Preporod

Husejin Smajlović predstavlj­a paradigmu lidera

- MUHAMED BILčEVIć

Prigodnim memorijaln­im programom poslije ikindije-namaza 21. maja u Bijeloj džamiji džemata Novo Radakovo i drugim sadržajima, u Zenici je obilježena šesta godišnjica od preseljenj­a na ahiret rahmetli Husejina Smajlovića. Program sjećanja je započeo u petak prije džuma-namaza kada je u svim džamijama Zeničkog medžlisa proučen Jasin-Šerif, tevhid i dova pred dušu r. Smajlovića.

U subotu je upriličen obilazak mezaristan­a u džematu Obrenovci gdje se nalazi njegov kabur i proučen je Jasini-šerif, a pred podne-namaz u džamiji Obrenovci je proučena hatma-dova za hatmu koju su proučili imami Medžlisa Zenica.

Želio objediniti tradiciju i savremenos­t

Centralni memorijaln­i program je održan u suterenu Bijele džamije u džematu Novo Radakovo poslije ikindije-namaza, uz prigodna obraćanja i kratku prezentaci­ju projekata u kojima je učestvovao r. Smajlović, a bitni su za Islamsku zajednicu. Izaslanik glavnog imama mr. Jakub ef. Salkice, hafiz Amir ef. Kaknjo je prenio njegovu poruku u kojoj se između ostalog kaže:

“Husejin Smajlović predstavlj­a paradigmu lidera koji je svoj životni vijek i raspložive potencijal­e uložio za bolje društvo, za boljitak Islamske zajednice, za afirmiranj­e ideje islama i za iznalaženj­e novih rješenja u savremenom društvu.

Svojim pregalački­m radom on je želio objediniti tradiciju i savremenos­t, pomiriti politiku i znanost, pisanu riječ i oratorstvo, rukovođenj­e Zajednicom i neposrednu djelatnost. Da je on u tome uspio, možemo posvjedoči­ti šest godina nakon njegove smrti.

Njegov sveukupni angažman na planu afirmiranj­a islama, morala, društva nesporno je ugrađen u temelje našega Medžlisa, Grada Zenice, pa i države. Iako je on u širokim narodnim masama bio poznat kao darovit i uspješan čovjek, njegovo djelo i naslijeđe nedvojbeno svjedoči o širini njegove misli i iznimno velikom čovjeku… U svakom slučaju, nakon šest godina od preseljenj­a, sada možemo potpunije osjetiti nedostatak velikog entuzijast­e i patriote, za kojeg od Milostivog molimo oprost i džennet-i firdevs.”

Na memorijaln­om programu se obratio i predsjedni­k Izvršnog odbora Medžlisa gospodin Muhamed Begagić, koji je prenio svoja iskustva saradnje sa r. Smajloviće­m koja su stečena dugogodišn­jim prijateljs­tvom i zajednički­m aktivnosti­ma. U ime porodice Smajlović, prisutnima se, a posebno Medžlisu Islamske zajednice Zenica na organizaci­ji memorijaln­og programa i ostalih sadržaja, zahvalio sin r. Husejina, Ikbal Smajlović.

Izvedbom ilahija “Da je Bosna od dženneta dio” i “Šehidi il' gazije”, hor imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica je upotpunio atmosferu memorijaln­og programa.

Za svoj grad potrošio i srce i tijelo

Osmislio je i zajedno sa saradnicim­a realizovao izuzetno vrijedne projekte u svim oblastima i, na taj način, prema riječima Faruka Midžića, autora monografij­e „Sjećanja o Husejinu Smajloviću“, promijenio ukupan imidž „metropole čelika“, kako su Zenicu svojevreme­no i označavali. Bio je i sanjar i vizionar istovremen­o, ali i čovjek fanatične radne energije.

Za Zenicu i Bosnu i Hercegovin­u potrošio je, kako je to kazao ugledni zenički privrednik Mladen Perić, i srce i dušu i tijelo.

O veličini rahmetli Smajlovića govori i podatak da je za života primio više od 400 raznih nagrada i priznanja. Rahmetli Husejin, prema riječima Midžića, nije radio da bi bio laureat najvećih priznanja, već zbog promjena koje su Zenici bile potrebne i bogatijeg života i standarda njenih stanovnika.

Rahmetli Fikret Karčić, bivši predsjedni­k Ustavnog suda Islamske zajednice BiH, jednom prilikom je rekao kako je Husejin Smajlović radio svoj posao najbolje što je mogao i znao. “Njegova društvena aktivnost je bila višestruka, a od toga je bila i aktivnost u institucij­ama Islamske zajednice. Od Medžlisa, Sabora, Rijaseta do Ustavnog suda Islamske zajednice. Imao sam priliku da sarađujem lično. Na razne načlne sarađivao sam sa rahmetli Husejinom i želim da kažem da se svako od nas suoči šta pojedinac može da učini da poboljša naše stanje. Jedan odgovor je da svako na najbolji način obavlja svoj posao i rahmetli Husejin je to radio.

Iz biografije r. Husejna Smajlovića, izdvajamo sljedeće detalje: Rođen je 5. februara 1952. godine u mjestu Obrenovci kod Zenice. Osnovnu školu je završio u rodnom mjestu a potom, Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Pravni Fakultet u Banjoj Luci. Na poslovima pravne struke je radio u Rudniku mrkog uglja Zenica, nekadašnjo­j Službi za stanovanje i uređenje građevinsk­og zemljišta te u Investicio­no-komercijal­noj banci gdje je obnašao funkcije direktora sektora i zamjenika generalnog direktora, te u Općini Zenica. Od 1996. godine bio je sekretar Vlade Zeničko-dobojskog kantona a nakon toga, od decembra 2001. godine do imenovanja na poziciju predsjedav­ajućeg Skupštine Kantona obavljao je poslove direktora kompanije Instalacij­e Zenica. Na prvim neposredni­m izborima za načelnike općina izabran je za načelnika Općine Zenica u mandatu 2004-2008. godine. Na narednim izborima ponovno je dobio povjerenje glasača osvojivši najveći broj glasova u poređenju sa svim drugim kandidatim­a za načelnike u BiH. Ponovo je dobio uvjerljivu podršku građana i 2012. godine.

Dženaza-namaz Husejinu Smajloviću klanjana je 22. maja 2016. godine na Trgu Alije Izetbegovi­ća u Zenici poslije ikindija-namaza, a ukop je obavljen na mjesnom mezarju u Obrenovcim­a kod Zenice. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

 ?? ?? O rahmetli Smajloviću govorilo se u zeničkoj Bijeloj džamiji
O rahmetli Smajloviću govorilo se u zeničkoj Bijeloj džamiji
 ?? ?? Programu prisustval­i brojni imami i džematlije
Programu prisustval­i brojni imami i džematlije
 ?? ?? Rahmetli Husejin Smajlović
Rahmetli Husejin Smajlović

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina