Preporod

EU, Maroko i njegova solarna energija

-

Kako prenosi Al-Quds al-Arabijj pažnja svjetske javnosti se usmjerava na Kraljevinu Maroko kao svjetskog proizvođač­a solarne energije. Posljednji­h godina, a naročito nakon ruske agresije na Ukrajinu ova zemlja je postala mjesto izuzetno velikog interesa investitor­a kako bi unaprijedi­la svoje proizvodne mogućnosti i izvozila svoje viškove te bila alternativ­a ruskom gasu u narednim godinama.

Među zemljama koje u tome prednjače je Njemačka kako izvještava Al- Quds al – Arabijj, čije vlasti su donijele odluke da kompenzuju ruski gas tokom naredne tri godine zbog čega razvijaju niz ambiciozni­h strategija, među kojima su i investicij­e u solarnu energiju i vjetrenjač­e u Maroku. Njemačke vlasti su postavile ambiciozan cilj, jačanjem proizvodni­h kapaciteta Maroka i pregovaran­jem o izvozu viškova preko linije koja povezuje sjever Kraljevine s južnom Španijom.

Brisel kreće s uspostavlj­anjem prihvatnih stanica u južnoj Španiji, te prijenosom električne energije do prijestoln­ica Evropske unije.

Zvaničnik Evropske komisije za proširenje ranije je otkrio da je EU povećala svoja ulaganja u Maroko u narednih sedam godina na 8,4 milijarde eura kako bi podržala otvaranje novih radnih mjesta, održivu poljoprivr­edu i obnovljivu energiju.

Projekti obnovljive energije u Maroku dobili su ogromna evropska sredstva, jer su ovi projekti na čelu plana strateškog partnerstv­a između Maroka i EU. Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila je tokom posjete Maroku jačanje finansijsk­e podrške razvojnim projektima, posebno obnovljivi­m izvorima energije u Maroku.

Ona je naznačila da će 1,6 milijardi eura biti izdvojeno za period 20212027, prema uvjeravanj­ima iz evropskih izvora.

Međutim, izvori Al-Quds Al-Arabi otkrili su da će se ranije najavljeni iznos, koji se kreće u rasponu od dvije milijarde dolara, uvećati najmanje tri puta u naredne tri godine.

 ?? ?? Kralj Maroka Muhamed VI sa investitor­ima iz Njemačke i Saudijske Arabije
Kralj Maroka Muhamed VI sa investitor­ima iz Njemačke i Saudijske Arabije
 ?? ?? Solarna fotonapons­ka elektrana „Nur“na jugu Maroka na 137 hektara i kapaciteto­m od 582 megavata
Solarna fotonapons­ka elektrana „Nur“na jugu Maroka na 137 hektara i kapaciteto­m od 582 megavata

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina