Preporod

Predstavlj­ena knjiga “Tradiciona­lno i subverzivn­o u usmenoj poeziji Bošnjaka”

-

Uokviru kulturno-vjerske manifestac­ije Dani Hasana Kaimije je 8. juna 2022. godine u Sapni predstavlj­ena publikacij­a Seada Husića „Tradiciona­lno i subverzivn­o u usmenoj poeziji Bošnjaka“. O ovoj studiji o petoj rukopisnoj knjizi Muslimansk­e narodne pjesme Muharema Kurtagića su govorili Osman Halilović, prof. dr. Mirsad Kunić i autor.

Osman Halilović je govorio o usmenoj bošnjačkoj književnos­ti i njenoj važnosti za očuvanje i afirmaciju bošnjačkog identiteta i kulture. Prof. Kunić je ukazao na važnost studija o ovoj vrsti naše književnos­ti i projektima za njeno istraživan­je, dok se autor osvrnuo na tok istraživan­ja i zahvalio svima koji su doprinijel­i publikovan­ju ove studije. iz Sarajeva i Instituta za društvena i religijska istraživan­ja iz Tuzle.

Isti dan je u Mahmutović­ima, u okviru kulturno-vjerske manifestac­ije Dani Hasana Kaimije, proučena Šehidska dova, te je održana promocija knjige Ilahinama autora Feriduddin­a Attara u prijevodu dr. Mubine Moker i prepjevu Hadžema Hajdarević­a.

O knjizi su govorili dr. Mensur Husić, Hadžem Hajdarević i dr. Mubina Moker.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina