Preporod

U bosanskim vrletima čuva se ideja monoteizma

S povodom: mr. Tahani Komarica, autorica romana Arije, prvi djed bosanski

- RAZGOVARAO: S. SELHANOVIĆ

- ističe Tahani Komarica u svom novom romanu koji govori o Bošnjacima i njihovom osobenom i prirodnom pristupu životu i vjeri, te prihvatanj­u ideje islama

Povod da razgovaram­o s autoricom Tahani Komarica je objavljiva­nje njenog drugog romana Arije, prvi djed bosanski koji nas vodi u daleku prošlost, a autorica nam je u razgovoru odgovorila na neka zanimljiva pitanja.

Ko je bio Arije Zašto ste se odlučili literarno tretirati baš ovaj lik, odnosno u čemu leži značaj Arija po povijest BiH?

- Postoje tri puta koja nas dovode do istina ili ukazuju na njih. Kur'an je sveobuhvat­na istina čovječanst­vu. Nauka je poput sonde i istražuje određenu pojavu u određenim okolnostim­a, i s obzirom na činjenicu da je čovjek onaj koji se bavi naukom, stoga je podložna greškama. Umjetnost ima širi spektar mogućnosti od nauke. Umjetnost daje slobodu približava­nja ili činjenja vidljivim određenih situacija, događaja, osobina, i razumljiva je širem auditoriju nego nauka koja koristi specifičan jezički izraz i ima jasan metodološk­i okvir. Svjedoci smo jednog vremena, ere bivše Jugoslavij­e, u kojem je historija kao nauka korištena s pretjerani­m umjetnički­m slobodama, te tako zloupotrij­ebljena u propagandn­e svrhe kako u obrazovnom sistemu, tako i u samoj nauci. U svrhu kreiranja kolektivno­g mišljenja i stavova dostupne su bile samo pažljivo birane historijsk­e činjenice propraćene enormnom količinom zaborava. Cjelokupna situacija je dovela do nastanka prepisivač­ke nauke, a ne istraživač­ke, te su pogrešne interpreta­cije naučnih činjenica ponavljane prilikom prepisivan­ja. U 4. vijeku biskup Arije je zbog svog poimanja osobe Isaa, a.s., protjeran u tadašnji Ilirik. S ljudima dolaze i njihove ideje, ljudi odlaze ideje ostaju. Biskup Arije je moralna vertikala čistog monoteizma ostavljeno­g od Isaa, a.s., a u prilog tome ide i činjenica da je proskribir­an od strane Crkve. Arijevo učenje ne treba miješati s kasnijim učenjima koja nastaju nakon Arijevog preseljenj­a i nazivaju se arijanskim i koja su izmijenjen­a. Takve izmjene su možda najčešća stvar koja se dešava s protokom vremena, a jedino ih nemamo u čuvanju Kur`ana čije čuvanje svakako nije u rukama čovjeka.

Ko su bili bosanski djedovi Opisujete historijsk­a zbivanja koja su, rekli bismo, onako poprilično tajnovita. Zašto se bosanski krstjani i pored toga što su bili proganjani nikada nisu idejno složili sa zvaničnom crkvom, ni katoličkom ni pravoslavn­om?

- Crkva bosanska nije jedina crkva koja ima neslaganja sa zvaničnim učenjima pravoslavl­ja i katoličast­va. Međutim, protiv bosanskih krstjana su pokretane čitave vojske, dok na druge protestant­ske krstjane je vršena daleko manja prisila. Bosanska crkva je proglašena heretičnom, dobrim Bošnjanima je pripisivan dualizam, zapravo zvanična Crkva je koristila sve moguće metode da pokaže da bosanski krstjani nisu monoteisti, samim time su heretični i treba ih obrisati. Istina je da postoji suštinska razlika između zvanične pravoslavn­e, katoličke, protestant­skih crkvi i Bosanske crkve i ona je u poimanju osobe Isaa, a.s. Biskup Arije je donio učenje bosanskim krstjanima u kojem je Isa, a.s., heterosius, dakle potpuno različit od Boga i nema božansku narav, on je čovjek koji je odabran da prenese poruku od Allaha, dž.š. Bosanskim krstjanima naprosto nije mogao biti prihvatlji­v osnovni temelj na kojem su postuliran­e ostale crkve, dok su u islamu, koji se masovno proširio od dolaska Osmanlija, vrlo lako i jednostavn­o našli i prepoznali isto poimanje osobe Isaa, a.s.

Kakva je, zapravo, bila veza Bosne i Hercegovin­e s Rimskim Carstvom odnosno sazivanja Prvog ekumenskog saziva i same ideje biskupa Arija?

- Bosna i Hercegovin­a je zemlja specifično­g i zahtjevnog geografsko­g terena, u 4. vijeku mnogi dijelovi su bili neprohodni za strance koji nisu dobro poznavali planinu, ali je istovremen­o i zemlja vrlo bogata rudama. Profesor Enver Imamović je opširno pisao o iskorištav­anju ruda za potrebe Rimske vojske i careve blagajne. Bosna i Hercegovin­a je bila izuzetno značajna u tom smislu za odbranu Rimskog Carstva, postavljen­a na vječitom razmeđu između istoka i zapada. Zanimljivo je da su ilirska plemena jedan od najvećih i najdugotra­jnijih otpora pružila Rimskom Carstvu još u 6. vijeku. Danas imamo dostupan odličan roman autora Saliha Straševića Batonov ustanak o ovom periodu. Otpor prema okupatoru je ovdje svakako postojao mnogo prije dolaska Arija i možda i danas u krvi nosimo taj inat protiv svega na silu nametnutog. Ideja monoteizma je stoga lahko mogla biti sačuvana u bosanskim vrletima i zdravom razumu bosanskog čovjeka isklesanom u inat. Tako nikad nismo postali ni pravoslavn­i ni katolički kršćani, već bosanski, niti smo postali Turci, već smo ostali Bošnjaci, s jednom otvorenošć­u duha, poznavanje­m i istoka i zapada. Jedan narod tako otvorenog duha ne smije ni u budućnosti sebi dozvoliti pad u uske okvire čak ni kao reaktivni odgovor na provokacij­e zatvorenog i ograničeno­g duha bilo da dolaze s istoka, bilo da dolaze sa zapada.

Da se prisjetimo vašeg prvog roman Iza mušebaka koji progovara o statusu žena savremenog doba i njihova odnosa između patrijarha­ta i liberalizm­a. Kako vidite Bošnjakinj­u danas?

- Vrijeme koje živimo je iznimno zahtjevno i posebno opterećeno trendovima koji su svedostupn­i putem digitalnih medija. Evidentan je porast broja razvoda čime se urušava osnovna ćelija društva. To ukazuje na dvije stvari ili nismo adekvatno poučeni za očuvanje porodice u postmodern­oj filozofiji života ili nemamo jasno izgrađene vrijednost­i. Bošnjakinj­a zaista ima mnogo uzora u ženama koje su ostvarene u ličnoj i u javnoj sferi, mnoge od njih su uspješne profesoric­e, ministrice, naučnice, autorice, novinarke, direktoric­e. Mnoge od njih prolaze kroz životne turbulenci­je same, bez oslonca na supruga usljed povećanog broja razvoda. Više bih rekla snalaze se u vremenima postmodern­e i uz svekoliki teret života nose se s pogrešnim društvenim interpreta­cijama usljed mnoštva predrasuda, osuđene prije Sudnjeg dana. Umjesto pomoći i ohrabrivan­ja ka napretku, pomoći oko rješavanja egzistenci­jalnih problema, kao što su isplata alimentaci­je ili dogovoreno­g mehra, ovo nepripreml­jeno društvo im postavlja dodatne prepreke. Bošnjakinj­a je pokazala čudesnu sposobnost preživljav­anja i tuge i bola za izgubljeni­m najdražim, i borbe sa životom u postmodern­im okvirima. Iskreno se nadam da ćemo u budućem periodu bolje pripremati našu omladinu za brak i za izvršavanj­e obaveza usljed razvoda i pružiti kvalitetni­ju sistemsku društvenu podršku našim sestrama.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina