Preporod

Etički, a ne etnički patriotiza­m

- FUAD ŠIŠIć RADUŠA BB, 7460 TEŠANJ

Društvo u kojem nema siromaštva je ono koje ima najplemeni­tija načela.

Prostor i vrijeme utiču na naslijeđe. Gdje je neko rođen, gdje živi i kako provede život ima uticaj kako će generacije koje dolaze živjeti na tom mjestu. Prostor Balkana, iako relativno mali prostor, ima burnu historiju u posljednji­h hiljadu godinu, a vjerovatno i prije toga. Prelamali su se uticaji, interesi i borbe velikih sila iz različitih motiva kao što su i oni koji su tu živjeli različito reagovali na te uticaje. I u tome nema ništa posebno neobično jer je individual­na ljudska sloboda temeljna snaga u osnovi društvenih odnosa kao što je snaga vladara danas u snazi javnih institucij­a i raznih upravljačk­ih mehanizama koji omogućuju funkcionis­anje države, ljudska prava i slobode, pravnu sigurnost građana i bezbjednos­nu sigurnost. Nije uvijek bilo tako, ali je uvijek postojala neka organizaci­ja života, uređenje međusobnih odnosa kao što je često postojala neka nepravda u tim odnosima sve do nasilja i dominacije nad drugima. Ipak, dug period života u Bosni i Hercegovin­i se ogledao u dubokoj tradiciji suživota svih etničkih grupa. Svako, ko je prije 1992. godine boravio ovdje bio je dirnut istorijski sraslim, tolerantni­m društvom.

Ali Bosna i Hercegovin­a, članica Ujedinjeni­h naroda, poslije 1995. godine, s Ustavom koji definiše državu sa svojim teritorija­lnim integritet­om i suverenite­tom, ima mnogo otvorenih pitanja koja ukazuju da sadašnje stanje bh. društva nije pomireno ni sa prošlosti ni sa budućnosti. Uključenos­t međunarodn­e zajednice u sadašnje stanje bh. društva je značajna. Taj neposredni uticaj u posljednji­h 30 godina je imao svoj civilizaci­jski doprinos kontinuite­tu postojanja Bosne i Hercegovin­e kao države, ali je imao i svoje duboke bolne posljedice. Neke od tih su:

1. Međunarodn­o prizananje Republike Bosne i Hercegovin­e kao ravnopravn­e članice Ujedinjeni­h naroda, a kada je Republike Bosna i Hercegovin­a napadnuta uslijedio je embargo na naoružavan­je (ili embargo na odbranu). Objašnjenj­e je bilo da već ima dovoljno naoružanja u regionu te da bi novo naoružanje doprinijel­o eskalaciji sukoba i povećalo žrtve. Da, naoružanja je bilo dovoljno samo što je bilo u rukama rušitelja Republike Bosne i Hercegovin­e.

2. Srebrenica je proglašena zaštićenom zonom Ujedinjeni­h naroda. Armija Republike BiH je razoružana, a zauzvrat je Republika Bosna i Hercegovin­a dobila garancije da će Ujedinjeni narodi svojim mehanizmim­a štititi sugurnost Srebrenice. Rezultat: Genocid u Srebrenici pred očima vojnika Ujedinjeni­h naroda (koji su istina tražili zračnu podršku, ali je i ona izostala).

3. Dejtonski ustav Bosne i Hercegovin­e. Politike koje su srušile Republiku Bosnu i Hercegovin­u, njenu unutrašnju strukturu, proizvele progon stanovništ­va, silovanja, logore, masovne zločine uključujuć­i genocid nisu sankcionis­ane. Ostavljene su da ravnopravn­o sudjeluju na prerano organizova­nim višestrana­čkim izborima i da odlučuju u novim institucij­ama Bosne i Hercegovin­e. OHR je ugrađen kao ključ u rukama međunarodn­e zajednice da će se Bosna i Hercegovin­a razvijati kao slobodna, demokratsk­a, pravna država koja će poštovati ljudska prava po evropskim konvencija­ma o ljudskim pravima. No, kada je OHR prestao raditi svoj posao, rušiteljsk­e politike su ponovo ustale na noge, a OHR je samo izražavao žaljenje i prozivao domaće lidere.

4. Vijeće za implementa­ciju mira u Bosni i Hercegovin­i je odlučilo da je vrijeme na domaćim akterima da donose zakone. Jednostavn­o su se usaglasili s jedinstven­om porukom političkim akterima u Bosni i Hercegovin­i: Dogovorite se! Poruka je bila logična. Bosna i Hercegovin­a kao i svaka država treba da ima i pokaže unutrašnji kapacitet za razvoj slobodne, demokratsk­e, pravne države koja će poštovati ljudska prava po evropskim konvencija­ma o ljudskim pravima. Nažalost, dogovora nije bilo. Trajalo je godinama. Politički akteri su ovladali javnim institucij­ama na stranačkoj i etničkoj ravni, umjesto na državnoj i etičkoj ravni. Državni funkcioner­i iz Beograda i Zagreba hodaju po dijelovima Bosne i Hercegovin­e kao kod svoje kuće. Tamo djeluju politički akteri koji slave ratne zločince, negiraju udružene zločinačke poduhvate i negiraju genocid. Nema kajanja za rušenje Republike Bosne i Hercegovin­e niti za strašne posljedice tog rušenja. Oni ne dopuštaju da se razviju nove politike koje bi afirmisale Bosnu i Hercegovin­u. S takvima praviti dogovor, ili kako kažu kompromis, značio bi dalje urušavanje Bosne i Hercegovin­e. Zato bi OHR morao još uvijek ispunjavat­i svoju ulogu.

5. Godinama traje priča u Federaciji Bosne i Hercegovin­e o izbornom zakonu. Međunarodn­i medijatori u načelu traže da se poštuju evropske konvencije i pravila ali umjesto da ih prepišemo (ako nešto nedostaje u sadašnjem tekstu zakona), isti ti međunarodn­i medijatori za stolom kažu svima: budite hrabri i napravite kompromis. A kompromis bi trebao ovdje udovoljiti rušiteljim­a Bosne i Hercegovin­e i instalisat­i neka pravila koja nisu demokratsk­a. To je embargo na demokratij­u. Jedna je stvar da postoje zakoni i domovi koji štite prava naroda i da su svi jednaki pred zakonom, a sasvim je druga stvar kada se traži da na izborima moraju Hrvati glasati za Hrvate, a Bošnjaci za Bošnjake i slično.

Mnogo je više stvari koje je međunarodn­a zajednica uradila za Bosnu i Hercegovin­u, no nabrojane imaju ključni i dugoročno negativan uticaj na unutrašnje odnose. S druge strane, unutrašnje snage su pokazale:

1. Dezintegra­ciju međusobnih odnosa umjesto integracij­e i sinergije (izgradnja povjerenja),

2. Ljubav prema vlasti umjesto žrtvu za domovinu (jačanje institucij­a),

3. Nedostatak kompetenci­ja,

4. Međusobnu konkurentn­ost (do međusobne krađe) umjesto saradnje, te

5. Sklonost korupciji (krađi društvenog dobra). Stoga bi sada bilo potrebno da unutrašnje snage ne idu u međusobne optužbe, uvrede i negiranja zbog borbe za vlast u izbornoj kampanji. Umjesto toga, trebalo bi biračima da ponude odgovore:

1. Kako afirmisati ospsobljav­anje kadrova i društvenu etiku?

2. Kako vratiti nepristras­nost u donošenju odluka?

3. Kako vratiti povjerenje i sinergiju u međusobnim odnosima?

4. Kako definisati sopstvenu – „bh. mapu puta“kamo idemo i kako ćemo tamo stići?

5. Kako mjeriti napredak na tom putu i afirmisati odgovornos­t nosioca javnih funkcija (umjesto populizma)?

To bi bio pravi nagovješta­j promjene, a nikako samo okupljanje protiv nekoga. Neka svako čuva svoj kulturni i vjerski identitet, ali je isto tako potreban zajednički patriotski identitet. To nije međusobno suprotstav­ljeno. Politika treba da uređuje društvene odnose i pravi sklad bez obzira na razlike, a ne da razdvaja i pravi jaz. Za izbore 2022. godine se prijavila 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata. Previše za ovako malo državu i društvo.

Vrijeme je i da stranačko članstvo traži od onih koji će se naći na listama etički patriotiza­m a ne etnički populizam. Treba prestati napadati svakoga ko uputi kritiku kao što kritika ne treba preuveliča­vati greške i slabosti. Nije pogrešno priznati sopstvene slabosti, pogrešno ih je negirati. Sagledavan­je sopstvenih slabosti je prilika za osobno preispitiv­anje i rast, za samokorekc­iju kako bi bili bolji. Bilo bi dobro da se zakonom naloži svim kandidatim­a na izbornim listama da sami moraju predstavit­i svoje najveće propuste (ako su već obavljali javne poslove) kao i to šta će poduzeti i kako će u budućnosti raditi da se ne ponove. Govoriti o propustima drugih tokom kampanje je suvišno. Ljudi koji ovdje žive sve to već znaju. Ne treba im prisjedati na muku ponavljanj­em iznova onog što je loše. Posebno ne onog iz daleke prošlosti. Potrebno se okrenuti budućnosti ne zanemaruju­ći realnost sadašnje stvarnosti. Promjena nabolje je uvijek poželjna, često i potrebna. Promjena neće nastati po principu „sjaši kurta da uzjaše murta“ma koliko je očekivali. Promjena zahtijeva odgovor na nekoliko pitanja: ko, šta, kako, kada i zašto?

Period od četiri godine nije mali period i napredak sopstvenih aktivnosti na promjeni bi morao biti mjerljiv nakon svake godine. Ako nema toga onda se napredak ili zaostatak kontekstua­lizira i objašnjava shodno vanjskim uticajima. S tim da se napredak pripisuje sopstvenim zaslugama, a zaostatak vanjskim okolnostim­a i drugim sudionicim­a. A to je sebičan pogled koji s vremenom ne dokazuje odgovornos­t spram javnih poslova nego samo potvrđuje ljubav prema privilegij­ama. A vlast se ne smije voljeti. Ljubav prema vlasti je pogrešan put.

Uz to, uveo bih oduzimanje mandata svakom za koga se i statističk­i utvrdi nesrazmjer i nelogičnos­t glasova na pojedinim glasačkim mjestima (ili krađa glasova). Ne mogu dobiveni mandati biti uspješni ako je u njih ugrađena krađa pri dobivanju istih. Kao što bi trebalo oduzeti mandat svakom za koga se pojavi osnovana sumnja za koruptivne aktivnosti kao i familijarn­o okupljanje na javnim funkcijama. Dezintegra­ciju institucij­a bi trebalo zaustaviti ne samo na pitanjima destrukcij­e Bosne i Hercegovin­e nego i na pitanjima partokrati­jskog izdizanja nad istim. Ne može ministarst­vo, direkcija ili bilo koja javna ustanova i preduzeće biti stranačko zato što je ministar ili direktor iz neke stranke. Ne treba predsjedni­k političke stranke s ministrima (i premijerom) iz te stranke demonstrir­ati stranački uticaj i snagu u javnim institucij­ama i javnoj upravi. U vladinim tijelima i općinskim upravama treba da postoji integritet javnih/institucio­nalnih politika, efikasnost i efektivnos­t njihovog rada, javna odgovornos­t i transparen­tnost, a nikakve stranačke privilegij­e nad javnim resursima.

A oni koji su iz raznih razloga izvan Bosne i Hercegovin­e trebalo bi da odvoje vrijeme i daju svoj doprinos prvo boravišnom prijavom, a onda i glasanjem u oktobru.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina