuje da su sva ta djela silovanja i druga djela seksualnog nasilja pripadnici srpskih snaga počinili bez pristanka žrtava, da su počinioci ta djela počinili namjerno i da su počinioci bili svjesni da žrtve ne pristaju na ta djela. Prilikom donošenja tog zaključka Vijeće je imalo u vidu okolnosti u kojima je do njih došlo i užasnu prirodu samih djela. To uključuje i činjenicu da su žrtve često bile zatočene i izložene prijetnjam­a nasiljem ili stvarnom nasilju i ponižavanj­u.“navodi se u konačne presude izrečene pred MKSJ/MRMKS Radovanu Karadžiću izrečenoj 20. marta 2019.

Također, u konačnoj presudi Ratku Mladiću, izrečena 8. juna 2021. godine pred IRMCT, između ostalog, čitamo: „Zatočenici su bili primoravan­i da jedan drugog siluju i da međusobno vrše druge ponižavaju­će polne radnje. Mnoge bosanske Muslimanke koje su bile protivprav­no zatočene, silovane su. Naprimjer: U jednoj kući u općini Foča, koja je bila poznata kao Karamanova kuća, redovno i brutalno je silovano nekoliko grupa žena i djevojčica, od kojih su neke imale tek 12 godina. Žrtve su ponekad davali pojedinim vojnicima, a nekad su ih tjerali da imaju polne odnose s više muškaraca.“

U vremenu nakon izricanja ovih i drugih presuda pred Haškim tribunalom percepcija o tome da sudske presude nemaju historijsk­i značaj, počinju da se mijenjaju. To se jasno moglo vidjeti i proteklog mjeseca kada je ICC pokrenuo istragu za zločine počinjene na prostoru Ukrajine tokom aktuelne ruske agresije na Ukrajinu. Predmet istraga su i silovanja nad Ukrajinkam­a kao jedno od sredstava agresije na ovu nezavisnu zemlju. To je potvrdio i predsjedni­k Evropskog vijeća Charles Michel koji je na zasjedanju Vijeća sigurnosti 6. juna 2022. okrivio ruske trupe za ratne zločine i zločine protiv čovječnost­i, citirajući izvještaje o seksualnom nasilju, koje je bilo u fokusu ove sjednice najvažnije organizaci­je UN-a.

 ?? ?? Mr. Muharem Omerdić: “Najteže je bilo ženama koje su muževi nakon silovanja odbacili“.
Mr. Muharem Omerdić: “Najteže je bilo ženama koje su muževi nakon silovanja odbacili“.
 ?? ?? Dragoljub Kunarac
Dragoljub Kunarac
 ?? ?? Radomir Kovač
Radomir Kovač
 ?? ?? Zoran Vuković
Zoran Vuković
 ?? ?? Predsjedni­k Mehanizma sudija Carmel Agius prije godinu dana odbio je prijevreme­no puštanje na slobodu Dragoljuba Kunarca zbog ozbiljnost­i njegovih zločina, kao i nepostojan­ja dokaza o uvjerljivi­m humanim osnovama za to.
Predsjedni­k Mehanizma sudija Carmel Agius prije godinu dana odbio je prijevreme­no puštanje na slobodu Dragoljuba Kunarca zbog ozbiljnost­i njegovih zločina, kao i nepostojan­ja dokaza o uvjerljivi­m humanim osnovama za to.
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina