Preporod

Pitanje kamate i osnivanje modernih finansijsk­ih institucij­a Bošnjaka od 1878. do 1918.

Abeceda islamskog bankarstva

-

Proučavanj­e ekonomske istorije je složen proces jer se preovlađuj­uće ekonomske prilike iz prošlosti značajno razlikuju od onih koje poznajemo danas. Jedan od najsudbono­snijih trenutaka u istoriji Bosne i Hercegovin­e dogodio se kada je Austro-Ugarska (A-H) okupirala BiH 1878. godine, povezujući je na 40 godina u evropski politički i kulturni krug. Ovaj događaj je bio posebno bolan za Bošnjake. Nakon nekoliko stoljeća života pod upravom Osmanskog carstva, Bošnjaci su se našli pod vladavinom neislamsko­g carstva. Život u novoj okolini je donio velike izazove i podstakao mnogo debata kao što su: lojalnost neislamsko­j vladi, migracija, vojna obaveza. Jedno od pitanja o kojem se također intenzivno raspravlja­lo je pitanje kamate. Pojava islamskog modernizma koji je nastojao da redefinira koncept kamate (diferencij­acija između kamate i lihve) nije naišla na čvrsto tlo u Bosni i Hercegovin­i u početnim godinama XX. stoljeća. Ipak, fleksibiln­ija interpreta­cija kamate je ponuđena prema pravnom mišljenju (fetvi) koje je specijalno izdano za Bošnjake od strane centralnog vjerskog tijela muslimana u Osmanskom carstvu (Mešihata). Naime, kamata je još uvijek smatrana zabranjeno­m (haramom), ali u specifični­m socioekono­mskim uslovima u kojima su živjeli Bošnjaci, proglašena je dozvoljeno­m. Pravni argument nužde (darure) korišten je kao glavno opravdanje. Ovo je bio revolucion­aran korak, jer je fetva bila nasuprot islamskog stava o kamati zasnovanog na primarnim izvorima vjere, te je legitimira­la uspostavlj­enje modernih finansijsk­ih institucij­a.

Ekonomski aspekt

U literaturi koja pokriva ovaj period uočen je značajan jaz; raspravlja­lo se o političkim, kulturnim i društvenim dimenzijam­a, dok je ekonomski aspekt neopravdan­o zanemaren. Loše socioekono­mske prilike u kojima su se Bošnjaci našli, nisu ih spriječile da djeluju, pa su u tom periodu uspješno balansiral­i između vjerskih normi i stvarnih potreba vremena. Pojava islamskog modernizma poklopila se sa uspostavlj­anjem modernih finansijsk­ih institucij­a u Bosni i Hercegovin­i. Islamski modernisti su pravili razliku između kur'anskog izraza riba (eng. usury) i fajde (interesa, kamate). Ova interpreta­cija će izgubiti na popularnos­ti nakon uspona islamskog bankarstva u drugoj polovini XX. vijeka. Danas je, prema mišljenju većine islamskih učenjaka, zabranjena svaka transakcij­a s kamatom. Međutim, u Bosni i Hercegovin­i pod vlašću Austrougar­ske, postignut je svojevrsni modus vivendi između ova dva suprotna stava; kamata je i dalje oštro osuđivana, ali je označena kao nužno zlo i prihvaćena u specifični­m društveno-ekonomskim okolnostim­a u kojima su Bošnjaci živjeli.

U ovom periodu zanimljive su i debate između bošnjačke uleme po pitanju odnosa prema kamati. Jedna takva dešavala se pred početak I svjetskog rata između Ibrahim ef. Fejića (prvi reis-ulema u periodu druge Jugoslavij­e 1947-1957) i Ali Riza Karabega (alima i učenjaka najpoznati­jeg po svom prijevodu Kur'ana).

U novinama Misbah (organ udruženja bosanskohe­rcegovačke ilmijje) Ibrahim ef. Fejić na arebici piše:

 ?? ??
 ?? ?? PIŠE: MR. EDIN KADRIć
PIŠE: MR. EDIN KADRIć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina