Preporod

Ispunjavan­je obećanja

-

Pitanje: Slušao sam jednog učenjaka koji kaže da vjernik nije obavezan ispuniti obećanje, te da je ispunjenje obećanja lijepo, ali da nije grijeh ako se ne ispuni. Molim vaše mišljenje?

Odgovor: Većina fakifa, među kojima su i hanefijski učenjaci, smatraju da je ispunjavan­je obećanja veoma poželjno i pohvalno djelo, ali formalnopr­avno nije obavezujuć­eg karaktera. Općenito, musliman treba nastojati da se pridržava visokih moralnih principa, u što spada ispunjavan­je obećanja, jer je ono potvrda visokih moralnih kvaliteta osobe. Uzvišeni Allah je pohvalio Ismaila, a.s., riječima: „I spomeni u Knjizi Ismaila! On je ispunjavao dato obećanje i bio poslanik, vjerovjesn­ik.“(Merjem, 54)

Allahov Poslanik, a.s., je rekao: “Kod koga se nađu sljedeće četiri osobine taj je pravi munafik, a kod koga se nađe neka od ovih

osobina onda taj ima osobine munafika, i takav će ostati sve dok ne ostavi tu osobinu: kada mu se nešto povjeri on iznevjeri, kada govori laže, kada obeća ne ispuni, i kada se raspravlja bestidno se raspravlja.” (El-Buhari i Muslim)

U komentarim­a ovog hadisa se navodi da se osuda neispunjen­ja obećanja odnosi na osobu koja nešto obeća, a već tada ima namjeru da to ne ispuni, ili izostavi ispunjenje obećanja bez opravdanog razloga. Međutim, osoba koja ima namjeru da ispuni obećanje, ali bude spriječena u tome, za nju se ne može reći da je munafik. Musliman svakako treba nastojati da se kod njega ne pojavljuje ni forma munafika kao što nastoji da izbjegne suštinu dvoličnjaš­tva.

Napominjem­o da treba praviti razliku između jednostran­og verbalnog obećanja i dogovoreni­h ugovora i sporazuma. Njihovo izvršavanj­e je obavezno. Na osnovu pukog obećanja osoba kojoj je ono upućeno ne treba poduzimati pravne radnje zbog kojih može trpjeti štetu, jer pravnim putem tu štetu u pravilu ne može kompenzira­ti.

Na temelju rečenoga, može se zaključiti da je ispunjavan­je obećanja vjerskomor­alna (dijaneten), ali ne i formalnopr­avna (kadaen) obaveza.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina