Preporod

Ilahija u povodu tridesete godišnjice stradanja Bošnjaka džemata Vrbanjci

- NIJAZ DUZAN

Usubotu 25. juna 2022. godine obilježeno je 30 godina od strašnog zločina koji su počinili srpski zločinci nad stanovništ­vom džemata Vrbanjci u Kotor-Varoši. U džematu Vrbanjci ubijeno je ukupno 97 stanovnika, od kojih veliki broj upravo na ovaj dan.

Povodom ove tužne godišnjice je organizira­no i premijerno emitovanje i promocija ilahije pod nazivnom „Svaki šehid“za koju je tekst i muziku napisao Emir-ef. Bilić, dugogodišn­ji imam džemata Vrbanjci. Promocija je održana u prepunom atriju džamije u Vrbanjcima, a u polusatnom vrlo emotivnom i vrlo bolnom programu članovi hora Eš-Šems su kroz recitale i esejske radove proveli prisutne kroz historijat nastanka ilahije, ali i kroz bolna sjećanja na žrtve koje je naš narod doživio u protekloj agresiji na domovinu, tako da su prisutne porodice šehida, ali i svi ostali vrlo emotivno dočekali prikazivan­je spota ilahije „Svaki šehid“koja je probudila bolna sjećanja i izazvala suze u očima prisutnih. Osnivač hora je Emir-ef. Bilić, a današnji sastav čine: Enisa Smajlović, Selvira Bilić, Nerma Hanifić, Lejla Alagić, Nejla Bilić, Armina Smajlović, Sajra Bilić, Ahmed Smajlović. Hor je do sada uglavnom nastupao na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš, ali se nadamo, kako rekoše i članovi hora, da će ova ilahija biti njihov prozor u svijet.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš Samir-ef. Delić je, nakon premijerno­g emitovanja ilahije, u suzama govorio o ilahiji, o emociji koju je doživio slušajući je i kazao je da je ona izraz onoga što autor, odnosno Emir-ef. Bilić, proživljav­a i doživljava dijeleći bol s porodicama šehida u proteklih 21 godinu koliko je imam ovog džemata.

O kolegi Emiru želimo kazati nekoliko riječi. Kada zamišljate dobrog, čestitog, finog insana i imama, onda će oni koji poznaju Emir-efendiju zamišljati upravo njega, vedrog, nasmijanog, uvijek spremnog da pomogne, da kaže lijepu riječ i nenametlji­vog, o njemu nećete puno čitati, slušati, nećete ga vidjeti, jer on je imam u pravom smislu te riječi, živi i radi sa svojim i za svoje džematlije, od najmlađih do najstariji­h. Ono po čemu ga ljudi najčešće zapamte je njegov milozvučni glas i da nije ono što on jeste, miran, tih i nenametlji­v, vjerovatno bi ga danas slušali rame uz rame s najboljim bosanskim, ali i svjetskim učačima mevluda, ilahija i kasida. Možda sam, kao autor ovog teksta, subjetktiv­an, jer Emir efendiju znam preko 35 godina, od djetinjstv­a i zajedno dijelimo imamsku koru hljeba, ali i puno više od te kore hljeba, i možda upravo zato kažem da je on jedan od najboljih bosanskohe­rcegovački­h imama, koji vjerno čuvaju svoju Islamsku zajednicu, svoj narod i svoju domovinu, a to je do sada nebrojeno mnogo puta pokazao i zato je ovo moj omaž njemu, tom velikom bosanskom imamu, a ja imam sreću da je on moj kolega, brat i prijatelj. Emir-ef. Bilić je kao dvadesetog­odišnjak došao u džemat Vrbanjce, još davne 2001. godine, kada je dolazak na teritoriju bosanskohe­rcegovačko­g entiteta RS bila misaona imenica za mnoge ljude u Bosni i Hercegovin­i i tu zajedno s nekolicino­m svojih džematlija, koji su se do tada vratili u svoje Vrbanjce počeo obnovu do temelja porušene džamije, ali i obnovu džematske infrastruk­ture. Danas je taj džemat jedan od najuređeni­jih u Bosni i Hercegovin­i, s odličnom džematskom infrastruk­turom i mnoštvom aktivnosti koje Emir-efendija provodi sa svojim džematlija­ma. Ilahija „Svaki šehid“je samo jedna u nizu koju je Emir-efendija napisao, a napisao ih je na desetine i još čekaju trenutak da budu publikovan­e, ali je samo nju snimio, jer ona ima poseban značaj i posebnu težinu, a moja je želja da ona bude samo prva niska u lancu bisera od Emir-efendije. Na službu u Vrbanjce stupa u oktobru mjesecu 2001. godine gdje je i danas. Kao mualim postigao je zapažene rezultate s djecom, ali i s odraslima. Tri godine je osvajao prva mjesta iz kiraeta s djecom starijeg uzrasta na nivou Medžlisa IZ Kotor-Varoš, ali i na nivou Muftijstva banjalučko­g. Koordinato­r je za nastavu i nastavnik vjeronauke u ovoj školi, a 2014. godine je proglašen za najboljeg muallima na području Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš. Oženjen je Selvira-hanumom i otac troje djece Nejle, Sajre i Bilala.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina