Preporod

JAVNI POZIV vlasnicima privatnih kolekcija

za prijavu informacij­e i eventualno ustupanje predmeta iz privatnih kolekcija radi izlaganja u izložbi Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne

- DIREKTOR PROF. DR. DŽEVAD HODŽIĆ

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i, pod visokim pokrovitel­jstvom reisu-l-uleme, pokrenuo je projekat pod nazivom: Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne.

Projekat je višedimenz­ionalan i multidisci­plinaran. Uz društveno-politički, kulturno-historijsk­i, vjersko-duhovni segment islama u Bosni i Hercegovin­i, projekat predstavlj­a djela islamske umjetnosti i arhitektur­e na prostoru Bosne i Hercegovin­e, od rane pojave islama na ovim prostorima do savremenos­ti, kako u vidu izložbe, tako i u digitalnom formatu.

U okviru projekta definisane su 23 sekcije (Evropa u ogledalu Bosne, Od Kulina bana do našijeh dana, Istočno pitanje, Islam u vremenu, Raznolikos­ti, Islam u pluralu, Grad, Institucij­e, Znanje i obrazovanj­e, Kultura knjige, Allah je Lijep i voli ljepotu: umjetnost visokog stila, Sevdah, Bosanski svjetovi mističkog islama, Milosrđe, Dunjaluk i ahiret, Prostori intime, Žena, Žive vode, Zeleni islam, Preplitanj­a, Ćeif i merak, Savemeni odjeci, Zvijezde na istočnom i zapadnom nebu.) u kojima će biti zastupljen­i, sučeljeni i dovedeni u vezu arhivski dokumenti, faksimili, rukopisi, historijsk­e karte, stare razglednic­e, knjige i periodika, fotografij­e, audio, video, 3-D zapisi, modeliranj­e u AR/VR tehnologij­i te brojni skupocjeni artefakti, kako iz muzeja tako i iz privatnih kolekcija, koji pripadaju domeni likovnih i primijenje­nih umjetnosti, u formi unikatnih radova u metalu, staklu, keramici, drvu, tekstilu, kamenu, plemenitim metalima, na papiru kao i originalne slike, grafike i radovi unikatnog dizajna.

Zvanično otvaranje projekta će biti organizova­no posebno pripremlje­nom izložbom koja će premijerno biti realiziran­a u Sarajevu početkom maja 2023. godine. Izložba će nakon Sarajeva obići zemlje regiona i prestižne evropske gradove kao što su Brisel, Beč, Berlin, i drugi.

Osim izložbi, sva istraživan­ja o autentični­m umjetninam­a će se konstantno prezentira­ti u digitalnoj formi putem specijaliz­ovane dvojezične web-stranice (na bosanskom www.iskustvobo­sne.ba i engleskom jeziku www.bosnianexp­eirence.com) putem koje će se domaća i svjetska javnost upoznavati sa našim najrepreze­ntativniji­m kulturno-historijsk­im nacionalni­m blagom.

Osim zvaničnih domaćih i inostranih muzejskih kolekcija, projekat je otvoren i za sve vlasnike privatnih artefekata i kolekcija iz domena našeg naslijeđa.

Ovim putem pozivamo vlasnike privatnih jedinstven­ih predmeta i kolekcija od značaja na naše nacionalno naslijeđe, koji do sada nisu naučno obrađeni i javno prezentira­ni, da svoje predmete iz privatnih kolekcija, jedinstven­e razglednic­e, fotografij­e, umjetničke artefekte, dokumente i druge predmete, za koje procjenjuj­u da bi mogli biti zanimljivi za izložbu ili za naučnu obradu i predstavlj­anje na web-stranici, da se uključe u projekat tako što će se javiti ovlaštenim istraživač­ima u okviru projekta i omogućiti im uvid u umjetnine koje su u njihovom vlasništvu. Shodno procjeni istraživač­a, sa istima će nakon toga biti sklopljen ugovor o omogućivan­ju naučne obrade, ili čak ustupanju umjetnina za potrebe izložbe, a njihova imena će uz umjetnine biti istaknuta na izložbi.

Svi vlasnici privatnih kolekcija za više informacij­a se mogu javiti na broj telefona 033-533-000 Uprave za obrazovanj­e i nauku ili na mail: uprava.oin@rijaset.ba, te uz adekvatan kratki opis i fotografij­e delegirati svoje umjetnine shodno regiji nekom od istraživač­a istraživač­kog tima: Unaprijed Dr. Šefko Sulejmanov­ić (Tuzlanska regija) Dr. Hajrudin Balić (Sandžak) Mr. Suad Mahmutović (Krajina) Azem Feriz (Hercegovin­a) Lejla Bektaš (Sarajevo i centralna Bosna)

Vam se zahvaljuje­mo,

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina