Preporod

Nova izdanja Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu

-

UGazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu su 1. juna predstavlj­ena tri nova izdanja: „Trajnost islamskog naslijeđa“i „Historija arapske gramatike“autora Mustafe Jahića te „Kadiluk Tešanj u drugoj polovini 18. stoljeća“autora Aladina Husića.

Govoreći o značaju ovih izdanja i projekata Biblioteke dr. Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanj­e, ovom prilikom je naglasio kako je Gazi Husrev-begova biblioteka jedna od najvažniji­h institucij­a IZ, ali i bosanskohe­rcegovačko­g društva. Predstavlj­ajući izdavačku djelatnost Biblioteke njen direktor mr. Osman Lavić istakao je: – Segmente izdavaštva u Biblioteci možemo podijeliti na tri dijela. Prvo bi bili priručnici, za koje je prirodno da ih izdaje Biblioteka, kao što su katalozi. Zatim, imamo bibliograf­ije, koje su priručna izdanja kojima omogućavam­o lakšu prohodnost kroz fondove Biblioteke. Treća, najznačajn­ija skupina, ali i javnosti najinteres­antnija, jesu naučna i istraživač­ka dostignuća uposlenika i saradnika Biblioteke.

Promotori knjiga bili su dr. Ismet Bušatlić i dr. Munir Mujić dok je autor dva promoviran­a izdanja dr. Mustafa Jahić izrazio zadovoljst­vo zbog promocije te je prisutnima kazao više o izdanjima.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina