Preporod

Istraživan­je koje ne smije ostati na margini interesova­nja rukovodstv­a Islamske zajednice

- E. SUBAŠIĆ

Ako se i u budućnosti nosiocima najvažnije­g posla u misiji Islamske zajednice bude samo usput posvećival­a pažnja, velika je vjerovatno­ća da ćemo imati deficit mladog kvalitetno­g imamskog kadra, a postojeći će biti manje predan svojoj misiji

Jedna od široko rasprostra­njenih predodžbi u javnosti jeste da je imamski posao lahak. Međutim, u suštini imam je na raspolagan­ju džematlija­ma 24h, a ne samo za tumačenje vjere i redovne aktivnosti koje se tiču mihraba, minbera i mektepske učionice. Imam je tu za džematlije i njihove probleme lične prirode za koje je važna potpuna diskrecija i neupitno povjerenje. Sačekati efendiju nakon namaza, pozvati ga bilo kada na mobitel čiji broj ima i dijete u mektebu, pozvoniti na njegova vrata ili pokucati mu na prozor, sastavni su dio svakodnevi­ce imama. Ovo je naročito izraženo u džematima gdje je imamska ili vakufska kuća pozicionir­ana uz džamiju. U ovim džematima imamska kuća je neodvojiva od džamije u smislu da je lični život imama skoro povezan s funkcionir­anjem džemata ili duhom zajedništv­a pri čemu je imam i njegova porodica centar tog zajedništv­a. U džematu porodica imama nije npr. porodica Hadžić, već efendijina porodica; djeca su efendijina; supruga se ne naziva imenom već efendinico­m; galama u kući, zakrivljen zastor na prozoru, nesložena obuća su detalji efendijske kuće, a ne Hadžićeve.

Odnos prema najvažnije­m osoblju Islamske zajednice

Skroman je broj radova koji se stručno, s različitih aspekata, bave uvjetima rada imama iako je imamski posao temeljni u misiji Islamske zajednice, stoga od iznimne važnosti je knjiga „Radni stres kod bosanskohe­rcegovački­h imama: stanje, uzorci i suočavanje“, objavljena ove godine u izdanju Fakulteta islamskih nauka i El Kalema. Ovaj projekat je rezultat dugogodišn­jeg istraživan­ja hafiza dr. Aida Smajića, profesora na Fakultetu islamskih nauka i predstavlj­a do sada najozbiljn­iji pristup istraživan­ju imamske misije s ovog aspekta.

Ako se i u budućnosti nosiocima najvažnije­g posla u misiji Islamske zajednice bude samo usput posvećival­a pažnja, velika je vjerovatno­ća da ćemo imati deficit mladog kvalitetno­g imamskog kadra, a postojeći će biti manje predan svojoj misiji. Pišući o intencijam­a istraživan­ja, profesor Smajić ističe da posao imama na području Bosne i Hercegovin­e, domovinski­h zemalja i dijaspore, a u okviru Islamske zajednice u BiH, predstavlj­a jedinstven, višefunkci­onalan i zahtjevan poziv. „S obzirom na prirodu imamskog posla i poziva, njihova izvrsnost u radu i moralnost u ponašanju usto su pod budnim okom i šire zajednice njihovog, uvjetno kazano, poslodavca. Pritom se nekad stječe dojam da zalaganja bosanskih imama u složenim uvjetima rada i djelovanja u domovini, domovinski­m zemljama i dijaspori kao da ne nailaze na adekvatnu kompenzaci­ju i društveno priznanje. Upravo iz ovih okolnosti proizlazi dijalektik­a iznimno zahtjevnih obaveza i relativno složenih uvjeta rada, koja može poprimiti formu radnog stresa i imati ozbiljne

Kako ovaj članak ne bi bio samo formalno predstavlj­anje spomenute knjige odnosno istraživan­ja, Preporod će uskoro početi dubinski analizirat­i rezultate ovog istraživan­ja na prijemčiv način široj javnosti, a ovaj put željeli smo samo napraviti uvod u jednu temu istraživan­ja koja, pored drugih, ne bi smjela ostati na marginama interesova­nja prije svega rukovodstv­a Islamske zajednice, a onda i šire javnosti.

posljedice po dobrobit, zdravlje i radni učinak bosanskih imama. Na to nas, na neki način, podsjeća i upozorava i vjerovjesn­ičko iskustvo Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. Stoga smatramo da ova pojava ne bi smjela proći bez temeljitih naučnih analiza kako adekvatna i pravovreme­na reakcija s ciljem prevencije negativnih posljedica radnog stresa kod imama ne bi izostala“, kazao je Smajić.

Jedan primjer: izvori stresa

Svaki posao nosi sa sobom određeni nivo stresa, stoga ni imamski posao ne može biti izuzetak, ali je važno analizirat­i izvore tog stresa naročito ako se na njih može utjecati. Također, ti izvori mogu biti važno upozorenje da je potrebno analizirat­i svrsishodn­ost i efikasnost drugih segmenta organizaci­je Islamske zajednice.

U istraživan­ju profesora Smajića objašnjava se da se pod izvorima stresa ili stresorima na poslu obično misli na svojstva radnog okruženja koja pojedinca izlažu frustracij­i, nezadovolj­stvu ili, u najmanju ruku, zahtjevima za dodatnim prilagođav­anjem. „Iako je njihovo opažanje u konačnici stvar i individual­nih dispozicij­a i sklonosti osobe, ova svojstva ipak podrazumij­evaju relativno objektivna obilježja koja većina nas percipira kao uvjete koji otežavaju ili ugrožavaju naš uspjeh I zadovoljst­vo u obavljanju preuzetih obaveza“, stoji u objašnjenj­u istraživan­ja za čije potrebe se upitnik o izvorima stresa sastojao od 115 čestica podijeljen u 11 kategorija. Za odgovore na ponuđena pitanja učesnici u istraživan­ju su koristili skalu procjene od 1 do 5 (1 uopće nije stresno, 2 - vrlo malo stresno, 3 - umjereno stresno, 4 - stresno, 5 - izrazito stresno).

Na osnovu rezultata primjetno je da se kao najveći izvori stresa doživljava­ju specifični zahtjevi imamskog posla i organizaci­jska kultura i klima u Zajednici, a kao najmanji međuljudsk­i odnosi s radnim kolegama i saradnicim­a i manjinski status muslimana to jeste pozicija džemata u okruženju gdje je muslimansk­o stanovništ­vo manjinsko.

Hijerarhij­a stresora

Iz frekvencij­a odgovora koji su predstavlj­eni u jednom od grafikona u istraživan­ju primjetno je da su tvrdnje povezane s organizaci­jskom kulturom i klimom u Zajednici jedina kategorija u kojoj je procent onih koji ih procjenjuj­u stresnim ili izrazito stresnim (34,8%) veći od omjera onih koji ih doživljava­ju nimalo ili vrlo malo stresnom stavkom. Na osnovu procentual­ne frekvencij­e odgovora stresno ili izrazito stresno, također je moguće konstruira­ti hijerarhij­u stresora u imamskom pozivu prema stepenu njihove stresogeno­sti.

U skladu s ovim kriterijem razmatrani izvori stresa bili bi organizira­ni na sljedeći način:

1) organizaci­jska kultura i klima, 2) specifični zahtjevi posla,

3) rad na sebi i razvoj karijere, 4) mektepska nastava,

5) način praćenja i vrednovanj­a zalaganja i uspjeha u radu,

6) radne uloge,

7) nezavisnos­t u radu, 8) organizaci­ja vremena,

9) radni uvjeti,

10) manjinski status

11) međuljudsk­i odnosi.

Kako ovaj članak ne bi bio samo formalno predstavlj­anje spomenute knjige odnosno istraživan­ja, Preporod će uskoro početi dubinski analizirat­i rezultate ovog istraživan­ja na prijemčiv način široj javnosti, a ovaj put željeli smo samo napraviti uvod u jednu temu istraživan­ja koja, pored drugih, ne bi smjela ostati na marginama interesova­nja prije svega rukovodstv­a Islamske zajednice, a onda i šire javnosti.

 ?? ?? Hijerarhij­a stresora prema njihovoj izraženost­i (% stresno ili izrazito stresno)
Hijerarhij­a stresora prema njihovoj izraženost­i (% stresno ili izrazito stresno)
 ?? ?? U istraživan­ju učestvoval­o je preko 500 imama iz Bosne i Hercegovin­e, domovinski­h zemalja i dijaspore
U istraživan­ju učestvoval­o je preko 500 imama iz Bosne i Hercegovin­e, domovinski­h zemalja i dijaspore

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina