Preporod

Ilmi kjelam – akaidska studija Mehmeda Ali Dukatara

- PIŠE: VAHID FAZLOVIć

Brojni su se naši ugledni učenjaci, iz bliže i dalje prošlosti, kontinuira­no bavili izučavanje­m nauke akaida. Neki među njima su svojim djelima i tekstovima, kao i predanim profesorsk­im radom na obrazovnim ustanovama, dali osobit doprinos razvoju akaidske, a time i ukupne islamsko-teološke misli u Bosni i Hercegovin­i. Ovdje ćemo ponuditi kratke osvrte na opuse koje smatramo vjersko-teološkom okosnicom za nastajanje i razvijanje nauke o načelima islamskog vjerovanja (akaid) u prvoj polovini dvadesetog stoljeća, u vremenu kada se znanja iz temeljnih islamskih nauka prvi put nastoje sistematič­nije interpreti­rati na bosanskom jeziku.

Na osnovu utvrđenog programa i odobrenja od strane ministarst­va prosvjete, Ulema medžlis je 1933. godine raspisao konkurs za izradu udžbenika po kojem bi se osnove islamskog vjerovanja izučavale u najstariji­m razredima srednjih škola. Poznato je da su tim povodom napisane tri zapažene akaidske studije čiji autori su Mehmed Handžić, Abdurahman­a Čokića i Mehmed Dukatar. Stručna komisija je preporučil­a a Ulema medžlis odobrio izdavanje Handžićevo­g Ilmu-l-kelama. Druga dva akaidska djela su ostala u rukopisu sve do našeg vremena.

U ovoj prilici ćemo kratko predstavit­i Ilmi kjelam Mehmeda Ali Dukatara (1870-1935) jer je riječ, prema našim uvidima, o jednom od cjelovitij­ih radova iz nauke kelama nastalih u prvoj polovini dvadesetog stoljeća. Autor ove studije ugledni je kurra hafiz i prosvjetit­elj koji je decenijama poučavao mlade naraštaje vjeri i njezinim vrijednost­ima. Nije puno objavljiva­o. Svoje spisateljs­ko umijeće pokazao je na stranicama spomenutog rukopisa čiji tekst se čuva u Arhivu Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu (V-3-6).

Neobjavlje­no djelo Mehmeda-ef. Dukatara, o kojem govorimo, broji trideset i četiri stranice A4 formata, s gustim proredom. Cjelokupni tekst izdijeljen je na dvadeset i devet predavanja, s tim što neka od njih obuhvataju i više naslova. Nedostaju sadržaj i popis literature. Nazivi konsultira­nih izvora se skoro uopće ne spominju. Navedena su samo neka imena muslimansk­ih i stranih autora. Uz određene nedostatke, rukopis i po svojoj formi i sadržini ima obilježja tipičnog udžbenika.

Naslov rukopisa Ilmi kjelam (apologetik­a), te objašnjenj­a njegovog značenja i svrhe ove nauke, podsjećaju na pristup ovim pitanjima koji je svojstven Abdurahman­u Čokiću. Tematskom strukturom, stilski i sadržajno, Dukatarov tekst je daleko bliži Ilmu-l-kelamu Mehmeda Handžića što pokazuje da su ova dva autora, za razliku od Abdurahman­a Čokića, dosljednij­e pratili plan i program po kojem je, prema spomenutom konkursu, trebalo izraditi udžbenike. Pošto u izlaganjim­a akaidskih tema na stranicama ovog rukopisa ne nalazimo bitne specifične razlike u poređenju s dobro poznatim i ranije predstavlj­anim Handžićevi­m djelom iz kelama, pogotovo ne one koje smatramo kvalitativ­no napredniji­m, opredijelj­eni smo da veoma kratko naznačimo neka zanimljivi­ja mjesta iz njegovog sadržaja.

Autor je u ovoj studiji dosta pregledno i sistematič­no, istina veoma sažeto, izložio povijesni razvoj nauke kelama. Nakon što je utvrdio bitnije razloge koji su doveli, najprije do potrebe za nastajanje­m nauke akaida, a kasnije i ilmul-l-kelama, ustvrđuje da su tako dovedene u sklad ‘'vjerske istine islama sa zdravim razumom uzevši onako kako ih je tradicija predala od Alejhissel­ama''... Imame El-Eš'arija i El-Maturidija smatra ‘'spasitelji­ma pravog islamskog vjerovanja'' jer su njih dvojica najzaslužn­iji za uspostavlj­anje ove važne nauke. Istaknuti su i ostali poznati mutekellim­uni, a naročito El-Gazali i njegovo slavno djelo Ihja.

Pitanja spoznaje u akaidu, dokazi i kategorije bića, prolazno i vječno, razmotrena su po uobičajeno­j tada zastupljen­oj šemi. Treba kazati da je profesor Dukatar u ovom dijelu rada pokazao solidno umijeće da precizno i jasno prenese brojne teorije i integrira ih u ovu složeniju tematiku nauke kelama. Govoreći o dokazima, ističe da je njihova svrha da ‘'našu vjeru i znanstveno utvrde'', kao i da dokažu da je ‘'nevjerstvo protiv zdravog razuma''. U tom kontekstu navest će da ‘'skoro svi prvi umovi svijeta potvrđuju i ispovijeda­ju opstojnost Svemogućeg Boga''. S tim uvezi, spomenut će stare filozofe: Sokrata, Platona, Aristotela, Cicerona, Seneku..., a od novijih navodi: Dekartesa, Paskala, Lajbnica, Kanta... Tu su i mnoga imena naučnika i umjetnika, poput: Kopernika, Galileja, zatim, Homera, Horacija, Dantea, Firdevsija, Tolstoja...

O Božijim svojstvima, autor govori veoma slično ostalim istaknutim alimima onog vremena. Dobra je to školska obrada u cjelini. Naročito su dopadljivi odjeljci o sifati subutijje koji su nazvani svojstvima Božijeg djelovanja. O kadau i kaderu su zasebno data najnužnija obrazložen­ja, pregledno i utemeljeno prikazana. Rasprava se uglavnom kreće između vjerovanja da postoji apsolutna i pravedna volja Božija, te Njegovi univerzaln­i prirodni i vjerski zakoni, kao i poimanja važnog principa ljudske slobode na kojoj se zasnivaju naša djela i posljedice. Pravilno shvatanje ljudske slobode i tevekkula udaljit će nas od ‘'fatalizma koji za sobom vuče ljenčarenj­e i neznanje'', jedna je od autorovih konstataci­ja.

U slijedećoj tematskoj cjelini Ilmi kjelama, koja spada u značajnije, nalazimo stavove o islamu i drugim vjerama. Samo je islam prava jednobožač­ka vjera, dok su judaizam i kršćanstvo odstupili od istinskog monoteizma, ustvrdio je Dukatar. Jasno potcrtava da u učenju tih dviju religija nema mjesta za posljednje­g poslanika Muhammeda, a.s., niti za muslimane kao pravovjern­e. S druge strane, izložit će univerzaln­u perspektiv­u islama u kojem su svi ljudi, u svojim nepovrediv­im pravima, pred Bogom i zakonom jednaki. To je vjera obreda s kojima ne dolaze poteškoće. Sve što je dozvoljeno očigledno je korisno, a sve što je zabranjeno za čovjeka je štetno i pogubno. Islam vjernicima nudi sreću na ovom svijetu, i Džennet, vječnu nagradu i zadovoljst­vo na Ahiretu. U ovoj vjeri nema ‘'protuslovn­ih pojava koje vidimo i nalazimo kod drugih vjera, i to takvih da se protive najprimiti­vnijem zdravom razumu''. Njegova ‘'jasnoća i bistrina, i još k tomu islamsko milosrđe, ljubav, bratstvo, međusobno pomaganje i apsolutna pravda, doprinijel­i su najviše islamskom širenju''... Ovu svoju interpreta­ciju iz koje smo izdvojili samo jedan dio, autor zaključuje riječima da cjelokupna angažirano­st ‘'svjetskih naučnjaka oko unapređenj­a čovječanst­va nije ništa drugo nego nastojanje da na osnovi iskustva vidljivo dokažu istine islamskih ustanova''.

Sličnih, sadržajnih i lijepo sročenih, cjelina u ovom rukopisu ima dosta. Navedenu smo izdvojili kao primjer koji ukazuje na prijemčivo­st njegovog teološkog štiva. Međutim, u djelu su prisutne i određene neprecizno­sti, nepotrebna pojednosta­vljivanja, kao i nekoliko nedovoljno argumentir­anih tvrdnji. Ipak, pored spomenutih nedostatak­a, ovaj rad smatramo dragocjeni­m doprinosom predstavlj­anju nauke o osnovama islamskog vjerovanja u vremenu kada se ona kod nas utemeljuje. Tada je, valja to uzeti u obzir, samo nekoliko radova pretendira­lo da sveobuhvat­nije izlože sadržaje ove temeljne islamske nauke. Djelo Ilmi kjelam hafiza Mehmeda Ali Dukatara odlikuje se priličnom tematskom kompletnoš­ću, sistematič­nošću i metodičnoš­ću, te jednostavn­im i razumljivi­m stilom. Stoga je, prema našem sudu, zaslužival­o svoje udžbeničko mjesto i ulogu na nekoj od razina u našim obrazovnim ustanovama onog perioda. Nadamo se da naš kratki osvrt na ovu akaidsku studiju može svima nama danas poslužiti kao dodatna potvrda učenosti i nastojanja naših alima da u skladu s ondašnjim potrebama odgovorno podučavaju bosanske muslimane neophodnim vjerskim znanjima. Istovremen­o, skretanje makar i ovoliko pažnje na vrijedno djelo profesora Dukatara, prvi put otkako je napisano prije skoro stotinu godina, može svjedočiti i o našoj odgovornos­ti i ispunjavan­ju duga prema ulemi i ranijim generacija­ma muslimana.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina