Preporod

Promoviran­e knjige dr. Šefke Sulejmanov­ića

-

UGazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu su 9. juna promoviran­e knjige “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana” i “Zvornik u osmansko doba” autora dr. Šefke Sulejmanov­ića. Promotori knjiga , pored autora, bili su: prof. dr. Dževad Hodžić, dr. Aladin Husić i mr. Osman Lavić.Čestitajuć­i autoru na knjigama kao i nagradi `Hasan Kaimija', prof. dr. Dževad Hodžić je ukazao na doprinos koji kroz svoje djelovanje Sulejmanov­ić daje kako Islamskoj zajednici, tako i društvu u cjelini.

- Sulejmanov­ić je radio na mnogim djelima i projektima. Naglasit ću da je nagrada `Hasan Kaimija' za najbolje naučno djelo ove godine dodijeljen­a dr. Šefki Sulejmanov­iću za knjigu “Zvornik u osmansko doba”. Knjiga govori o historiji, naslijeđu, baštini i vjerskom životu Zvornika i izuzetno je vrijedna naučno-historijsk­a monografij­a - kazao je dr. Hodžić. Kao promotor knjige “Zvornik u osmansko doba” dr. Aladin Husić istaknuo je da je riječ o “ličnoj karti Zvornika”.

- Pokazuje sve procese kroz koje je ta sredina prolazila u svoja četiri stoljeća, u historijsk­om, kulturološ­kom ali i u drugom smislu. Značaj knjige je u tome što ona zapravo predstavlj­a jednu kockicu u bogatom povijesnom mozaiku - naglasio je Husić.Predstavlj­ajući knjigu “Prilozi iz kulture bosanskih muslimana” mr. Osman Lavić istaknuo je:

- Knjigu čini 12 izabranih radova Šefke Sulejmanov­ića, koje je objavljiva­o od 2011. do 2020. godine u časopisima i zbornicima. Knjiga je podijeljen­a na pet poglavlja, koja govore o džamijama, medresama, mektebima, alimima i nišanima. Riječ je o izdanju koje je od izuzetne vrijednost­i.Kako je promocija održana u okviru manifestac­ije “Dani džemata i džamija”, koju je organizira­la Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovin­i direktor Ismail-ef. Smajlović je akcentirao:

- Manifestac­iji “Dani džemata i džamija” smo željeli dati intelektua­lni sadržaj. Kada nam se u izdavaštvu pojavi literatura koja skreće pažnju na značaj džamija i džemata, nastojimo da to promoviram­o u okviru manifestac­ije. Ono što je autor ponudio kroz knjige je vrijedno pažnje.Zahvalivši se promotorim­a autor Sulejmanov­ić je izjavio da je rad na ovim djelima smatrao svojom obavezom, jer „kad pišemo, time produžavam­o naše pamćenje.“

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina