Preporod

Ljetne radionice “Stazama poslanika”

- (PREPOROD.INFO)

Uokviru ljetnih aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo održavaju se radionice za djecu pod nazivom “Stazama poslanika”.

Program traje četiri sedmice sa dva radna dana u toku sedmice, utorak i srijedu. Trajanje radionica je od 9.00 do 12.00 sati, a ukupno će ih biti održano osam.

Prema planu rada, u okviru ovog programa tematski se tretiraju životi i misija šest Božijih poslanika; Adema, a.s., Nuha, a.s., Ibrahima, a.s., Musaa, a.s., Isaa, a.s., i Muhammeda, a.s.

Radionice su osmišljene tako da imaju dva dijela. Na prvom dijelu radionice se uči Kur'an i razgovara o jednom od Allahovih poslanika, pogleda

se neka prezentaci­ja ili crtani film, dok će drugi dio radionice sadržavati kreativne aktivnosti. Muallime i asistentic­e zajedno s djecom rade praktični dio radionice na kome prave različite kreacije i oslikavaju ono što su prethodno naučili.

Ovo je prilika da polaznici mektepske pouke prijavljen­i na program ovih radionica ojačaju vezu sa svojom džamijom tokom raspusta, ali i na kreativan način uče o životu poslanika.

„Cilj radionica je da se djeca što duže druže u džamijama, uče o vjeri a uz to i zabave na kreativan način. Ovo je jedinstven­a prilika da se predstavi rad mekteba i onima koji možda nisu pohađali mektepsku nastavu, te da na ovaj način osjete njegove “čari” i narednu mektepsku godinu odluče pohađati jedan od naših mekteba“, navode organizato­ri programa.

Upodnožju Vlašić planine tamo gdje Ugar, Bila i Vrbanja izviru, sa one strane gdje Travnik nije, a dolina Vrbanje počinje, na začetku kotorvaroš­ke općine ili na začelju u zavisnosti odakle hodite nalaze se plodna i pitoma polja i ravnice, ali i oštra i strma brda i brežuljci, a na svakome od njih po jedan zaseok, njih ukupno 29 i oni sačiniše džemat Šiprage. U nekim od tih zaseoka još života ima, a to su: Fodlovići, Tuleža, Lozići, Fifići, Vrbovo, Zvečaj,

Bašinice, Dunići, Demići, Kerkezi, Lapići, Gigovići, Gornje Šiprage, Donje Šiprage, Kerle, Crepovi, Stopan, Rijeka, Luke i Kljajići, a nažalost u zaseocima Palivuk, Kovačevići, Durakovići, Mujanovići, Sipići, Ćerimovići, Ulice, Zuhrići i Vrevići više niko ne živi, jedne je raselio rat, a druge potraga za boljim i lakšim životom.

I baš ovdje u podnožju Vlašića, gdje su zime nemilosred­ne i gdje najjači vjetrovi pušu na kojima se čeliči gordi Bošnjak bili smo na svečanosti hatmenskih i završnih ispita kojima je pristupilo 63 polaznika, od kojih 35 uči Kur'an, a 5 ih je završilo hatme i to Pezer Ajna, Kerkez Meldin, Lubenović Emina, Letić Eniz i Kerkez

Neira. Ova djeca čijim hatmenskim i završnim ispitima u mektebu su svjedočili prisutni u šipraškoj džamiji su naši bosanski heroji i to iz više razloga, a jedan koji je posebno fascinanta­n je da pojedina djeca do mekteba pješaće i po 5 do 6 kilometara kako bi učila o svojoj vjeri, ali i svojoj domovini. Zato već danas sa sigurnošću možemo kazati da će oni izrasti u one koji će u teškim vremenima na ovom bremenitom prostoru punom izazova čuvati žišku islama, jer oni drugačije ne mogu i oni izdati ne znaju.

Manifestac­iju su uvodnim obraćanjem otvorili svršenici hatmi, a onda je imam džemata Šiprage Mirzet-ef.

Pezer iskazao dobrodošli­cu i poselamio sve prisutne. Nakon toga je komisija u sastavu Emir-ef. Bilić i Benjamin-ef. Bajrić ispitala polaznike mekteba koji polažu završni ispit i polaznici su pokazali odlično poznavanje svoje vjere iz svih oblasti. Na kraju svečanosti prisutnima se obratio Muharem-ef. Muslić izaslanik glavnog imama medžlisa islamske zajednice Kotor Varoš prof. Samir-ef. Delića i kroz vrlo inspirativ­no i nadahnuto kazivanje govorio na važnosti i značaju porodice kao osnovne čelije društva, posebno se referiraju­ći na brigu o odgoju djece.

 ?? ?? Istiklal džamija je jedna od sedam lokacija na kojima su održavaju radionice. S najmlađima u ovoj džamiji rade muallime Enisa Meštrovac i Umihana Šošić.
Istiklal džamija je jedna od sedam lokacija na kojima su održavaju radionice. S najmlađima u ovoj džamiji rade muallime Enisa Meštrovac i Umihana Šošić.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina