Preporod

Monografij­a „S vakufom možemo više“

-

UBošnjačko­m institutu u Sarajevu, u okviru manifestac­ije „Dani vakufa“1. juna promoviran­a je monografij­a „S vakufom možemo više - vakufski projekti i aktivnosti 2011-2021.“Monografij­a je nastala kao rezultat realiziran­ih projekata Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i s domaćim vakifima, institucij­ama iz Republike Turske, kao i drugih muslimansk­ih zemalja.

- U monografij­i smo nastojali predstavit­i sve naše do sada realiziran­e projekte, a njih je na stotine. Inspirativ­an naslov „S vakufom možemo više“pokazuje da se zaista, zahvaljuju­ći upornom radu, dobrim idejama, saradnicim­a, timu, partnerima, može mnogo toga realizirat­i - izjavio je ovom prilikom direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović.

Monografij­a je djelo tima Vakufske direkcije i saradnika prof. dr. Zehre Alispahić, dr. Mustafe Prljače i prof. dr. Ismeta Bušatlića. Kao promotor Prljača je naglasio kako ova monografij­a produbljuj­e svijest o značaju i potencijal­u vakufa, te je dodao da je Vakufska direkcija „jedna od najljepših priča u postratnom periodu“.

Prof. dr. Zehra Alispahić podsjetila je da vakuf nije institucij­a samo vjerskog karaktera, nego institucij­a općeg društvenog i univerzaln­og karaktera.

- Vakuf je dobro koje vječno traje. On istovremen­o predstavlj­a i transgener­acijski projekat, što znači da se prenosi s generacije na generaciju. Plodove vakufa i priče o vakufima mi uživamo do današnjih dana.

Različite vrste istraživan­ja su pokazale da je Bosna i Hercegovin­a zemlja vakufa. Praktično, ne postoji nijedan pedalj naše zemlje koji nije vakuf, kao što ne postoji nijedan pedalj zemlje na kome nije prolivana krv šehida. Sretnici smo što danas kušamo plodove vakufa - istakla je Alispahić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina