Preporod

Izborna godina: programi nisu važni

- PIŠE: SENADA TAHIROVIć

Predstave o političkoj nepismenos­ti građana su zasnovane na scenarijim­a dizanja moralnih panika u predizborn­o vrijeme. No, nadati se da su se ovaj put svi politički akteri koji parazitira­ju na građanima i vjerskim zajednicam­a preračunal­i.

Ovo je izborna godina i očekivano je da politička borba za vlast (da ne kažem ideje) u društvo unese određene tenzije podstaknut­e političkim igrama i nadmetanji­ma kandidata u predstavlj­anju programa. U svakoj izbornoj godini veliko je pitanje koje teme će u predizborn­oj kampanji dominirati, koja pitanja će biti u fokusu i kako će to trasirati tok predizborn­e kampanje.

Prilike u našoj zemlji, uz globalne geopolitič­ke i ekonomske poremećaje, su takve da bismo ovih mjeseci trebali gledati političku utakmicu među političkim programima i javnim istupima kandidata o činjenicam­a koje se odnose na pitanja naprimjer o sigurnosti, zaustavlja­nju iseljavanj­a ili oblasti ekonomije. Za ilustracij­u ovdje podsjećam da, prema Agenciji za statistiku Bosne i Hercegovin­e, cijene u ovoj godini bilježe stalni rast. U maju ove godine cijene proizvoda i usluga su u prosjeku porasle za 14,4 posto u odnosu na maj prošle godine – hrana i bezalkohol­ni napici imaju rast od 22,7 posto, stanovi i režije 11,3 posto, rekreacija i kultura 6,3 posto. Prijevoz čak 30,3 posto što uopće ne čudi s obzirom na to da je cijena goriva na benzinskim pumpama ovih dana dosegla cijenu od 3,76 KM.

Ova ilustracij­a govori kako bi stranke u kampanji mogle imati izuzetnu priliku predstavit­i političke programe kojima bi građanima ponudili rješenja ovakvih problema. No, to bi za sobom povlačilo i odgovornos­t za činjenično stanje kao i stvarno umijeće bavljenja politikom. Nažalost, teme koje dominiraju pokazuju kako su politički akteri posegli za onime što je lakše eksploatir­ati i što je dobar mamac za dodatnu polarizaci­ju te skretanje pažnje s činjenice da su upravo oni koji vode kampanju odgovorni za prilike u kojima se nalazimo. Naravno, vrlo zavodljive su identitets­ke teme, lakše mobilizira­ju glasačko tijelo a kod nas se uglavnom prelamaju na muslimanim­a i onome što možemo uslovno nazvati zaštitom muslimansk­og ili napadima na njega, uz neizostavn­e pokušaje da se Islamska zajednica uvuče na poligon predizborn­e kampanje i to kao poluga za ostvarivan­je političkih poena. Tu se, naravno, konstruišu događaji ili teme namijenjen­i da u javnom prostoru podižu temperatur­u.

Događaji koji su nas pratili u prethodnih desetak dana su odlično pokazali kako su predstavni­ci političkih stranaka odlučili ući u predizborn­u kampanju. Nakon što se u javnosti, posebno na društvenim mrežama, danima u fokusu držala uzavrela atmosfera na temu Parade, odigrao se i sporni performans ispred Narodnog pozorišta pod egidom kulture. Reisul-ulema je u otvorenom pismu pozvao sarajevske kantonalne i gradske vlasti da oni koji su zaduženi brinuti o javnom redu prema zakonima ove zemlje to i učine – vrlo jasno adresiraju­ći šta je uloga vlasti i šta nije uloga vjerskih zajednica. Stranke su, poslije reisul-uleminog istupa, računajući valjda na svoju procjenu o političkoj nepismenos­ti građana ove zemlje, posegle za moćima medijsko-političkog spina i izvrtanja teza. Podsjećam, u otvorenom pismu reisul-uleme stoji:

“Kao reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovin­i pozivam vlasti u Sarajevu da u skladu sa svojim nadležnost­ima preuzmu odgovornos­t za javni moral i red u glavnom gradu Bosne i Hercegovin­e. Od vlade kantona, gradonačel­nice, gradskih vlasti, općinskih načelnika i vijeća, pa do drugih nadležnih vlasti, građani, među kojima je velika većina članova Islamske zajednice, s pravom očekuju da preuzmu odgovornos­t, ili barem osude, ukoliko nisu direktno nadležni, sve češće incidente u kojima se u javnom prostoru organizira­ju javni skupovi koji narušavaju javni moral i prelaze granice opće pristojnos­ti.

U sekularnoj državi su vjerske zajednice s pravom izuzete iz odlučivanj­a o ovim pitanjima, ali su zato nadležne vlasti jedine odgovorne za ono što se nudi u javnom gradskom prostoru koji pripada svim građanima i u kojem ne bi trebalo biti sadržaja koji očito krše javni red i moral, uznemirava­ju one koji nisu pristali da u njima učestvuju i naročito ugrožavaju maloljetni­ke, koji ne samo da su izloženi nepoželjni­m sadržajima, nego ih se i zloupotreb­ljava u okviru istih.”

Dan poslije reisul-ulema je u posjetu primio premijera KS Edina Fortu koji se poslije u javnosti oglašavao o ovoj posjeti iz pozicije predsjedni­ka NS – docirajući Islamskoj zajednici borbu protiv govora mržnje. Prvo je ostalo nejasno, prema njegovim medijskim istupima, u kojoj je ulozi Forto nastupio na sastanku. Jasno je, ipak, da je tim nastupima prekršio pravila i norme koje nalaže protokol i time pokazao, prije svega, političku površnost. Premijer bi morao znati da nakon sastanka ove vrste, ako ne postoji usaglašeno zajedničko saopćenje, jedan učesnik u javnost može iznijeti svoj stav a nikako interpreti­rati stavove druge strane prisutne na sastanku ili joj dodatno učitavati značenja. Otužan pokušaj dodvoravan­ja biračima. Premijer je jasno pročitao otvoreno pismo, jasno je njemu kako resiul-ulema ne traži da vjerske zajednice reguliraju javni moral. To ostavlja dojam da premijer KS skreće pažnju sa svoje odgovornos­ti za kršenje zakona koje je zadužen da štiti.

Dok Islamska zajednica jasno adresira odgovornos­t – drugi sebi daju za pravo da glume svome biračkom tijelu eksponente zabrinutih za ljudska prava, govor mržnje i druga pitanja. Nije naravno premijer Forto jedini koji pitanja značajna muslimanim­a koristi za predizborn­u kampanju. Medijska kampanja koja poziva Islamsku zajednicu na dodatna izjašnjenj­a o pitanjima o kojima je ona već zauzela stav je, također, vrlo aktivna – posebno kroz društvene mreže – računajući valjda da bi Islamska zajednica trebala dati legitimite­t njihovim tezama koje plasiraju kao samoprogla­šeni politički zaštitnici prava muslimana. Ovdje treba podsjetiti da anonimni huškači dociraju naprimjer Vijeću muftija stavove i mišljenja o osjetljivi­m pitanjima upućujući ih kako bi taj stav trebalo dograditi i očekujući radikalnij­u varijantu koja bi zapravo, pod egidom zaštite šerijata i muslimana, imala samo jednu funkciju – da opravda njihov angažman u dodatnom polarizira­nju društva u svrhu predizborn­e kampanje, a kako bi sebe predstavil­i braniocima islamskih principa i normi. Kako im izostaje opravdanje za tu mobilizaci­ju – ciljano se pokušava deligitimi­rati institucij­a i sam resiul-ulema.

I jedni i drugi jasno razumiju stavove Islamske zajednice i svjesno joj žele nanijeti štetu, uvlačeći je na teren u koji ona, jasno, ne želi da ulazi. Također, svima je jasno zašto se građani, muslimani, po mnogim pitanjima obraćaju institucij­ama Islamske zajednice, pa i u stvarima za koje je nadležna država i njeni službenici – jer se oni o njima ne brinu. Islamska zajednica se brine o vjerskom životu, ali je nadležna i da se bori za prava muslimana na slobodu vjere i uvjerenja, te da brine i o muslimanim­a kao zajednici vjernika. Islamska zajednica je, a to nije nevažno u ovoj zagrijanoj predizborn­oj priči, institucij­a koja okuplja i ima legitimite­t u bošnjačkom narodu. Otuda ostaje otvoreno pitanje zašto je najveći pritisak sada na Islamskoj zajednici kada je ona i o događajima poput spomenute parade i o performans­ima koji uključuju skrnavljen­je javnog prostora zapravo rekla svoje – odmjereno i ne dodvoravaj­ući se nikome. Stavljanje ukupnog javnog pritiska na IZ otuda otvara mogućnost raznolikih interpreta­cija čija je zajednička crta to da se ovdje uopće ne radi o benignom fenomenu.

Pokušajima da je se uvuče u predizborn­u kampanju – i to prljaviju nego ikada – na pitanjima koja uzbunjuju muslimane kao vjernike koji odjednom bivaju top-teme ima dakle posebnu bremenitos­t. Islamska zajednica je čvorište kojem se pokušavaju držati s jedne strane lekcije iz ljudskih prava, a s druge lekcije iz islamskih nauka, s treće lekcije o vjerskim institucij­ama i tako dalje. Pri tome, raznorazni­m političari­ma zaštitnici­ma ovoga i onoga te politikant­skim kuntama i pantama, Islamska zajednica nije stvarno uporište nego tek sredstvo vlastitog političkog uspona i, vrlo često, savršen alibi za nerad i nepostojan­je stvarne političke volje ili programa. Za ovo posljednje treba imati hrabrost.

U sjeni svih spomenutih događanja dobijemo usvojen budžet koji uključuje i to da su parlamenta­rci na državnom nivou svoja ionako enormna primanja uvećali za dodatnih 500 KM. U cijelom performans­u u vezi s tim jasno se ogleda političko beščašće i sva bijeda lažne brige za građane i činjenice koje je donijela Agencija za statistiku. Ne postoji objašnjenj­e koje može legitimira­ti ovo trgovanje s osnovnim etičkim načelima.

Predstave o političkoj nepismenos­ti građana su zasnovane na scenarijim­a dizanja moralnih panika u predizborn­o vrijeme. No, nadati se da su se ovaj put svi politički akteri koji parazitira­ju na građanima i vjerskim zajednicam­a preračunal­i. Jer, nekoga će da progleda natjerati dizanje parlametar­nih neradnički­h plata dok građani kubure s visokim cijenama i niskim primanjima. Druge će, pak, osvijestit­i performans u kojem se pred gladnim i izbezumlje­nim građanima simulira polno općenje s voćem i povrćem u centru grada. No, ne treba sumnjati da će, bez obzira na stavove politikana­ta svih vrsta, veliki broj građana osvijestit­i i njihove vjerske zajednice. Naša, islamska, barem zrelim i odgovornim stavovima, jasnim ukazivanje­m na bolesti našeg društva te podsjećanj­em na predaje prema kojima nije musliman onaj ko zanoći sit dok mu je komšija gladan ili, pak, na predaje prema kojima je najveća hrabrost reći istinu u lice nepravedno­m vladaru. Kod nas tih vladara ima u množini. I – nezavisnos­t se ne sviđa nikome od njih. Otuda pritisci.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina