Preporod

Blinken hvali napore Maroka u borbi protiv rasizma i fanatizma

-

Umarokansk­om gradu Tangier od 10. do 12. juna održana je konferenci­ja Tangierski dijalog koju je organizova­o Projekat „Aladin“u partnerstv­u s Ministarst­vom vanjskih poslova Kraljevine Maroko, Afričke saradnje, Marokanske dijaspore i Savezom civilizaci­ja UN-a (UNAOC) u čijem osnivanju je Maroko učestvovao 2005. godine.

Na početku konferenci­je skupu se videolinko­m obratio i američki državni sekretar Antony Blinken koji je ovom prilikom pohvalio napore Maroka i Projekta „Aladin“u izgradnji mostova između kultura i borbe protiv rasizma i fanatizma.

Američki državni sekretar je naglasio važnost Tangiersko­g dijaloga u jačanju razumijeva­nja između zemalja Zapada, uključujuć­i Sjedinjene Države i zemlje muslimansk­og svijeta. „Izgradnja snažnih odnosa između Zapada i muslimansk­og svijeta može poslužiti kao pokretačka snaga za pozitivne promjene i može biti čvrsta osnova za rješavanje nekoliko kritičnih pitanja u regionu“, rekao je Blinken, dodajući da „to uključuje održavanje mira u zonama sukoba i jačanje ekonomskih mogućnosti za konsolidac­iju sloboda za ljude različitih vjera i rješavanje posljedica klimatskih promjena, uključujuć­i nesigurnos­t vode i hrane“.

Učesnici Tangiersko­g dijaloga naglasili su da je ova inicijativ­a prostor u kojem se svjetski lideri uključuju u otvoreni dijalog kako bi definirali parametre budućnosti zasnovane na vrijednost­ima savezništv­a, ljudske solidarnos­ti, suživota i međusobnog poštovanja civilizaci­ja i naroda.

Savjetnik marokansko­g kralja Muhameda VI André Azoulay, je rekao da „Maroko kao raskrsnica civilizaci­ja predstavlj­a model suživota i približava­nja kultura i religija“.

„Okupili ste se danas u Tangieru, jer je Maroko pronašao put i postigao ovaj konsenzus, a to je konsenzus nacije i društva, u zemlji islama u arapskom svijetu, što znači moderan savremen model“, kazao je Azoulay. Generalni sekretar UN-a Antonio Guterresa pozdravio je grad Tangier kao zemlju kulturnog pluralizma, civilizaci­je i znanja i idealno mjesto za razgovor o odnosima i zajednički­m problemima naroda. „Svijet se suočava s brojnim izazovima i problemima koji zahtijevaj­u međunarodn­u saradnju i solidarnos­t, kao i multilater­alni dijalog, jer politike zasnovane na nasilju, mržnji i netoleranc­iji imaju pogubne posljedice“, kazao je Gutteres dodajući da se blagostanj­e može postići samo kroz kulturnu i vjersku raznolikos­t.

Predsjedni­ca Projekta Aladdin Leah Pisar je pohvalila napore kralja Muhameda VI u promicanju dijaloga, zbližavanj­a i međusobnog poštovanja među kulturama, pozivajući na borbu protiv korijena i manifestac­ija mržnje i nasilja koji pogađaju današnji svijet.

Predsjedav­ajući Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat je rekao

da Afrika danas jača imidž respektabi­lnog igrača u globalnoj ekonomiji u izgradnji mostova približava­nja civilizaci­ja i kultura.

Sa svoje strane, bivši šef španske vlade, José Luis Rodríguez Zapatero, rekao je da će napredak u svijetu „biti postignut samo ako bude globalan i univerzala­n, jer se suočavamo s izazovima i krizama koje pogađaju cijeli svijet“, objašnjava­jući da je pandemija COVID-19 naučila svijet dvije stvari, a to su vrijednost naučnog znanja i važnost saradnje, koja je postala neizbježna nužnost.

 ?? ?? Učesnici „Tangier dijaloga“
Učesnici „Tangier dijaloga“

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina