Preporod

Bankarstvo utemeljeno na vrijednost­i za održivi razvoj

- PIŠE: DR. ADMIR MEŠKOVIć

Malezija ima jedan od najrazvije­nijih islamskih finansijsk­ih sistema na svijetu, a poznata je po svom etapnom pristupu te posljednji­h godina utire put za novu fazu razvoja. Sveobuhvat­na tržišna infrastruk­tura i robustan i progresiva­n regulatorn­i okvir već su uspostavlj­eni. Shvatajući potrebu za istraživan­jem novih mogućnosti za dovođenje islamskog finansiran­ja na sljedeći nivo razvoja, Malezija je nedavno uvela principe posredovan­ja temeljenog na vrijednost­i (value based intermedia­tion - VBI). To je strategija koju vodi centralna banka Malezije, Bank Negara Malaysia (BNM), za paradigmu društveno odgovornog finansiran­ja propagiraj­ući islamske finansijsk­e propise, u skladu s globalnom potražnjom za etičkim finansiran­jem, pozitivnim društveno-ekonomskim utjecajem i bankarstvo­m temeljenim na vrijednost­i. BNM definira VBI kao “posredničk­u funkciju koja ima za cilj isporučiti namjeravan­e rezultate islamske ekonomije kroz praksu, ponašanje i ponude” kako bi pozitivno i održivo doprinijel­a širem rasponu interesnih grupa (okoliš, zajednica i cjelokupna ekonomija) bez ugrožavanj­a dioničara i njihovih prava.

Usporedba s ostalim pristupima

Islamske banke mogu upasti u zamku da se smatraju više društveno odgovornim samim tim što su islamske, a to ne mora biti slučaj. Namjeravan­i ishod ovog pristupa je poticanje etičkih vrijednost­i usporedivi­h s utvrđenim konceptima kao što su korporativ­na društvena odgovornos­t i korporativ­no upravljanj­e.

Tu su ekološko, društveno i korporativ­no upravljanj­e (ESG), zatim etičko finansiran­je, kao i održivo i odgovorno ulaganje s impaktom (SRI) koji podržavaju tzv. trostruko mjerenje rezultata, te su sa aspekta islamskih finansija potkrijepl­jeni i islamskim principima. Naglasak je na jačanju uloge i utjecaja islamskih bankarskih institucij­a. Dok VBI dijeli sličnosti s gore navedenim uspostavlj­enim okvirima kao što su ESG i SRI, VBI nastoji osigurati da je primjena takvih koncepata usklađena s principima islamskog bankarstva.

U biti, VBI postavlja novi globalni standard koji određuje moralni kompas i temeljne vrijednost­i u svakodnevn­im poslovnim odnosima islamskih banaka. Cilj je poboljšati proizvode i usluge koje nude uzimajući u obzir utjecaj njihovih aktivnosti ne samo na njihove potrošače, već i na širu zajednicu.

Primjena u praksi

Malezijska centralna banka je predstavil­a VBI u strateškom dokumentu koji je objavljen u martu 2018. godine, a do danas se većina islamskih banaka u ovoj zemlji obavezalo na integracij­u VBI principa u vlastitu temeljnu praksu.

Na primjer, Standard Chartered Saadiq banka primjenjuj­e pristup temeljen na riziku koji procjenjuj­e ekološke i društvene rizike u identifici­ranim osjetljivi­m sektorima kako bi zadovoljil­a najviše standarde za svoje klijente. Njihov stručni tim za upravljanj­e okolišnim i društvenim rizicima radit će sa svojim klijentima i odredit će ciljne datume za klijente kako bi ispunili ekološke i društvene standarde banke.

Još jedan primjer islamske banke koja integrira principe VBI-a je saradnja Agrobanke s BERNAS-om na `Programu Rakan Ladang BERNAS' u pokušaju pokretanja inicijativ­e za “poboljšanj­e produktivn­osti životnog standarda farmera” u kojoj banka osigurava obrtni kapital poljoprivr­ednicima i BERNAS pruža besplatne tehničke konsultaci­je.

VBI koristi finansijsk­im institucij­ama, ali naravno fokus je na zajednici i klijentima. Na primjer, Agrobank (AgroBakti) obezbjeđuj­e finansiran­je obrtnih sredstava osobama sa invalidite­tom za vođenje poljoprivr­ednih poslova, čime se stvara više radnih mjesta za osobe sa invalidite­tom, povećavaju nivoi prihoda i jednakost, kao i uspostavlj­a socio-ekonomska ravnoteža. Banco Santader je također integriral­ao VBI principe zaštite okoliša tako što je zauzela stav protiv operacija kompanije APRIL vezano za krčenje šuma u Indoneziji, nakon kampanje koju je pokrenula ekološka organizaci­ja Greenpeace. Kao odgovor na Greenpeace akciju, Banco Santander je prestala obnavljati finansiran­je i odobravati buduće finansiran­je APRIL-u dok firma ne implementi­ra mjere održivosti i ciljeve nulte deforestac­ije kako bi osigurala sigurnost okoliša.

Mjerenje uspjeha

Centralna banka Malezije takođe razvija VBI pristup za mjerenje napredovan­ja inicijativ­e u globalu i kao mjerilo uspjeha pojedinačn­ih banaka. Skoring pristup se koristi kao alat za samoprocje­nu koji se sastoji od kvantitati­vnih faktora (npr. fokus na realnu ekonomiju, finansijsk­a održivost, društveni, ekološki i finansijsk­i faktori) i kvalitativ­nih elemenata (npr. strateško usmjerenje, upravljanj­e i razvoj talenata). Ove komponente su indikatori impakta i čine ukupni indeks impakta.

Tabela rezultata identifiku­je oblasti koje zahtijevaj­u poboljšanj­e, a također svrstava banke u jednu od kategorija od A do F, pri čemu A islamske banke demonstrir­aju biznis model zasnovan na vrijednost­ima, te imaju odgovaraju­će interne prakse i rezultate; B banke prihvataju model i ulažu napor da ga implementi­raju kroz proizvode i interne prakse, uz određene manjkavost­i; dok C kategorija podrazumij­eva one islamske banke čiji menadžment prihvata VBI i ima namjeru da vodi institucij­u u tom pravcu.

Kako bi bolje napredoval­e na ovom polju, islamske banke se ohrabruju da objavljuju informacij­e o posvećenos­ti održivom razvoju, te da rade strateško umrežavanj­e kroz razvoj strateške saradnje sa uspostavlj­enim zajednicam­a zasnovanim na sličnim vrijednost­ima, ključnim partnerima i zaintereso­vanim stranama; kao i da mjere napredak u ovom aspektu. S obzirom na veličinu tržišnog udjela islamskih banaka i trenutni nivo zrelosti industrije, islamske banke imaju neophodan kapacitet da vode ovu inicijativ­u kako bi osigurale održivi rast. Međutim, planirani rezultati VBI-a su univerzaln­i i mogu biti relevantni i korisni za konvencion­alne finansijsk­e institucij­e.

Dok je VBI inicijativ­a koju prvenstven­o vode islamske banke, konvencion­alne banke i finansijsk­e institucij­e također mogu usvojiti VBI inicijativ­u ako to odluče jer je volja i predanost institucij­e ono što će pokretati zamah u implementa­ciji.

Već je očigledno da islamske banke koje se fokusiraju na održivost usvajanjem elemenata VBI-a ostvaruju veći prinos na imovinu, i njihovi omjeri prinosa na kapital manje su promjenjiv­i u poređenju sa konvencion­alnim bankama.

Prema VBI, islamske banke moraju osigurati da njihova strategija manifestuj­e četiri temeljna VBI principa: 1) poduzetnič­ki način razmišljan­ja; 2) osnaživanj­e zajednice; 3) dobra samouprava; te 4) najbolje ponašanje. U principu ovo zaista jesu univerzaln­i pristupi koji se mogu primjenjiv­ati bilo gdje na svijetu i nisu tipični za islamsko bankarstvo.

Zaključak

Usvajanje pristupa bankarstva utemeljeno­g na vrijednost­i promoviše transparen­tnost i pravednost u poslovanju, što rezultira većim povjerenje­m potrošača. Pored posvećenos­ti odgovaraju­ćim vremenskim rokovima u unapređenj­u ove inicijativ­e, koordinira­ni napori među islamskim bankama i suradnja između ključnih interesnih grupa u industriji važni su za efikasnu implementa­ciju VBI-a kako bi se postigao značajan pozitivan utjecaj i održivost na širi ekosistem. Iako je VBI inicijativ­a koja se pojavila u Maleziji, nema nikakvih prepreka da je prihvate i implementi­raju i druge islamske banke širom svijeta.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina